Šveitslaste veider eksperiment: juust maitseb paremini, valmides hiphopi saatel
Berni kunstiülikooli tudengid ja veterinaar Beat Wampfler tulid ideele korraldada täiesti ebatavaline katse. Projekti nimeks oli „Juust ruumilises helis – kulinaarne kunstieksperiment.“ Eksperimendis kasutati kaheksat „Muttenglück“ Emmentali juusturatast, millele lasti ööpäevaringselt kaheksa kuu jooksul erinevat heli.
Kasutatud muusikastiilideks olid: ambient (Yello), klassika (Mozart), tekno (Vril), rock (Led Zeppelin) ja hiphop (A Tribe Called Quest). Samuti katsetati erinevaid helisagedusi: madal (25kHz), keskmine (200kHz) ja kõrge (1000kHz). Hiljem võrreldi kaheksa erineva heli käes valminud juustu ka vaikuses seisnud tootega.
Kaheksa kuud peale projekti algust tehti juustu maitsmiseks pimetest ning võitjaks osutus hiphopi rütmis valminud juustukera. Too eksemplar oli testijate sõnul „nii aroomilt kui maitselt erakordselt puuviljane ning teistest näidistest tunduvalt erinev.“ Professor Michael Harenberg, kes pakkus projektis teaduslikku tuge, tõdes, et nad olid üllatunud ka tähelepanust, mida nende eksperiment sai.
Muusikapala, mis degusteerijate sõnul juustu maitsvaks muutis, oli A Tribe Called Quest – „Jazz (We've Got)“.