Seisukoht

Seisukoht | Listeeria, hüsteeria - parem õpi kööki korralikult koristama (29)

Manona Paris, Toidutare peatoimetaja, 1. detsember 2019, 11:10
Foto: Martin Ahven
Kui mõnele inimesele tundub, et listeeriapaanika on igasuguse hüsteeriapiiri ületanud, kui järgmisi ettevõtteid turult välja surutakse, siis rahu, ainult rahu. See on tegelikult üsna tavaline asi. Paraku.

Näen oma toiduajakirjaniku töös pea igapäevaselt, kuidas meie mõistes arenenud läänes kutsutakse suuri tootepartiisid listeeriapisiku pärast tagasi. Tegu on väga visa ja vastiku bakteriga, mida tappa pea võimatu. Temaga tuleb õppida elama, st osata teda vältida ja alla suruda nii palju kui see on võimalik.

Ega see eriti võimalik sageli polegi - bakter jääb ellu ka külmiku jahekambris ning sureb alles 70 kraadise kuuma juures.

Seda olulisem on meelde tuletada toiduohutust ja käitlust.  Et sööki ei tohi jätta pliidiveerele esivanemate vaimudele või kellelegi teisele. Ikka jahedasse tuleb panna. Nii elavad kõik algava söömapühade perioodi paremini üle. Ja majapidamises peaks olema eraldi lõikelauad ja noad lihale ning köögiviljale  - mitte veganluse, vaid hügieeni pärast. Ja neid tuleks iga päev väga põhjalikult puhastada. 

Ja ise peaks kah alati enne toiduga kokkupuutumist käsi pesema. Ja õuest tulles. Või tualetist. 

Pisikesed asjad, peletavad paljusid teisi pisikesi asju, st baktereid ja viiruseid - listeeriat, grippi jms.  

Samal teemal

29. november 2019, 16:13
NÄDALA KOKKUVÕTE | Sass Hennot ähvardab varast ilma jäämine ja listeeriahirm kogub tuure
29. november 2019, 14:15
Rimist leiti listeeriat! Toidupood kutsub tagasi kõik värsked salatid
28. november 2019, 17:58
Juhtkiri | Jõululauale ainult ohutu kala
25. november 2019, 14:15
TESTI, KAS IKKA OSKAD SÜÜA TEHA? 12 kokandustrikki ja retsepti, mida igaüks võiks ära õppida

REKLAAM JA KUULUTUSED

reklaam@ohtulehtkirjastus.ee