Eesti uudised

Ettevaatust! Eestis olid müügis salmonellaga nakatunud munad (18)

Toimetas Triinu Laan, 3. oktoober 2018 15:18
Foto: Sven Arbet/Ekspress Meedia
Veterinaar- ja toiduamet (VTA) annab teada, et OÜ Sanlind kahest farmist pärinevad munad võivad olla saastunud salmonella bakteriga. Munad on tarbijale ohutud, kui neid toidu valmistamisel kuumtöödelda.

Võimalik saastumine võib puudutada Kodutalu, Kodukoha, Pisihää, Hiigelhää ja Hüva nimede all turustatavaid mune, mille parim enne kuupäev jääb vahemikku 15. oktoober kuni 26. oktoober. Munad on märgistatud tootekoodidega 3EE16710 ja 2EE31531. Tootekood on leitav munakoorelt.

Juhul, kui tarbija on ostnud antud mune, siis tuleks neid enne söömist korralikult kuumtöödelda. Salmonella hävib kuumutamisel 70 kraadi juures. Muna tuleb keeta vähemalt 10 minutit, suuri ja hiidmune kauem. Praadimisel tuleb muna korralikult küpsetada mõlemalt poolelt.

Ristsaastumise vältimiseks tuleb:

• Pesta käed sooja vee ja seebiga vähemalt 20-30 sekundi jooksul enne ja pärast toidu valmistamist ja  tualetis käimist,

• Toiduvalmistamise käigus kasutada eelistatult paberist ühekordset kuivatus- ja puhastuspaberit.

• Pesta kõik toiduvalmistamise vahendid (nõud, lõikelauad, noad jm) pärast seda, kui need on munadega kokku puutunud,

• Vältida valmistoidu asetamist nendele nõudele, kus enne seda on hoitud mune.

VTA on kõnealusest farmidest peatanud munade väljaveo ning kaubandusvõrgust on võimalikud saastunud munad kõrvaldatud.

Samal teemal

10.04.2020
MITU MUNA PÄEVAS VÕIB SÜÜA? 6 tõde ja müüti munast
04.04.2019
Eesti suurim munatootja pidi salmonellabakteri tõttu hukkama 54 000 kana
09.10.2018
Kanafarmi juhataja: uus salmonellahoiatus anti eelmise nädala proovide põhjal
04.10.2018
SALMONELLATRAGÖÖDIA: paarsada tuhat kana alustab oma viimset teekonda Poola!

REKLAAM JA KUULUTUSED

reklaam@ohtulehtkirjastus.ee