Eesti uudised

Valge sai ja rukkileib taanduvad eestlaste toidulaualt

Toimetas Katrin Rohtla, 5. oktoober 2019, 12:36

63 KOMMENTAARI

k
Katrin/ 7. oktoober 2019, 14:38
Olen nõus et esmalt on hinnad liiga kõrged, pigem ei söögi neid. teiseks, need on tehtud ei-tea-millest: sööd nagu vahtu, sööd ära 3 viilu saia aga aru ikka ei saa kas üldse sõid... Tehke vanakooli saia millel ka maitse ja koostis (mitte õhk+ keemia) ja leiba mis pole pärmist! Siis ma sööks kah. Ma pole vist mitu aastat saia ostnud- see on miski maitsetu vaht :( Enne küpsetan leiva ja saia ise, tean et on tervislikum. Ja seemned ei ole sugugi nii olulised.
l
leivatehastele / 6. oktoober 2019, 22:47
varsti ei osteta üldse enam ei saia,sepikut ega leiba. Sepik on veel ainuke norm hinnaga. Leib on aga valetatud- et juuretisega(tegelikult on nimistus ka pärm), lisaks leiva kaal on 800-1200 gr, nüüdsel ajal kuluks pätsi ostmiseks 4...5 eur - see on kõige kallimaks toiduaineks kujunenud. Pole vaja meedias luulutada.....
m
Maire/ 6. oktoober 2019, 15:12
Aga need "uued" küljedkoos küpsetetud tooted on EBAMEELDIVAD. Tahaks seda "vana " toreda krõbeda korikuga saia ja sepikud_aga need "uued" lögased , lödised, isegi võid peale ei määri lagunevad ei kõlba süüa!
ä
ätt./ 6. oktoober 2019, 12:08
Mida rohkem tainale lisasid lisada seda kõrgemat hinda saab küsida ! Kuidas see kõik tervisele mõjub on teisejärguline !
j
Jaan/ 6. oktoober 2019, 11:43
rukkileib on olnud ja on tervisele parim
p
penskar/ 6. oktoober 2019, 11:29
Söön hommikuti juustuga võileiba ja sai varem Fazeri vormileiba söödud sest juustuviilud olid ka n.ö. ristküliku kujulised ja vormileivale sobis.Hiljem sai proovitud Eesti Pagari musta vormileiba ja.........................siiani olengi sellel jäänud!! Minu MAITSE!!
k
kui/ 6. oktoober 2019, 07:07
kui marketis peab riiulitel olema vähemalt 40 nimetust leiba, siis tulebki mängule üle minna. Paned aga suhkrut juurde, seemnekesi ka ja muudkui kutsud ostma. Mäng käib -- parim enne saabub, suur ärakorjamine. Ei saa ju lubada, et ühel päeval on müügil 39 nimetust leiba. Leib läheb selle äraviskamise tõttu kalliks, kinni maksame ju meie, ostjad. Jah suhkrule, seemnetele, õlile... Jah kõrgele hinnale.
s
Sander/ 6. oktoober 2019, 02:00
"Lisadega sai tundub inimesele tervislikum – lisand annab midagi jurude, näiteks kui seal on seemned."-samasugune müüt kui kõik teisedki, mis peagi lolluseks osutub! Täistera tooted on kui katkise veskiga jahvatatud, loomade jõusöödast tehtud.
h
hiireroti mustaga/ 6. oktoober 2019, 06:53

