Jõulud

Jõuluroad pühadelauale - keeks, kanamaksapasteet või hoopis pardikoivad meega! 

Ragne Värk, Marit Kuusk, Katrin Press, erakogu, 22. detsember 2018, 13:27
Pardikoivad mee, hapukapsa ja köögiviljadega Ragne Värk, Marit Kuusk, Katrin Press, erakogu
Igal perel on pühade ajal omad traditsioonid ja tegemised. Üks on aga kindel: mõnus pikk ühine õhtusöök teeb jõuluaja eriliseks. Siin on sulle mõni vihje, mida oma kallitele sel aastal pakkuda!

Lihtne kanamaksapasteet Ragne Värk, Marit Kuusk, Katrin Press, erakogu

Lihtne kanamaksapasteet

Klassikaline linnumaksapasteet sobib jõululauale imehästi. Paku seda koos isetehtud leiva või värske saiaga.

Valmistamisaeg: 30 min + maksa leotamisaeg

Mitmele: 8-le

500 g jahutatud kanamaksa

piima (maksa leotamiseks)

1 punane sibul

2 küüslauguküünt

2 loorberilehte

1 sl konjakit

100 g võid

1 väiksem keedetud porgand

pipart, soola

Puhasta maks üleliigsetest kelmetest ja pane umbes 30 minutiks piima sisse likku. Kuivata maksatükid majapidamispaberiga.

Viiluta sibul ja küüslauguküüned. Kuumuta sibulat pannil pehmenemiseni, lisa poole pealt küüslauguküüned ja loorberilehed. Pane pannile kanamaks ja küpseta mõlemalt poolt valmis (jälgi, et maksa üle ei küpseta). Sörtsuta poole pealt juurde konjak.

Kui maks on valmis, eemalda loorberilehed. Vala ülejäänud segu mikserisse, lisa või ja porgand ning mikserda, kuni saad ühtlase segu. Maitsesta pipra ja soolaga. Jahuta.

Nipp!

Mikserda pasteedile juurde ka kaks vürtsikilufileed – see annab põneva maitsenüansi.

Pardikoivad mee, hapukapsa ja köögiviljadega Ragne Värk, Marit Kuusk, Katrin Press, erakogu

Pardikoivad mee, hapukapsa ja köögiviljadega

Pardikoibi on väga lihtne valmistada, samuti ei nõua need rohkelt tähelepanu. Lihtsalt "unusta" koivad 4–5 tunniks ahju, kus need saavad maitsvaks jõuluroaks valmida.

Valmistamisaeg: ettevalmistusaeg 30 min + küpsemisaeg

Mitmele: 4-le

4 Rannamõisa jahutatud pardikoiba

600 g kartulit

400 g porgandit

300 g hapukapsast

1 küüslauguküüs

4 sl tomatipastat

4 sl mett

1 dl puljongit

soola

Koori ja riivi köögiviljad ning pane koos hapukapsaga ahjupotti (sega kõik omavahel läbi). Pista köögiviljade vahele kolmeks lõigatud küüslauguküüs. Maitsesta pardikoivad soolaga ja hõõru kokku tomatipastaga. Pane koivad köögiviljadele, kõige peale nirista mesi.

Lisa vormi umbes 1 dl puljongit. Küpseta ahjus kaane all 150 kraadi juures 4–5 tundi.

Nipp!

Seda rooga saad valmistada ka suures puuahjus. Kui söed on põlenud ja hõõguvad ning siiber just kinni pandud, oota umbes 30 minutit, et süte äkilisus pisut rahuneks. Seejärel pista kaanega kaetud malmpott ahju ja küpseta rooga üle öö (umbes 9–10 tundi). Jumalik!

Klassikaline keeks Ragne Värk, Marit Kuusk, Katrin Press, erakogu

Klassikaline keeks

Traditsioonilised küpsetised on alati kindel valik. Seetõttu küpsetagi jõululauale keerukate kookide asemel hoopis lihtne keeks – pere tänab ja maitsemeeled samuti.

Valmistamisaeg: 20 min + küpsemisaeg

Mitmele: 1 suur keeks või 2 väikest

200 g toasooja võid

200 g toasooja toorjuustu

200 g suhkrut

0,25 tl soola

5 toasooja muna

300 g jahu

0,5 tl soodat

Katteks:

sulatatud valget šokolaadi, pähkleid, piparkoogipuru, marju

Vahusta toasoe või ja sega toorjuustuga läbi. Vala hulka suhkur ja sool ning mikserda kohevaks vahuks. Lisa ükshaaval munad (kogu aeg edasi mikserdades). Sõelu jahu ja sooda tainale ning sega lusikaga ühtlaseks.

Vooderda keeksivormid küpsetuspaberiga. Vala tainas ühte suuremasse (umbes 1,5 l) või kahte väiksemasse vormi. Küpseta 150 kraadi juures 1 tund ja 15 minutit. Vahetult enne serveerimist piserda keeks üle sulatatud šokolaadiga ja lisa ülejäänud katteained.

Nipp!

Keeks on kõige mahlasem järgmisel või ülejärgmisel päeval, mistõttu võid selle enne kiiret jõuluõhtut rahulikult valmis teha.

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
online@ohtuleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee