Eesti uudised

OHTLIK SUITSULIHA: kolmandikus proovidest leiti vähkitekitavaid aineid üle normi (31)

Maaleht, 12. september 2019, 10:31
Foto: Tatjana Iljina
Mullu veterinaar- ja toiduameti (VTA) saasteainete programmi käigus tehtud analüüsidest selgus, et kolmandikus rahva poolt palavalt armastatud ja turul või laatadel müüdavates maasuitsusinkides oli vähki tekitavate PAHide tase üle lubatud piiri ja peamiselt on probleeme väiketegijatega. 

PAHid ehk polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud tekivad liha või kala grillimisel või suitsutamisel, kui näiteks rasv tilgub sütele ja läheb seal põlema, aga see oleneb ka kuumutamise ajast ja temperatuurist (mida kauem ja kõrgemal temperatuuril kuumutada, seda ohtlikum) ning toidu kaugusest kuumaallikast (väiksem kaugus on ohtlikum).
 
„Kahjuks ei selgu lühiaruandest, kui tugevasti olid normid ületatud, aga olukord on tõesti murettekitav,” tõdes Eesti Maaülikooli toidu- ja keskkonna toksikoloogia professor Tõnu Püssa, kuid lohutas, et vähi tekkeks peab PAHide normi ületanu toitu ikka pidevalt sööma.
 

VTA toiduosakonna peaspetsialist Kristi Kallip selgitas, et nad keskendusid eelmisel aastal PAHide proovide võtmisel rohkem eraelamus valmistatud suitsulihatoodetele, kuna 2017. aasta analüüside tulemused näitasid, et suur osa neist ei vastanud nõuetele.
 
Neile ettevõtetele, kelle tooted ei vastanud nõuetele, tegi VTA ettekirjutuse ja kohustas nad töötama välja suitsutusprotsessi muutmise kava saasteainete vähendamiseks, mille jaoks tuli üle vaadata kogu suitsutamisprotsess koos muude mõjutavate teguritega PAHide arvu vähendamiseks.
 

REKLAAM JA KUULUTUSED

reklaam@ohtulehtkirjastus.ee