Mullikate õudne teekond Türki: Eesti eksportloomad surevad räpases veokis palavusest (27)
Eesti ekspordib välisriikidesse tuhandeid elusloomi aastas, näiteks 2016. aastal eksportis Eesti 10 537 lihaveist, kellest 4400 läks Türki.
Loomavedajatel on kohustus jälgida 2007. aastal jõustunud euronõudeid, mille järgi peab lisaks sõiduplaani ja lubade taotlemisele ka tagama, et temperatuur ei tohi loomade veokis tõusta üle 30 kraadi, iga 14 tunni sõidu järel tuleb auto tunniks ajaks kinni pidada ning iga 28 tunni järel peavad loomad saama vähemalt üheks ööpäevaks veokist välja, et spetsiaalsetel puhkealadel süüa ja magada. Nendest nõuetest ei peeta sageli kinni, näiteks esitatakse sõiduplaan, mille sihtpunktiks on Türgi piir, kuid tegelikult sõidetakse peatumata Ida-Türki.
Kerkib küsimus, kes loomade heaolu eest vastutab– eksportöörid näitavad näpuga transpordifirmade poole, sama teeb Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu, samas Eesti veterinaar- ja toiduamet laiutab käsi ja kutsub juhtumeid „paljude ebasoodsate tingimuste kokkulangemiseks“.
27 KOMMENTAARI