Jõulud

Vanasti käisid süldi sisse ka maks ja kops

Toimetas Kersti Eero, 21. detsember 2019, 20:00

29 KOMMENTAARI

v
Vile/ 24. detsember 2019, 11:42
Need kopsude ja maksadega süldid olid sakste retseptid. Eesti talurahvas valmistas sülti sellel ajal ilma kokaraamatuta.
s
skarabeus/ 22. detsember 2019, 19:35
Aastatel 1950 ja edasi meie peres pandi ikka kops süldi sisse, maks praeti lihunikule, sooled jäid aastavahetuse verivorstide jaks! Hea meelega sööks maitsestatud keedukopsu praegugi!
a
Anneli/ 22. detsember 2019, 19:06
Selle kirjutise järgi, tundub, et kopsu ja maksaga sült on pärit saartelt, Hiiumaa ja Saaremaa. http://www.rahvakultuur.ee/vkpnimistu/files/shared/55fd9e2e-5cc0-2013_kogumik%20vastustest.pdf?PHPSESSID=kgg04o7qnoghuokos9pt3iopr3
m
maamiiz/ 22. detsember 2019, 18:51
Tegelt oli retsepte rohkem ,sõltuvalt maakonnast ja kirjastajast, vaesel ajal olen söönud ka vanaema kirvesuppi
b
Bronh./ 22. detsember 2019, 14:49
See kopsuga sült on spetsiaalselt mõeldud Riigikogulastele. Siis on neis ka midagi asjalikku.
s
Sõitke sülti oma kopsuga/ 22. detsember 2019, 12:26
Kops on vintske, kambreid täis ollus, mis kunagi pehmeks ei kee! Ma olen seda ühes riigiasutuses korduvalt potis näinud. Kopsust võib hakitult küll pirukaid teha, kuid sülti!? Kas on plaan hakata orjalaagrit lehmakopsudega toitma hakata? Konservid on juba mingid jahvatatud udarad ja soolikad, peal silt "hautatud loomaliha" nt.
s
Sõitke sülti oma kopsuga-le/ 22. detsember 2019, 22:33
4
45/ 22. detsember 2019, 12:04
Ei kujuta maksaga sülti ette. Maitseainetest meeldib mulle lisaks nelgile, soolale, piprale, loorberlehele, küüslaugule, suhkrule veel jahvatatud muskaatpähkel ning natuke kaneeli süldi hulgas.

t
Talupidaja, teravilja - loomakasvatus./ 22. detsember 2019, 09:35
Kulla kommenteerijad, sülti tehakse ikkagi korralikust lihast mitte mingisugustest rupskitest ( neerud, kopsud jne ). Maksast tehakse pasteeti, samuti pirukaid tehakse korralikust hakklihast mitte rupskist kops. Rupski toitu võite osta selveritest jne. Neerud ei kõlba kusagile mis haisevad rängast loomakusest mida isegi koer ei taha. Rupskid kasutan ära keedetuna toiduks kanadele ning tagajärg hea muna saak. Huvitav pardid haned ei söö rupskeid. Jah, vanasti vanasti vanasti, vanasti söödi hädaga sealiha ja isegi kanamunad ära.
j
Juhan./ 22. detsember 2019, 08:05
Kala maks pandi küll süldi sisse, sea ja looma maksast tehti pasteet kopsust pirukad ja neerud lisati seljankasse.
a
Anni/ 22. detsember 2019, 00:12
Kui vanasti ? Olen 75 aastane ja pole kunagi maksa ja kopsu süldi sisse pannud. Maksast teen pasteeti ja kopsust pirukat....kui ei viitsi, annan kopsu hoopis koerale.
b
BRUNA/ 21. detsember 2019, 23:26
Ei käinud ühti, maksast on alati osatud pasteeti tehe ja kopsust tehti hoopiski pirukaid
m
Maamiiz/ 22. detsember 2019, 18:58
Ja l -eestis on 100 aastata tehtud maksavorsti,kuhu sai ka kopsu peita aga mitte süldi sisse alllikat nats nihu uurigu
k
kolla/ 21. detsember 2019, 23:02
Pooles Euroopas ei ole enam jõulukuuski,et mitte kal t supäid solvata ja nüüd õhtukas solvab kallil jõulude ajal sellise pildiga vaeseid veganeid.
t
Teine pool Euroopast/ 21. detsember 2019, 23:05
k
kodust/ 21. detsember 2019, 23:33
Helsingis olevat kunagi notsukujulised betoontõkked olnud, mis vahetati kilpkonna taoliste vastu, kuna notsud olevat pahandanud muslimite meelt.
m
Maali/ 21. detsember 2019, 22:57
Kops käis ikka piruka sisse ja maksast tehti pasteeti. Ükski endast lugupidav perenaine neid subprodukte süldi sisse ei ajanud.
s
21. detsember 2019, 23:07
Samad sõnad. Pirukaid ei ole söönud, aga pidi olema väga maitsvad
p
pragma/ 21. detsember 2019, 23:24
usu mind, kopsupirukas ei ole hea.. konsistents on vastik..
n
Nimetu/ 21. detsember 2019, 22:18
Mäletan lapsepõlvest, et maksast tehti pasteeti, kopsud pirukateks ja süldi sisse pandi neerud.
p
pragma/ 21. detsember 2019, 23:22
ära soki, neere panid toidu sisse ainult venelased.. neerud anti kassile-koerale..
j
jama jutt/ 21. detsember 2019, 21:59
kops ja maks pandi pirukate täidiseks mitte süldi sisse
l
21. detsember 2019, 22:13
Loe teksti! On ju kirjutatud, et kopsu ja maksa pandi süldi sisse 19- nda sajandi lõpupoole ja et 20- ndal sajandil siseorganeid süldi sisse enam ei pandud. Maksast tehakse ju pasteeti, ehk mõni paneb peale liha sinna juurde veel ka kopsu, seda ma ei tea.

l
Lihameister 1977 aastast./ 21. detsember 2019, 21:35
See on küll vale, et süldi sisse pandi kopsu ja maksa. Minu ajal küll vähemalt mitte, kuulen seda esimest korda.
l
lugeda võiks osata/ 21. detsember 2019, 22:27
Sa oled lihtsalt sada aastat liiga hilja oma karjääri alustanud. Loe ja mõista, mida tähendab 19.sajandi lõpupoole... (vihje, aastaarv algab ühe ja kaheksaga)
t
to lugeda võiks/ 21. detsember 2019, 22:37
No aga lihaminister kirjutab 1977, oli ju 19 sajand.
a
Andres/ 22. detsember 2019, 01:32
to lugeda võiks: nii tuhm ei maksa ka olla! 1977-s aasta on 20. sajand, nii nagu praegu aastal 2019 on 21. sajand.
j
Juhan/ 21. detsember 2019, 21:24
Ise sülti teha alati ei viitsi. Ja juba ammu pole poest korralikku sülti saanud. Uskumatu, et kõik Eesti tootjad on hakanud tegema mingit euro kräppi.
a
Anni/ 22. detsember 2019, 00:18
Vaat, siis ongi nii, et tee ise ja usu mind, sa ei kahetse.Tuleb odavam ja hoopis palju maitsvam.Pealegi, siis tead täpselt, mida sinna sisse paned. Nõuanne ka : ära subprodukte sinna sisse pane- ei kopsu,maksa, neere.

REKLAAM JA KUULUTUSED

reklaam@ohtulehtkirjastus.ee