t
toolse/ 6. oktoober 2019, 00:45
uued leivad kas vastikult magusad või hapud
t
Teeline/ 5. oktoober 2019, 23:22
Klassikalist rukkileiba enam ei tehtagi. Ka Saaremaa "Borodino" on nii ära rikutud, et järele on jänud ainult nimi. Ka saiad, üks plingim kui teine.
t
tootjatele/ 5. oktoober 2019, 22:00
teate, praegu pole müügil ainsatki nimetust saia mida saiaks saaks nimetada! Mõttetud , maitsetud, lõhnatud ...osa puruneb laiali aga osa peale suhu panemist muutub nätsu taoliseks klimbiks! Oma igasugused terad saia sees võite pähe määrida omale...hakake lõpuks tegema korralikku saia! Kasvõi sellisel tasemel nagu Jossifi ajal oli " prantssai" mida võis paljalt piimaga süüa.
m
Meeldib nii väga/ 5. oktoober 2019, 22:52
Kirde sai. On pehme ja tahangi niisugust veidike taina-pehmet!
k
kirde ja rösti kuldne jah/ 5. oktoober 2019, 23:11
ja väiksed on paremad vorstid on ka jamad kõik liiga plingid
t
to Meeldib nii väga/ 6. oktoober 2019, 11:16
Kui on nii nagu kirjutad siis ilmselt pole sa oma elus normaalset saia süüa saanudki! Josiffi ajal olid alles veel "vanal" eesti ajal koolitatud pagarid kes ei osanudki sellist puru/nätsusaia teha nagu praegu tehakse! Muidugi, parim sai mida olen saanud on ikkagi vanaema maaahju sai tehtud oma aiataguse nisu jahust ( eestimaine jahu ei pidavat saiategemiseks hästi kõlbama ...meie "teadlaste" jutu põhjal ?!? ).Oma nisu jahvatati Tõravere vesiveskis.
m
mõni kirjutab siin röstist/ 6. oktoober 2019, 22:51
jätke omale meelde - röstid ei ole leivad ega saiad ega ka sepikud. See on hoopis muu kategooria,lisaks neile ei saa röstimata määrida võid(ka mitte toatemperatuurilt. Need ongi mõeldud röstida! Meie inimeste aju tormab koheselt võrdlema nagu öeldakse : sravnivat h s paltsem !
c
cc/ 5. oktoober 2019, 21:35
Need igasugused "lisadega " ja tervislikud saiad- võtavad lausa tavalise saia söömise isu ära!
b
bulka/ 5. oktoober 2019, 21:30
Nõuka aja vormileib ja peenleib olid palju paremad kui praegused, lõhansid väga hästi, ka palmiksai oli hea. Vahel Türgis hotellis vaatan, kuidas eurooplased pugivad paljalt nende saia (ise nad nimetavad seda vist leivaks), sihuke hea saiamaitse ja muudkui kiidavad.
t
Tyuiop/ 5. oktoober 2019, 21:47
Nõukaaja seakeeks, pullid sõid ja peeretasid :)
6
65+/ 6. oktoober 2019, 07:52
Nõukaajal elasin leiva-saiapoe kõrval. Kaubaauto tõi kaupa. Milline lõhn ja said osta sööja leiba ja saia. Järel ainult mälestused
t
tervisetoode/ 5. oktoober 2019, 21:29
paneme leivale puruna peale ja kirjutame et on eksklusiivne toode.. geneetiliselt muundatud kõige odavamad päevalilleseemned ukrainast tsernobõli piirkonnast..
m
Mäx/ 5. oktoober 2019, 21:14
Ostan ainult tavalist rukkileiba,, vormileiba,, igasugu saib ja muu jama ei kõlba kuhugi
n
Nämm, nämm/ 5. oktoober 2019, 22:56
Ostan ainult Pärnu Pereleib > harilik, lihtne, tavaline. Kirde sai mõnus pehme. Igatsugu seemnetegaa ja muude lisanditega ma ei osta.

s
5. oktoober 2019, 21:14
sortiment suhkruleiba liiga suur
m
5. oktoober 2019, 20:57
miks sepik on saiast kallim,aru ei saa
e
eva/ 5. oktoober 2019, 20:44
ma ainult rukkileiba sööngi, aga raske on leida, enamustel nn rukkileibadel nisujahu sees. Sepik maitses nõukaajal hästi, aga nüüd nagu kuiv saepuru.
ü
Üks sort sepikut on ka hea/ 5. oktoober 2019, 22:58
See, millel on mehe, naise, lapse pildid peal.
p
Pehme sepik/ 7. oktoober 2019, 11:34
Hea sepik on, mille tootekoodi viimased numbrid: ____224459 pehme, mõnus.
t
Tean inimesi,/ 7. oktoober 2019, 11:36
kes ostavad ´´Õnne´´ sepikut. Miks? Sõna ´´ Õnne´´ pärast, et justkui viiks õnne kotis koju!!??
f
Fanny/ 5. oktoober 2019, 20:25
Mitu aastat tagasi olles Iisraelis reisil, tuli meie giid, kunagi Eestist sinna pagenu väiksest poest ja käes oli tal Eesti rukkileib, eestikeelse tekstiga - küll ta maitses seal hästi.
v
vääälja/ 5. oktoober 2019, 19:58
needpasakänkrad eestist ärge seda sittaküllsaiaksleivaksd nimetage need on ikka maitsvad asjad mitte need tänapäevasedmagusadpasad seal riiulitel
r
rahune/ 6. oktoober 2019, 06:57
a
aga/ 5. oktoober 2019, 18:28
neid tööstuslikke leivalaadseid tooteid polegi vaja, suurem jagu visatakse minema, tahad head leiba - küpseta ise
ä
Ärma/ 6. oktoober 2019, 04:03
m
Miks/ 5. oktoober 2019, 18:00
Miks peab leiba suhkruga rikkuma?

e
Eile/ 5. oktoober 2019, 17:34
kui poodi jõudsin oli sepik juba ära ostetud,õnneks jagus Rukkipala. Meie Eesti mustleib kliidega ka hea,aga köömnetega peenleivad ei maitsend juba veneajal. Muidugi on leiva puhul värskus A&O,kohe ju tervet pätsi ära ei söö,mingil määral pikendab leiva eluiga röster.
b
boulangerie - batisserie / 5. oktoober 2019, 17:02
Käin aastas 1-2 korda Eestis ja ostan hea meelega sepikut . Mulle need maitsevad . Leib on natuke hapukas .Eestis ei ole kahjuks neid traditsionaalseid väikseid pagariärisid , kus juba hommikul sooja leiba saab . Eestis on viilutatud leib - sai kilekottides , mitu päeva realiseeritavad , millel tegelikult juba teisel päeval maitse kadunud .
k
Kes tellis/ 5. oktoober 2019, 16:27
Selle valedest kubiseva artikli?
m
Miks Aldari kauplused Toolse eivast üle last?/ 5. oktoober 2019, 16:24
"Leiburi toodangus tähistab lihtsat klassikalist rukkileiba Toolse leib, kuid Leiburi juhi Asso Lankots ütleb otsekoheselt, selline toode sureb tõenäoliselt välja"
l
Lisan siia juurde, et/ 5. oktoober 2019, 16:36
Ma pean seda ainsat söödavat Toolse leiba toomas käima 26km kauguselt Grossi kauplusest!
n
nende asemele on tulnud seemneleivad ja sepikud/ 5. oktoober 2019, 16:21
seemneleivad on mustad ja tänapäeva sepikud on maitsetu saepuru.
s
söörsk mis sulle antakse kasvöisaepuru/ 5. oktoober 2019, 20:04
m
Minu laualt ei taandu mitte! Nii, et vale/ 5. oktoober 2019, 16:17
Või ma pole eestlane järjekordselt.
m
Maali/ 5. oktoober 2019, 16:09
Tegelikult leivatootjad ise suretavad mingil põhjusel rukkileiva välja, sest on vähehaaval, kuid järjepidevalt retsepte muutnud. Praegu on söödavad vaid mõne üksiku väiksema tootja leiva, ülejäänud on mõttetu svamm.
m
5. oktoober 2019, 18:25
Mõttetu svamm või õlikäkk. Hommik on täpselt selline, nagu timmiks mootorsaagi. Tee mis tahad aga näpud on ikka õlised.

