Trennikool | ÕL TV

PALJA PORGANDI TOITUMISKAVA: retseptid kitsejuustuburgerist spinatifalafelideni 

Merilin Taimre, 5. jaanuar 2018, 18:00
Merilin Taimre Jörgen Norkroos
Merilin Taimre on trenni- ja toitumisblogi Paljas Porgand eestvedaja. Ta on kirjutanud mitu raamatut, mis on pühendatud kõikidele kokkamishuvilistele, kel on vähegi soovi köögis rohkem katsetada ja uusi põnevaid maitseid proovida. Õhtuleht annab Trennikoolis teile mõned Merilin Taimre lemmikretseptid ühe päeva menüüst.

Hommikusöök:

Mustika-proteiinipannkoogid mustikakastmega (12 tükki)

 

Pannkoogid:

  • 2 muna
  • 1 banaan
  • ½ tassi kaerahelbeid
  • ½ tassi kodujuustu
  • ¼ tassi mustikaid (võivad olla nii värsked kui ka külmutatud)
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vanilliekstrakti
  • noaotsatäis meresoola
  • kookosõli praadimiseks

Mustikakaste:

  • ½ tassi mustikaid
  • 1 tl vanilliekstrakti
  • 1 tl vahtrasiirupit
  • veidi vett

Purusta köögikombainis kaerahelbed jahuks. Lisa kõik ülejäänud koostisained peale mustikate ja töötle ühtlaseks. Viimasena sega sisse mustikad. Kuumuta pann, lase kõige väiksem terake kookosõli kuumaks (ausõna pole rohkem vaja) ning prae pannkooke nagu tavaliselt. 

Samal ajal hakka valmistama mustikakastet. Selleks võta väike pott ning vala sisse täpselt nii vähe vett, et põhi oleks peaaegu kaetud. Kalla sisse mustikad ning keskmisest veidi kõrgemal kuumusel aja mulisema. Sega spaatliga vahetevahel, kuni kaste pakseneb ning mustikad lagunevad koost. Sega sisse vanilliekstrakt ja vahtrasiirup ning eemalda kuumuselt. Vala serveerimisnõusse ning naudi soojade pannkookidega!

Lõunasöök:

Kitsejuustune taimetoiduburger

 

Pihvid (seitse tükki):

  • 200 g peenelt riivitud suvikõrvitsat
  • 200 g hakitud seeni
  • 100 g ürtidega salatijuustu
  • 70 g peenelt hakitud sibulat
  • 30 g peenelt hakitud koriandri varsi
  • 20 g kanepijahu
  • 5 g peenelt hakitud küüslauku
  • 5 g maitsepärmi
  • 1 tl kuivatatud basiilikulehti
  • ½ tl suitsust paprikapulbrit
  • noaotsatäis chipotle tšillimaitseainet
  • noaotsatäis Himaalaja soola
  • noaotsatäis sidrunpipart
  • kookosõli praadimiseks

Burger (ühe burgeri jaoks):

  • 1 vabalt valitud burgerikukkel
  • 1 kitsejuustupihv
  • ½ hapukurki
  • 1 viil juustu
  • 65 g tomatit
  • 30 g ürtidega toorjuustu
  • 30 g kitsepiima määrdejuustu
  • 20 g barbeque-kastet
  • 20 g lehtsalatit
  • 5 g koriandrit

Eelkuumuta ahi 250 kraadini. Kuumuta pann vähese kookosõliga. Pruunista pannil keskmisel kuumusel sibul, küüslauk ja koriander ning aseta kõrvale.
Pruunista pannil kõrgemal kuumusel ka seened.Lisa kõik koostisained peale suvikõrvitsa köögikombaini ning purusta kuni segu on peaaegu ühtlane. Sega hulka suvikõrvits. Laota ahjupannile küpsetuspaber ning vormi selle peal segust seitse pihvikujulist ketast. Küpseta ahjus 15–20 minutit.

Snäkk:

Köögiviljavrapid (neli tükki)

 
  • 4 sparglivart
  • 2 jääsalati lehte
  • 2 rohelise sibula vart
  • ½ porgandit, riivitult
  • ¼ avokaadot, viilutatult
  • ⅛ punast sibulat, hakitult
  • 5 cm jupp kurki
  • 1 spl tilli, hakitult
  • peotäis beebispinatit
  • noaotsatäis musta pipart
  • noaotsatäis meresoola

Enne kasutamist pese ja puhasta kõik köögiviljad. Lõika terava noaga jääkapsa lehe varreosad õhemaks, et neid oleks hiljem kergem rulli keerata. Siinkohal võid lasta oma fantaasial lennata ja kasutada mistahes köögivilju. Või jääda kindla valiku juurde, mille olen ülal välja toonud. Kata lehed köögiviljadega, voldi ääred sisse ning keera rulli. Lõika rullid pooleks ning serveerides aseta lahtised otsad allapoole.

Õhtusöök:

Spinatifalafelid peedikastmega (10 tükki)

 

Falafelid:

  • 3 purustatud küüslauguküünt
  • 2 tassi keedetud kikerherneid
  • 2 tassi beebispinatilehti
  • 3 spl hakitud rohelist sibulat
  • 2 spl sidrunimahla
  • 2 spl neitsioliiviõli
  • 2 spl seesamiseemnepastat
  • ¼ tl jahvatatud vürtsköömneid
  • meresoola
  • pipart

Kaste:
  • marineeritud peeti
  • kodujuustu
  • pipart

Purusta kõik koostisained köögikombainis ühtlaseks massiks. Vormi saadust 10 pallikest ning küpseta 180kraadises ahjus u 20–25 minutit. Küpsed falafelid peaksid olema pealt krõbedad ning seest pehmed. Küpsetamise ajal valmista kaste. Selleks blenderda võrdne kogus kodujuustu ja peeti vähese pipraga ühtlaseks kastmeks ning vala serveerimiskaussi. Serveeri sooje falafele peedikastmega!

Paljas Porgand kirjutab oma tegemistest ja uutest retseptidest blogis, mida saad lugeda SIIT!

Samal teemal

7. jaanuar 2018, 11:00
PALJA PORGANDI TOITUMISKAVA: retseptid tiramisupudrust Snickersi jäätiseni
3. jaanuar 2018, 18:00
PALJA PORGANDI TOITUMISKAVA: retseptid ahjumunadest maguskartuli-brownie'ni
8. detsember 2017, 18:00
PALJA PORGANDI TOITUMISKAVA: retseptid šokolaadiomletist baklažaanilasanjeni
6. detsember 2017, 18:00
PALJA PORGANDI TOITUMISKAVA: retseptid piparkoogipudrust kookoselaksani

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
online@ohtuleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee