Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
3. september 2023 09:54

NÄDALA KOOK | Aprikoosi-mandlipirukas

Tõeliselt mõnusas pirukas on muredal põhjal mandlikreem ja selle peal hapukad aprikoosid. Pirukale võib panna ka ploome, virsikuid või nektariine, ka nendega tuleb küpsetis maitsev.

Valmistamise aeg
25 minutit + 30 minutit külmkapis + 40 minutit ahjus
Kogus
10 portsjonit
Koostisosad
  1. 400 g aprikoose
  2. 1 sl suhkrut
  3. 0,5 sidruni mahl
  4. tuhksuhkrut peale raputamiseks
Valmistamine
  1. Poolita aprikoosid ja eemalda kivid. Pane kaussi, lisa suhkur ja sidrunimahl. Sega läbi ning jäta 30 minutiks maitsestuma.

Tainas
  1. 3,5 dl nisujahu + rullimiseks
  2. 1 sl suhkrut
  3. näpuotsaga soola
  4. 95 g võid
  5. 1 muna
Valmistamine
  1. Näpi kausis jahu, suhkur, näpuotsaga soola ja või puruks. Tee keskele süvend ja löö sinna muna. Sega ühtlaseks tainaks. 

  2. Rulli tainas jahusel lauale kettaks ja suru   23-24 cm pirukavormi põhja. Pane 30 minutiks külmkappi.

Mandlikreem
  1. 70 g pehmet võid
  2. 1 dl suhkrut
  3. 70 g jahvatatud mandleid
  4. 1 keskmine muna
Valmistamine
  1. Mandlikreemiks hõõru pehme või suhkru ja jahvatatud mandlitega ühtlaseks. Sega hulka muna.

  2. Kuumuta ahi 180 kraadini. Võta pirukapõhi külmkapist, määri põhjale mandlikreem ja lao peale aprikoosid lõikepool üleval. Pane ahju ja küpseta 35-40 minuti kuni põhi on kuldpruun ja krõbe.

  3. Võta ahjust ja lase 10 minutit jahtuda, siis võta vormist ja lase täiesti jahtuda. Puista peale tuhksuhkrut.