Maailm

NÖRDIMUS: Itaalia äädikameistrid kaotasid kohtus õiguse oma toote nimele 

Toimetas Greete Kõrvits, 5. detsember 2019, 19:19
Tume ja mõrkjasmagus palsamiäädikas sobib itaaliapärastesse salatitesse ja küpsetatud köögiviljadele.Foto: PantherMedia/Scanpix
Euroopa õiguskohtu otsuse järgi ei oma Modena provintsi äädikavalmistajad enam ainuõigust tumedavärvilise palsamiäädika ehk balsamico nimele. Väärika märgise võib nüüd sildile kirjutada igaüks, kes sellelaadset toodet valmistab, ning Modena farmeritel ja äädikatootjatel pole õigust selle üle kaevata.

Kohtus vaidlesid tootjad, et nimetus „palsamiäädikas Modenast“ (Aceto Balsamico di Modena) kuulub neile, kirjutab BBC. See nimi on tõepoolest alates 2009. aastast geograafilise tähise kaitse all olnud, mis tähendab, et ainult teatud piirkonnas, antud juhul Modena provintsis valmistatud äädikat võib nii kutsuda. Sellele kohus põhimõtteliselt vastu ei vaielnudki, vaid vastas, et see ei tähenda, et termin „palsamiäädikas“ laiemalt ainult Modena elanike omand oleks. Kohus osutas tõsiasjale, et ka naabermaakond Reggio Emilia toodab oma äädikat, mida samuti balsamico'ks kutsub ja mis samamoodi geograafilise märgise kaitse all. Seega ei saavat terminit vaid ühe kandiga seostada ning modenalased ei tohi takistada konkurentidelgi seda kasutada.

Samal teemal

Modenas valmistatud balsamico protsess võtab aastaid ning kohalikud on oma maailmakuulsa äädika üle uhked. Geograafiline tähis, millele nad lootsid apelleerides toetuda, kaitseb erinevaid toiduaineid (ja nende tarbijaid) jäljendamise või valesti toodetud libakauba eest ning kaitseb ka kohalikke tootjaid, kes õiget asja valmistavad. Tuntuimad näited on ehk Šoti viski ja Parmigiano Reggiano parmesani juust.

Muide, seoses parmesaniga on Itaalia tootjatel samuti häda käes: internetis müüvad petised libajuustu, mis küll pealtnäha nagu ehtne Parmigiano Reggianokuid tootmisprotsess ning päritolu pole mitte need, nagu ette nähtud. (Sellest võib lähemalt lugeda SIIT.) Selle aasta mais vahistas Europol Itaalias kurjategijad, kes müüsid kalli ja kvaliteetse külmpressitud (extra virgin) oliiviõli pähe odavat võltsingut. Lisaks sellele, et tegemist polnud õige toiduainega, toimus libaõli tootmine ebasanitaarsetes tingimustes, ohustades potentsiaalsete tarbijate tervist. (Loe SIIT.)

REKLAAM JA KUULUTUSED

reklaam@ohtulehtkirjastus.ee