Laadin videot...
30
fotot
"Hommikusöök staariga"; Anu Saagim; Anne Veski; Mint Leaf restoran; restorani omanik ja peakokk Dal Singh; abikokk Kumar (Tatjana Iljina)

Aprillikuu päikeselisel hommikupoolikul kutsusin restorani Mint Leaf autentseid Punjabi köögi hõrke roogi  mekkima Maarjamaa kuulsaima staari Anne Veski.

"Hommikusöök staariga"; Anne Veski; Mint Leaf restoran (Martin Ahven)

Kantar Emor uuris märtsikuu lõpus, keda tuntud Eesti inimestest saab pidada kõige suuremateks staarideks – pakkuda võis kuni kolm nime – ja tervelt veerand leidis spontaanselt vastates, et üks neist on kindlasti laulja Anne Veski. Annet peavad suurimaks staariks nii eestlased kui venelased, nii mehed kui naised.

29. märtsi hommikul, kui tulemus teatavaks tehti, helistasin Annele, kes vastas telefonile ülevoolavas meeleolus, oma lemmikjuuksuri ja -jumestaja Õnne Rudi toolis istudes. 

"Ma olen seda uudist kuuldes tõesti väga, väga õnnelik! Olen aga samas ka 40 aastat laulnud ja selle nimel töötanud ja eks me oleme teinud koos oma tiimiga kõike rõõmuga. Püüame igal aastal miskit uut ja põnevat välja mõelda ning loomulikult see paistab ka välja," sõnas Anne lisades samas, et tema arvates on Arvo Pärt siiski rahvusvaheliselt tuntuim Eesti esindaja.

Anne soovib kindlasti oma fänne ka tänavu üllatada

Üllataval kombel oli diiva just päev enne Kantar Emori poolt avaldatud uudist vastu võtnud hulljulge pakkumise, korraldada oma 40 aasta lavajuubeli puhul 22. detsembril suur kontsert Saku suurhallis.  

"Kujutage ette, olen olnud tegevlaulja ilma pausideta 40 aastat, endalgi tuleb seda numbrit öeldes hirm peale," lisas Veski naerdes. "Ma pole kordagi esinemata jätnud isegi tervisehädade tõttu, kuigi kindlasti oleks see vahel vägagi mõistlik olnud. Adrenaliin on enne esinemist nii põhjas olnud, et isegi kõrge palavik on hetkeks taandunud."

Pikemat intervjuud Annega loe veebist ja paberist juba reedel. 

 

"Hommikusöök staariga"; Anu Saagim; Mint Leaf restoran; restorani omanik ja peakokk Dal Singh; abikokk Kumar (Martin Ahven)

Meie valmistasime aga restorani Mint Leaf omaniku ja peakoka Dal Singhi ja tema abilise Kumariga diivale hõrgu indiapärase hommikusöögi omatehtud traditsioonilistest masalatest, kasutades seejuures ainult värskeid tooraineid.

3000 km pikkuselt põhjast lõunasse sirutuv India on koduks enam kui miljardile inimesele, kes kuuluvad eri rahvusrühmadesse ning kõnelevad erinevais keeltes. Nende igapäevase elu ja söögiharjumuste üle valitsevad väga mitmed usundid.

Indiat on korduvalt koloniseerinud erinevad riigid ning see kõik ühtekokku teebki Indiast kulinaarse paabeli, mis pakub meeletult erinevaid maitseid, söögikombed ja toidueelistusi, mis vahelduvad sõltuvalt geograafilisest piirkonnast, elanikkonna jõukusest ning nende kultuuri- ja usutavadest.

Rahvastikust moodustavad 81% hindud, kes ei söö veiseliha, kuna veis on püha loom. Nad ei söö ka sealiha, kuna siga on nende uskumuse järgi roojane.  Nii koosnebki keskmise India elaniku toidusedel peamiselt köögiviljast, riisist, leivast ja maitseainetest. Jõukamad saavad endale lubada ka kana- ja lambaliha, millest valmistatakse hautisi ning varda- ja pajaroogi.

