Elu

Priit Kuusk: enesetapud kokkade seas ei ole üldse haruldased (11)

Jaanika Vilipo, 8. juuni 2018, 17:56
Priit Kuusk Martin Ahven
"Võib rääkida Eesti tippkokkadega, kes on Londonis töötanud. Enesetapp kokkade seas ei ole üldse midagi haruldast, kahjuks," räägib telesaatejuht ja hobikokk Priit Kuusk Õhtulehele. "See on suur stress ja kui sa ei oska sellega toime tulla, siis sa murdud."

"Kes kokanduse vastu üldse huvi tunneb, siis püha graal lugemiseks on Anthony Bourdaini teos "Avameelselt köögist ehk seiklused kulinaarses maailmas", millega ta laiemalt tuntuks sai. Ta on väga palju kirjutanud ja teinud telesaateid, aga see raamat on minu kokaraamatute riiulis kenasti olemas," räägib telesaatejuht. 

Samal teemal

Kuusk kommenteerib, et Bourdain paistis teiste kokandusmaailma tipptegijate seast silma oma eheduse ja julgusega. "Tema oli esimene, kes ausalt ja väga emotsionaalselt rääkis, mida tähendab koka- ja tippkoka elu. Ta näitas sõna-otseses mõttes seda, milline näeb välja köögipool - jube raske töö, tohutu stress ja väsimus, aga ka see pühendumus."

Paraku ei ole vabasurma minek kokkade seas midagi haruldast. "Stress on metsik, ükskõik mis astme kokk sa siis oled." Bourdini kirjeldab Kuusk kui tõelist elukunstnikku. "Anthony oli mees, kes põletas elu muidugi ka täiel rinnal. Ma isiklikult ei tundnud teda, aga raamatute ja telesarjade põhjal oli ta täie leegiga põleja."

Kuusk arvab, et vaikselt hakkab kokandusmaailm inimlikumaks muutuma. "Sellist stressi, ma loodan, on meie restorani köökides jäänud järjest vähemaks. Kokkamine on muutunud ka lihtsamaks. Ei ole enam nii palju kammitsaid. On tooraine, on nägemus ja on teostus. Enam ei ole sellist fine dining'u tagaajamist. Puhas maitse on tähtis. Kuigi töö on väga raske," rõhutab Kuusk.

Priit Kuusk iseennast kokaks ei tituleeriks. "Mina ei ole kokk, mulle meeldib lihtsalt süüa teha - see on suur vahe," lausub ta. "Minust ei saa iial kokka. Võin olla hobikorras toidutegija, aga mul puudub professionaalne kutsumus, ei ole väljaõpet ning puudub ka julgus."

Bourdaini mälestuseks lubab Kuusk aga õhtul tõsta kaks pudelit. "Ma arvan, et ta ei pane seda pahaks."

11 KOMMENTAARI

u
Uunu 9. juuni 2018, 13:23
Ma mõtlesin ,et nad ikka supi sisse upuvad.
m
mehelik 8. juuni 2018, 21:42
mees, ilusa häälega, mulle meeldib.
Loe kõiki (11)

Põnevat ja kasulikku

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
online@ohtuleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee