Sisuturundus

KATSE | Milline liha või vorstikesed valida grillipeole? 

Karni, 27. mai 2019, 09:27
Foto: Tiit Tamme
Meist enamike lemmikaastaaeg, mõnus ja soe suvi, on saabumas. Sellega saab alguse ka grillihooaeg, mispuhul täituvad poed erinevate lihatoodete, toorvorstide ja steikidega. Mida küll grillipeole valida?

Võtsime ette Karni parimad grillipalad ning katsetasime, kui lihtne on neid valmistada, mis sobiks nende kõrvale ning missuguseid mõtteid tooteid meis tekitasid.

Foto: Tiit Tamme

Armeenia šašlõkk

Mitmel korral olen otsustanud Armeenia šašlõki kasuks, sest see valmib võrdlemisi kiirelt, tükid on hea suurusega ning tulemus viib keele alla! Käisin möödunud aastal Armeenias ning võin öelda, et seal saadud liha ja Karni Armeenia šašlõkk on ikka päris sarnased. Võib-olla oli armeenlaste šašlõkis veidi rohkem särtsu, aga eestimaalase maitsemeeltele aitab sellest küll!

Meie perekond pole eriline kartulisõber, nii et kõrvale tegin ma tatart (jah, kummaline valik, aga miks mitte) ning porgandi-kapsasalatit. Kusjuures enamik tatrast jäi lõpuks alles, sest õhtusöögi täht oli ikkagi Armeenia šašlõkk!

Jõhvika toorvorstid

Täpselt siis, kui mõtlesin teha grilliõhtu, läksid ilmad vihmaseks. Egas midagi – toorvorste võib väga vabalt valmistada ka ahjus.

Laotasin vorstikesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lükkasin need 25 minutiks ahju (nagu pakendil juhendati). Valminud vorstikesed olid hoopis pisemad kui toored, aga õnneks olin sellega arvestanud ning kõik kümme tükki ahju pannud. See oli täpselt sobiv kogus kahele inimesele.

Juurde keetsin värsket kartulit ning riivisin peeti. Vorstikesed (millel tõepoolest on jõhvikamekk juures) kastsin majoneesi sisse. See kooslus on kui rusikas silmaauku!

Lohutav on teada, et Eesti heitlikus kliimas ei pea grillihooaega täiesti ära jätma – kui väljas sajab vihma, siis saab väga hea tulemuse ka ahjus vorstikesi praadides.

Foto:

Laada šašlõkk

Nüüdisajal on šašlõkkide ja erinevate vorstikeste valik nii suur, et võtab silme ees kirjuks. Suuremate poodide riiulite vahel orienteerumine on suvisel ajal lausa keeruline. Olen endale püüdnud asja teha võimalikult lihtsaks – otsin silmadega välja klassikalise šašlõki ja poetan selle ostukorvi. Minu jaoks on tavalise klassikalise marinaadi parimaks jooneks see, et ükski maitse ei löö teistest üle, kogu kompott on meeldivalt naturaalne.

Karni Laada šašlõki (triibulihast, mahlasest peekonist) suureks plussiks paistab olevat tõik, et tükid on lõigatud käsitsi. Seega on kõik tükikesed enam-vähem sama suured ning valmivad üheaegselt. Ma olen aeg-ajalt hädas (olgu, pigem on abikaasa hädas) liiga erinevas suuruses lihatükkidega, mis valmivad absoluutselt erineval ajal. Nii juhtubki, et väiksemad tükikesed on juba kõrbenud, kui suuremad alles valmis saavad.

Laada šašlõki liha oli pehme ja hõrk ning maitselt väga hea. Kartulit ja salatit kõrvale ei teinudki, haukasime vaid liha koos ketšupiga.

Kloostrimetsa ribisteik

Viimasel ajal olen nii palju söönud erinevat kanaliha ja vorstikesi, et ribisteik tundus kuidagi hea ja värskendav valik. Seega haarasingi ühel kolmapäeval vanematele külla minnes kaasa paar Kloostrimetsa ribisteiki. Poelettide vahel jäi silma see oma ilusa pikliku pakendiga.

Valmistasime steiki gaasigrillil, toit valmis umbes 15 minutiga.

Kiidusõnu pälvis tasakaalus marinaad, ükski maitse polnud teistest üle. See ei olnud ka ülesoolatud nagu kipub olema paljude marinaadide puhul.

Mis aga oli meie hinnangul suurimaks plussiks – kondid peaaegu puudusid, niisiis oli seda tõeliselt lihtne süüa! Liha ise sai gaasigrillil valmistades pealtpoolt meeldivalt krõbe ja seest mahlakas. Ema keetis juurde kartulit ning hakkis tomatit, kurki ja lehtsalatit. Peale raputasime värsket tilli.

Isegi kastet polnud selle toidu juurde maha! Nii hea ja mahlakas!

Foto:

Toored šašlõkivorstid seasooles

Suvisel ajal on mõnus töölt koju tulles teha spontaanne grilliõhtu. Mul on päikesepoolne terrass, mis tähendab, et soe päike sirab seal veel kella kaheksani. Grillisime šašlõkivorste elektrigrillil, toit valmis kõigest mõnekümne minutiga. Vorstikesed ise olid meeldivalt krõbeda nahaga ja mahlased. Olengi kuulnud, et tõelise toidunaudingu kätte saamiseks on vaja, et midagi hamba all krõmpsuks!

Noppisin rõdul asuvast aianurgast salatilehed ja vorstide kõrvale sättisin kodujuustu. Kogu toidu peale pritsisin sidrunimahla, sest see sobib nii salatisse kui ka vorsti peale (annab särtsu ja värskust juurde).

REKLAAM JA KUULUTUSED

reklaam@ohtulehtkirjastus.ee