NÄDALA KOOK | Kohvimekiga kõrvitsa-ahvileib ehk monkey bread
Ahvileib on tegelikult väikestest kuklitest koosnev sai, millest saab väikeseid tükke murda ja näpuvahelt süüa. Kõrvitsat sisaldav sisaldav sai tuleb eriliselt pehme. Sai küpseb toruga keeksivormis korralikult läbi, aga küpsetada saab ka muus, näiteks lahtikäivas koogivormis.
- 300 g kõrvitsat
- 2 sl võid
- 2 sl õli + kausi määrimiseks
- 2 dl piima
- 7,5 dl nisujahu + rullimiseks
- 1 dl suhkrut
- 0,5 tl soola
- 1 sl kuivpärmi
- 1 suur muna
- võid vormi määrimiseks
Kuumuta ahi 220 kraadini. Lõika kõrvits u 1,5–2 cm viiludeks, pane ahjuplaadile ja küpseta u 15 minutit või kuni on hästi pehme. Lase jahtuda, eemalda koor ja seemned.
Püreesta viljaliha saumikseriga. Tõsta 3 sl püreed glasuuri jaoks kõrvale, ülejäänu hoia taina tarvis.
Sulata kastrulis või, lisa õli ja piim ning kuumuta käesoojaks.
Mõõda jahu, suhkur, sool ja pärm kaussi, kala vedel segu peale ja sega läbi. Lisa muna ja kõrvitsapüree ning sega-sõtku, kuni tainas lööb kausi ja käte küljest lahti. Jahu võib veidi rohkem kuluda kui retseptis kirjas. Oluline, et tainas jääks pehmeks.
Tõsta tainas õliga määritud kaussi, kata rätikuga ja lase 1–1,5 tundi kerkida.
- 100 g võid
- 0,75 dl suhkrut
- 0,75 dl pruuni suhkrut
- 1 sl lahustavat kohvi
- 0,5 tl jahvatatud kaneeli
- 0,25 tl jahvatatud nelki
- 0,25 tl riivitud muskaatpähklit
Vahepeal valmista võikreem. Selleks vahusta või suhkrute, vürtside ja lahustuva kohviga.
Määri toruga keeksivorm hästi hoolikalt võiga.
Kummuta tainas jahusele lauale. Rulli kaheks u 7 × 20cm ribaks. Määri peale umbes 1,5 dl võikreemi. Keera pikemast küljest rulli ja lõika ühesuurusteks 1 cm viiludeks. Vormi need väikesteks pallideks.
Lao vormi kiht pallikesi, siis määri peale pool järelejäänud võikreemist. Pane jälle kiht pallikesi ja määri ülejäänud kreem. Kata vorm rätikuga ja lase 30–45 minutit kerkida.
Kuumuta ahi 175 kraadini. Pane vorm ahju ja küpseta 25–30 minutit, kuni on pealt kuldpruun. Võta ahjust ja lase 10–15 minutit vormis jahtuda. Siis kummuta vormist.
- 2 sl vahukoort
- 3 sl kõrvitsapüreed
- 1 sl kohvijooki
- 1 tl jahvatatud kohvi
- 2,5 dl tuhksuhkrut
Mikserda glasuuriks vahukoor, kohv ,kõrvitsapüree ja tuhksuhkur. Glasuur peaks olema sellise paksusega, et veidi voolab, aga ei nirise saialt maha. Vajadusel lisa rohkem tuhksuhkrut. Määri glasuur küpsetisele ja lase tahkuda.