h
Hilinemine/ 5. oktoober 2019, 15:52
Ligi kolme aastakümne eest lubas üks tollane tipp-poliitik terve eesti rahva banaanidega ära toita. Nii et sinnapoole asi nüüd siis lähebki? Vähem kodumaist leiba, vähem saia.
m
M/ 5. oktoober 2019, 15:40
Kui hakati plastikut saia pehmuse säilitamiseks lisama, siis lõpetasin saia ostmise ära.
s
5. oktoober 2019, 15:35
söön ainult leiba,olemas on suurepärased rukkileivad,ei kujuta ette,kui leiba enam ei toodeta.Eestlase laual peab leib olema.
e
Ei.../ 5. oktoober 2019, 15:27
..taandu leib kuhugi,sest mees,kes teeb rasket tööd sööb toidukõrvale leiba ja kõht saab korralikult täis.Kerge töö tegijad jah,ei hooli leivast.
v
Vanasti oli oige leib ja sai/ 5. oktoober 2019, 14:46
i
idavirulane/ 5. oktoober 2019, 16:01
Mäletan, et kui 90-ndatel Tallinna ja saarte peal elavatel sugulastel külas käisin, siis oli neil ikka üks soov. Et too omakandi vormileib ja plaskutäis kohalikku leivakalja kah kaasa. Meie kohalik idaviru toode, Orlvi vormileib oli erinevalt enamiku teiste leivakombinaatide vormilebadest vägagi maitsev. Ja ehtsat kalja valmistati kohalikus Jõhvi limonaaditehases. Nüüd pole enam muidugi ei orlovi leiba ega päris ehtsat naturaalst kalja. Neid juba ammuilma ei valmistata. Nüüd võidutsevad suurtootjad. Vähemasti suurtes ostukskustes.
j
jõhvis olid/ 5. oktoober 2019, 23:18
pagaritooted ja vorst paremad kui tallinnas mingil ajal veel olid nüüd ka
l
5. oktoober 2019, 14:30
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele.
e
Eksid päris palju/ 5. oktoober 2019, 16:09
Meile propageeritakse ikka veganlust, igasugu juurikaid ja muud sarnast. Ja kes ikkagi taimset valku tahavad, neile propageeritakse tulevaste valguallikatena kõikvõimalikke si.tikaid, pu.tukaid, ti.rtse, tõu.ke ja ussik.esi. Et väga valgurikkad. Koššher või hallall toite hakkavad sööma vaid valitumad rahvad. Sest need eriliste reeglite järgi tehtavad toidud on maitsvad, puhtad, naturaalsed, tervislikud ja keemiavabad.
l
6. oktoober 2019, 10:28
Liha on juba praegu nagu plastikust lõhnatu, maitsetu ollus.

v
valge sai??/ 5. oktoober 2019, 14:18
a
Ats/ 5. oktoober 2019, 14:33
Jah, on küll, tumedamast s.t. koorimata nisust tehtud jahust
v
Valge leib on(loe: oli) küll olemas/ 5. oktoober 2019, 16:31
A siin mõned Atsid ei tea, mis tähendab must!
j
juula/ 5. oktoober 2019, 19:45
l
5. oktoober 2019, 14:11
Leib ja sai on luksustooted, mis esimesena pudru ja pasta kõrvalt ostmata jäetakse. Nõuka ajal oli meil 4 liikmelises peres tavaline tarbimine päts leiba ja kaks saia päevas, see tarbimise tase on jäänudki nõukaaega.
x
5. oktoober 2019, 13:14
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele.
m
mmm/ 5. oktoober 2019, 13:38
Ära räägi rahva nimel, vaid ikka enda nimel. Mulle näiteks maitseb peenleib, kus on just nisujahu ka.
m
Mulle jälle/ 5. oktoober 2019, 15:06
peenleib ei maitse, liiga magus, mulle maitseb Kodukandi leib, või see polegi enam leib?
t
Tehke..../ 5. oktoober 2019, 15:24
...leiba,mis on leib,olgu vormi- või peenleib,miks leib pudiseb?Võttes leivatüki ja kõik kohad leivapuru täis st.et ethakse ainult leivajahust,pärmist,veest natuke soola ja suhkrut.Kuhu jääb rasvaine,mis seob leiba?.tean ,mida räägin,kuna olen ise ka olnud pagar ja teinud nii leiba,kui ka saiatooteid.
r
ruks on ok/ 5. oktoober 2019, 23:21
vormi oma tahaks ka aga peale kirjutatud jälle mingid terad semmned fkige nendega

REKLAAM JA KUULUTUSED

reklaam@ohtulehtkirjastus.ee