(Tiina Kõrtsini)

Loen tervise arengu instituudi koostatud ülevaadet tervisest ja heaolust maakondades, ja ei saa aru. Mis mõttes jookseb muidu mõistlikult rohelise-punasekirjus tabelis pikk punane joon, mis ühes kategoorias eranditult kõik Eesti maakonnad kriitilisse seisu hindab?

Piisav puu- ja köögiviljade söömine – mitte ühelgi maakonnal pole selles eeskujulikku tulemust ette näidata! Isegi mitte Harjumaal, kus pealinna vaktsineerimata boheemlasrajoonidest on kujunenud taimetoitlastele peedipihvide ja bataadifriikate lõhnalised mekad. Seal ollakse juurikate söömises tagantpoolt kolmandad. Harjumaa 16- kuni 74aastastest elanikest vaid 1,4 protsenti sööb piisavas koguses puu- ja köögivilju. 

Olgu öeldud, et parim tulemus on Hiiumaal (siiski madal 5,4 protsenti) ning halvim Lääne-Virumaal (täiesti müstiline 0,7 protsenti). Vist panid piirmäära arvutanud toitumisgurud ikkagi millegagi puusse ja leiavad, et taimi peaks iga päev sööma oma kehakaalu jagu nagu mõni džungliloom? Igatahes on seis nutune. Kuulutame äkki pitsa juurviljaks nagu Ühendriikides kongress Obama ajal koolilõunatega teha tahtis?

Jaga artiklit

0 kommentaari

Päevatoimetaja

Gerly Mägi
Telefon 51993733
gerly.magi@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis