Sisuturundus

Tallinna vanalinnas avatud uus restoran pakub tükikest päikselist Toskaanat 

Relika, La Prima Pizza klient, 11. veebruar 2020, 09:28
Foto: Lauri Laan
Tallinna vanalinnas Müürivahe tänaval detsembris avatud La Prima Pizza on nagu väike Itaalia keset meie pealinna. Pitsarestoran on täis märkimisväärseid detaile, mis viitavad itaalialikule la dolce vita’le ehk magusale elule. Väike 50kohaline restoran pakub kodust Itaalia toitu, mille keskmes on Itaalia pitsa, värskelt tehtud gelato ning livemuusika.

Võtame näiteks esimese asja, mida näed restorani sisse astudes: hiilgesuur potti istutatud sidrunipuu. Mind uksel vastu võttev meeldiv teenindaja juhatab meid istuma täpselt sidrunipuu kõrval paiknevasse lauda – seega on mul võimalik puud uurida. Kas on see kunstpuu? Võtan kätte ühe maha langenud lehe ning saan tõendust, et tegemist on tõelise sidrunipuuga. Nagu Toskaanasse oleks sattunud! Hiljem selgubki, et 50aastane sidrunipuu on toodud ühest Itaalia farmist.

Foto: Lauri Laan

La Prima Pizza vanalinn on esindusrestoran, kuhu Itaalia hingega omanikud on kokku kogunud oma parimad ideed, maitseelamused ja emotsioonid seoses Itaalia köögiga. La Prima Pizza ise loodi juba 2013. aastal. Meile ulatatakse menüüd. Esimesena köidab pilku üleval osas paiknev märge olulise tunnustuse kohta – nimelt on La Prima Pizza olnud 2017. aasta Silver Spooni finalist. Teisena jäävad silma toitude ja jookide hinnad, mis on arvestades vanalinna hinnataset vägagi taskukohased. Menüü loomisel on kasutatud Itaaliast saadud inspiratsiooni, täiustades seda põhjamaisele maitsele. Eesmärgiks oli luua koht, kus päeval saab kiiret, ent kvaliteetset lõunaampsu, kuid pärast kella 17 muutub koht romantiliseks Itaalia restoraniks. Peakokk Ivan ja kokk Jevgeni on aga pikaaegse Itaalia restorani kogemusega oma ala professionaalid, kes valmistavad toitu kirega!

Foto: Lauri Laan

Olen varemgi Rocca Al Mare ja Kristiine keskuses Maitsete Tänaval ja Tallinna kesklinnas Gonsiori tänaval La Prima Pizzat külastanud ning oma lemmikud on välja kujunenud. Tänasteks valikuteks osutuvad Primavera ehk Kevad ja Vulcano ehk Vulkaan. Muide, La Prima Pizza pakub üht kõige autentsemat itaalia pitsat Eestis, millele on antud kodumaine twist. Toorainet (Mozzarella Fior di lattet, stracciatellat, Burratat, erinevaid pastasid, trühvleid, salaami- ja lihatooteid) tuuaksegi iga kolme nädala tagant otse saapamaalt ning pitsatainas kerkib 12 tundi nagu peabki. Värske, ehe ning maitsev Itaalia toit.

Tegelikult on tavapärast La Prima Pizza menüüd veidi laiendatud ning juurde on toodud kaks suurepärast pitsat – pikantse Calabriast pärit N’duja ja Stracchiatella pitsa ning värske salatiga Burrata pitsa.

Foto: Lauri Laan

Nagu mainitud, siis lisaks pitsale on siin ka kõike muud. Alustuseks kerged bruschettad, mis valmistatakse kohapeal kanamaksa pate'ga, grillitud köögiviljade ja stracchiatella juustuga. Lisaks sellele bruschettad tomatiga. Antipastid erinevate Itaalia juustudega, salaami ja lihavalikuga või nende kahe segu – ideaalne õhtusöögi alustuseks või hiljem kerge ampsuna veini kõrvale. Sinimerekarbid klassikalise tomatikastme või valge veini, koore ja fenkoliga. Cote Frutti di Mare hõrgud mereannid ürtidega. Salatid – burrata koos soolaka anžoovisega ja röstitud tomatitega, stracchiatella värske rohelise salatiga ja kerge gazpacho pühvlipiimast valmistatud mozzarellaga. Pastade puhul kasutatakse aga kõrge kvaliteediga "karedat" itaalia pastat – nii sulandub kastme maitse paremini pastaga kokku ja maitseelamus on hoopiski nauditavam! Pasta mereandidega, vürtsika N'duja ja Stracchiatellaga, klassikaline Carbonara vabalt peetavatate kanade muna ja Itaalia Speckiga ning loomulikult La Prima Pizza pärl: pasta musta trühvliga. Menüüs on ka laavakivil valmistatavad road, milleks on hiidkalmaari kombitsad, tiigerkrevetid, pardi- ja mustaanguse filee. Need road tuuakse lauale 380kraadise kiviplaadiga, kus klient saab neid ise küpsetada.

Tellimused esitatud, on aega ringi vaadata. Sidrunite temaatika on La Prima Pizzas läbiv: ka seinu katab rõõmsameelne kollane sidrunitega tapeet, laudu ehivad rohelised linikud ning laes ripuvad samas toonis lambid. Tegelikult ongi restorani sisekujunduses kasutatud palju Eesti disaini. Näiteks pitsaahju glasuuritud dekoratiivplaadid (mida on üle 2000) ning kraanikausid on valmistatud Eesti Keraamikakoja poolt. Sissepääsu juures oleva tapeedi sidrunitega on disaininud Rita Assor. Nagid, kuhu kliendid oma üleriideid saavad riputada, on valmistatud Tamma Design poolt. Lauaplaadid ja riiulid on samuti tehtud Eestis.

Foto: Lauri Laan

Teenindajad kannavad aga kollakasrohelisi rõivaid, mis on disainitud Mammu Couture poolt. Sidrunikollane või oliiviroheline, kuidas kellelegi.

Nagu enne juba mainitud, siis restorani keskmes laiutab 50aastane sidrunipuu, mis on toodud otse Toskaana päikese alt. Et sidrunipuu näeks ilus välja ja rõõmustaks restoranikülalisi, hoolitsetakse tema eest hästi, tagades vajalik niiskus, mineraalid ning päevavalgus. Sidrunipuu ongi restorani hing – väärikas ning hea auraga.

E ho cambiato e ho cambiato e anche fosse l'ultima fermata
Lascio la mia vita molto meglio di come l'ho trovata

Just niimoodi laulab Itaalia hurmur Tiziano Ferro, kelle muusika kõlab sensuaalselt La Prima Pizza restorani kõlaritest. Tekibki tunne nagu oleksid mõnes itaalia trattorias. Minusugusele itaalia kultuuri fännile ideaalne koht! Muide, õhtu saabudes muutub restoran hubaseks veinibaariks, kus saab isegi live’is kuulata Itaalia artiste!

Toidus ei pea pettuma, sest see on sama hea nagu alati. Selle juurde passib ideaalselt ka Lõuna-Itaalia päritolu Limoncello sidruniliköör (seda tehakse kohapeal), mis on lausa C-vitamiini pomm. Tõeliselt maitsev ja meie kliimas hea valik. Limoncello tegemisel kasutatakse Napolist pärit põlvkondi vana retsepti, mis pärineb omanike perepoja ristiisalt Antoniolt. Antonio tarnib La Primasse ka iganädalaselt värskeid puu- ja köögivilju otse Itaalia päikese alt. Ka Limoncellos kasutatavad kõige ehedamad sidrunid on tema toodud. Limoncello tegemisel kasutatakse Eesti puhast piiritust ning loomulikult Itaalia vulkaanilisest piirkonnast pärit mineraalvett. 

Foto: Lauri Laan

Ka veinisõpradele on La Prima Pizzas rohkelt proovida – seinariiulit ehivad kümned ja kümned erinevad veinipudelid. Kui päeval saab sealt kiire ampsu, siis õhtuti muutub koht pizzeriast õdusaks veinibaariks, kus käib mõnus sumin. Korraks võib ära unustada, et oled kuskil mujal kui päikeselises Toskaanas. 

Foto: Lauri Laan

Restorani kontseptsioon on terviklik. See on kokku pandud detailidest nagu meeldiv atmosfäär, sõbralikud teenindajad, kohane muusika ja loomulikult hea toit. Suurepärane koht, kuhu eestimaisest hallist ilmast tunnikeseks pääseda. Tundub, et selle on õige kiiresti ära tabanud ka külastajad, sest sel päeval õnnestus meil saada ühed viimased vabad lauad.

La Prima Pizza alguslugu pärineb aastast 2013, kui selle omanikud otsustasid muuta Eestis pitsakultuuri. Eesmärgiks sai luua pitsakiirtoidukoht, mis pakuks restorani kvaliteeti. Põhjalikult süveneti Itaalia pitsa traditsioonidesse, toorainevalikusse ja taigna retseptidesse. Tulemus sai fenomenaalselt hea!

La Prima Pizza vanalinna restoran ootab endale külla Müürivahe 2/Harju 13!

REKLAAM JA KUULUTUSED

reklaam@ohtulehtkirjastus.ee