Kui sügis pakub ploome, tuleb need võimalikult sageli koogi sisse pista. Mandline ja magus martsipan klapib mahlase hapuka ploomiga lihtsalt taevalikult. Eriti veel siis, kui martsipaniga purutainas justkui kallistab ploomidega täidist nii pealt kui alt. Koogi valmistamine ja küpsetamine võtab küll aega ja kasuks tuleb ka külmkapis tahenemisele antav aeg, kuid see-eest jagub täiuslikke koogiampse paljudele.
- 200 g martsipanimassi
- 150 g võid
- 1 dl suhkrut
- 4 dl jahu
- 1 munakollane
- 2 sl riivsaia
Riivi martsipan jämedalt (hoia seda enne natuke aega sügavkülmas, siis on lihtsam riivida). Tükelda või ja lisa kaussi martsipani juurde, lisa ka suhkur, jahu ja munakollane ning haki puruseks seguks. Määri 26-28 cm koogivorm võiga. Puista 2/3 tainast vormi põhja ja suru tainamügarad kergelt käega tasasemaks. Puista tainale ühtlaselt riivsaia ja tõsta vorm külmkappi.
- 750 g ploome
- 3 muna
- 1 munavalge
- 1,5 dl suhkrut
- 2 tl vanillisuhkrut
- 300 g kohupiimakreemi
- 400 g maitsestamata toorjuustu
- 1 pk (91 g) vanillikastmepulbrit
Pese ja kuivata ploomid, lõika neljaks ja eemalda kivi.
Vahusta 4 muna ja 1 munavalge koos suhkrutega tihedaks heledaks vahuks (vahusta vähemalt 5 minutit). Sega teises kausis kokku kohupiimakreem ja toorjuust, lisa munavaht ja sega ühtlaseks. Lõpuks lisa vanillikastmepulber ja sega täidis läbi.
Pane ahi 180 kraadi peale sooja. Tõsta umbes pool täidisest vormi tainale, selle peale jaga 2/3 ploomidest. Vala peale ülejäänud täidis ja silu ühtlaseks. Küpseta ahju alumisel siinil umbes 45 minutit, siis puista peale ülejäänud tainapuru ja ploomitükid ning küpseta kooki veel umbes 45 minutit.
Lase koogil maha jahtuda, sest muidu ei saa seda lahti lõigata. Võid süüa samal päeval, aga võimalusel tõsta järgmise päevani külmkappi tahenema.
Kommentaarid (0)