Väärtuslikemateks ning seetõttu ka jumalatele ohverdamist väärivateks toiduaineteks peavad hindud piima, jogurtit, selitatud võid, riisi, nisu, mett ja mungube. Kõrgelt hinnatakse ka kala. Eraldi rühma moodustavad läätsed, usukommete poolt lubatud liha, kanamunad ja sibul.

Kõik toiduained, kui neid ise ei kasvatata, hangitakse iga päev turult, tänavakauplejatelt ja poodidest. Erakordselt hõrguks teebki India road tõik, et kõi maitseained jahvatatakse ja segatakse iga söögikorra jaoks eraldi.

"Tugevad ja põletavad maitseained ongi see, mida võib lugeda kogu India köögi ühiseks teguriks," seletas meile restorani peakokk lisades, et India rahvusrestorani külastaja teadvustab endale tihti vaid roogade põletavat ja põnevat maitset ning võtab seda kui rahvuslikku omapära, kuid tegelikult on maitsestamisel Indias hoopis mõjuvam põjus. Näiteks tšillipipar ja mitmed teravad maitsesegud kiirendavad ainevahetust ja tekitavad higistamise, kergendades kuumuse talumist. Eluliselt tähtis on ka toiduainete säilitamine ning parimateks bakterite surmajateks ongi just sibul, küüslauk, pune ja vürtspipar. Neist veidi nõrgemad, kuid samuti tõhusad on tüümian, tšilli, kaneel, estragon, nelk, sidrunrohi, vürtsköömen, pipar, muskaat ja ingver.

Põhjapoolses Indias ehk siis Punjabi köögis eelistakse aromaatsest basmatiriisist valmistatud ja safraniga maitsestatud roogi nagu riisi- ja lihakihtidest koosnevat  biryani't, rohke hapukoorega valmistatud lihahautisi nimetusega korma ning loomulikult ka eurooplaste suurt lemmikut tikka masala't ja kebab tikka't. Nende roogade juurde süüakse lisaks metsikule riisile ka palju leiba.

Maa sisse ehitatud tandooriahjudes, mis on muuseas täitsa audentsel kujul olemas ka restoranis Mint Leaf, ja kus rooga mõjutab nii kuumus kui suits, küpsetatakse lameleiba naani, aga samuti ka tandoorikana ning mitmesuguseid vardaroogi. Toidurasvaks pruugitakse selitatud võid ehk ghee'd.

"Hommikusöök staariga"; Anu Saagim; abikokk Kumar (Martin Ahven)

Toit serveeritakse vaagnatel võid eraldi kuumades kausikestes, kuid seda süüakse enamasti sõrmedega, kasutades ainult paremat kätt ning abivahendina leivatükki. Vasak käsi on roojane ja sobib seetõttu vaid jooginõu tõstmiseks, mitte toidu puudutamiseks.

"Hommikusöök staariga"; Anu Saagim; Anne Veski; Mint Leaf restoran (Martin Ahven)

Muuseas, Mint Leafis on ka suurepärased tunnuskokteilid ning Tallinna kõige laiema sortimendiga džinnibaar ja suvel on õdusal terrassil võimalus nautida isegi araabiapärast vesipiipu.

Mint Leaf asub Tallinnas, Rävala puiestee 12, kohe Solarise ja Nordea kontserdisaali kõrval ning on avatud iga päev kuni kella 22ni. 

Jaga artiklit

43 kommentaari

A
Anu  /   18:09, 16. apr 2018
Aig pindsile minna!
K
kell 8.33-le   /   13:52, 13. apr 2018
Ega tal alati ka parukas pole, kui temaga niisama juhuslikult räägitakse, siis on oma longus tavajuuksed, aga laval, alati see salkudesse seatud teravatipuline korralik parukasarnane, muutumatu soenguga...seal on otsmikul tuka all näha kohe mingi piirjoon...aga eks nii ole õigem ka, kes siis jõuab igapäev juuksuris käia.

Päevatoimetaja

Triinu Laan
Telefon 51993733
Triinu.laan@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis