Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
22. oktoober 2023 10:10

NÄDALA KOOK | Toorjuustukook šokolaadi ja jõhvikatega

Kahe täidisega koogis on koos šokolaadi tummisus, toorjuustu värskus ja jõhvikate hapukus. Tarretatud koogi saad etappide kaupa eelmisel päeval valmis teha, ka kandikule tõsta, nii et enne serveerimist jääb vaid kaunistamine, kasvõi sama lihtsalt nagu pildil – kakaopulbri ja hakitud jõhvikatega. Kuivatatud ja leotatud jõhvikatest valmistatud täidis on just parajalt magusa noodiga ja sügava jõhvikamaitsega. 

Valmistamise aeg
60 minutit + 10-12 minutit ahjus küpsetamiseks + 4-12 tundi külmkapis
Kogus
12 portsjonit
Põhi
  1. 4 muna
  2. 1 dl suhkrut
  3. 1,5 dl nisujahu
  4. 0,5 dl kakaopulbrit
  5. 1 tl küpsetuspulbrit
  6. 1 tl vanillisuhkrut
  1. Pane kuivatatud jõhvikad eelmisel õhtul 1 dl veega likku. Jäta mõned jõhvikad kaunistamiseks alles.

  2. Põhja tegemiseks vahusta munad suhkruga tugevaks heledaks vahuks (vahusta 4–5 minutit). Sõelu juurde kuivained ja sega ettevaatlikult läbi. Vooderda 24 cm lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Vala tainas vormi ja silu ühtlaseks. Küpseta 225 kraadi juures 10–12 minutit. Võta ahjust välja, lase 10 minutit jahtuda ja eemalda vormirõngas. Lase põhjal täiesti maha jahtuda.

Jõhvikatäidis
  1. 300 g kuivatatud jõhvikaid
  2. 1 dl vett
  1. Püreesta jõhvikad koos leotusveega.

Šokolaaditäidis
  1. 4 želatiinilehte
  2. 2 dl vahukoort
  3. 250 g mascarpone’t
  4. 0,5 dl suhkrut
  5. 200 g piimašokolaadi
  1. Pane želatiinilehed külma vee sisse paisuma. Tükelda 100 g šokolaadi väikesesse potti ja pane hästi madalal kuumusel sulama. Riivi ülejäänud 100 g šokolaadi eraldi kaussi.

  2. Vahusta koor. Lisa toasoe mascarpone, suhkur ja sulanud šokolaad ning mikserda kergelt läbi. Kuumuta 0,5 dl vett keema ja lahusta selles kuivaks pigistatud želatiin. Nirista vedel želatiin täidise hulka, samal ajal segades. Viimaseks sega juurde riivitud šokolaad.

  3. Lõika koogipõhi pika õhukese noaga horisontaalselt pooleks. Vooderda vormirõngas toidukilega ja tõsta vaagnale, tõsta alumine koogipool sisse. Määri peale pool jõhvikatäidisest. Tõsta peale šokolaaditäidis ja sellele ülejäänud jõhvikatäidis. Kuna šokolaaditäidis on veel üsna pehme, siis lükka jõhvikasegu kahvli abiga ettevaatlikult laiali. Tõsta teine koogipool kaaneks peale ja suru õrnalt, et kook jääks ühetasane.

Kaunistamiseks
  1. 2 sl kakaopulbrit
  2. 1 tl hakitud kuivatatud jõhvikaid
  1. Tõsta kook külmkappi ja lase seista vähemalt 4 tundi või pigem järgmise päevani. Enne serveerimist eemalda vormirõngas, sõelu koogile kakaod ja puista peale hakitud jõhvikaid või muud meelepärast.

  2. 12 tk