Sügisene nädalavahetus on õige aeg, mil ploomipiruka küpsetamine ette võtta. Mureda põhja ja mahlase täidisega täidisega pirukas sisaldab paraja annuse magusat martsipani, seepärast võiksid täidises olla pigem hapukamad ploomid. Pirukas maitseb hea ahjusoojana koos vanillijäätise või jahtununa vahukoorega.
- 225 g võid
- 6 dl nisujahu
- 0,25 tl soola
- 0,75 dl tuhksuhkrut
- 1 munakollane
Haki külm või, jahu ja sool või töötle kombainis puruks. Lisa tuhksuhkur ja sega läbi. Klopi munakollane 2 sl külma veega lahti ja sega taina hulka. Kui segu on liiga kuiv, lisa vähehaaval väheke vett.
Vormi tainast pall, suru lapikuks ja keera toidukilesse. Pane vähemalt 30 minutiks külmkappi.
- 1 kg ploome
- 1 dl suhkrut
- 1 sl maisitärklist
- 2 sl jahvatatud mandleid
- 1 tl mandliekstrakti
- 150 g martsipanimassi
- 1 munavalge määrimiseks
Poolita ploomid, eemalda kivid, lõika veelkord pooleks. Pane potti, lisa suhkur ja maisitärklis ning hauta 10 minutit kuni ploomid on pehmed. Aseta sõel kausi kohale. Kalla ploomid sõelale ja lase 15 minutit nõrguda.
Võta tainas külmkapist ja jaga kaheks - üks tükk veidi suurem kui teine. Väiksem pane tagasi külmkappi.
Rulli suurem tainatükk lahti 3 mm paksuseks kettaks ja pane vormi põhja ning äärtele. Puista ühtlaselt peale mandlijahu.
Sega 2 sl ploomidest nõrgunud mahla ja mandliekstrakt ploomidega, tõsta põhjale. Lõika martsipan 1,5 cm kuubikuteks ja torka ploomide vahele.
Kuumuta ahi 190 kraadini.
Rulli ülejäänud tainas lahti, lõika 1-1,5 cm ribadeks. Lao pirukale, pintselda lahtiklopitud munavalgega ja puista peale veidi suhkrut. Küpseta 40-45 minutit. Serveeri jäätisega.
Kogus 10 tk
Kommentaarid (0)