Jõulud

Küpseta nagu proff: Jõululauale kuuseke kanafileega (1)

Lilija Suburug, Tartu kutsehariduskeskuse kondiitriõpetaja, 23. detsember 2017, 00:01
KUUSK, MIS EI VAJA KIRVEST: Ka nuga pole vaja, sest rullsaiad saab rebideski kergesti kuuse küljest kätte.  Foto: Aldo Luud
Vaja läheb:

Tainas: 500 g nisujahu, 30 g presspärmi, 1 kuhjaga sl suhkrut, 1 muna (M suurus), 30 g võid, 2 tl soola, 260 g vett. .

Pärmi-lehttaina võid osta ka poest, aga lase sellel kindlasti külmkapis sulada ja pärast vormimist korralikult kerkida. 

Kihistuseks: 400 g võid, 20 g nisujahu.

Täidiseks: 75 g pestokastet, 500 g kanafileed, 150 g fetat, 150 g tomateid.

Viimistluseks: 1 muna, 100 g seedrimänniseemneid.

Valmistamine:  1. Pane segamiskaussi jahu, sool, suhkur ja toasoe või, pane sinna ka munad ja külmas vees lahustatud pärm. Sega, kuni saad tavalisest pärmitainast natuke tugevama taina. 

Hoiatus! Tainasse lisatav vesi peab olema külm, muidu käärib see liiga ruttu.

2. Vormi tainast ümmargune pallike ja tee sellesse suure noaga ristipidi kaks lõiget. Keera tainapall toidukilesse ja pane vähemalt 20 minutiks külmkappi.

Hoiatus! Tainas peab olema korralikult kilega kaetud, vastasel juhul moodustub selle pealispinnale kuivanud koorik.

 3. Samal ajal valmista ette kihistuseks kasutatav või. Võta või külmkapist välja ja sega koos jahuga ühtlaseks (alguses haki või ja seejärel sega jahu või sisse). Seejärel pane või kahe küpsetuspaberi vahele ja vormi umbes 1 cm paksuseks ruuduks (pärast saad samal paberil kuusekest küpsetada). 

Hoiatus! Või peab olema ikka ehtne või (vähemalt 80% rasvasisaldusega).

Nipp! Kui või segada nisujahuga, siis seob viimane võis oleva niiskuse ja tänu sellele säilib taina ilus kihilisus.

3. Võta tainas külmkapist välja ja rulli see jahuga üle puistatud laual nii õhukeseks, et või mahuks täpselt keskele.

Foto: Aldo Luud

4. Pane või taina keskele ja tõsta sellele tainanurgad nii, et tekiks ümbrik.

Foto: Aldo Luud

Foto: Aldo Luud

Hoiatus! Ideaalse pärmi-lehttaina saad vaid siis, kui enne ümbriku õhemaks rullimist on või all ja peal ühepaksune tainas.

5. Rulli tainas nii pikkusesse kui ka laiusesse õhemaks (minimaalselt 1 cm).

Foto: Aldo Luud

6. Voldi tainas kolmeks kokku, keera kilesse ja pane tagasi külmkappi 20 minutiks puhkama. 

Foto: Aldo Luud
Foto: Aldo Luud

Nipp! Rullides taina külge jäänud jahu tuleb enne kokkuvoltimist ära pühkida.

7. Võta tainas külmkapist välja ja rulli see uuesti pikkussesse ja laiusesse õhemaks ja voldi siis kolmeks kokku. Keera tainas kilesse ja pane siis külmkappi 20 minutiks puhkama.

8. Võta tainas külmikust välja ja rulli kolmandatki korda nii pikkusesse kui ka laiusesse õhemaks ja voldi taas kolmeks kokku. Keera tainas kilesse ja pane jälle külmkappi 20 minutiks puhkama.

Hoiatus! Kindlasti tuleb seda kolmeks voltimist teha kolm korda. 

9. Täidise tegemiseks keeda kanafilee, jahuta ja lõika ribadeks. Tomat lõika väikesteks kuubikuteks.

10. Võta tainas külmakapist ja rulli 25 cm x 70 cm ristkülikuks. Lõika kõikidest äärtest ära õhukene tainariba (see on vajalik, et pärast oleks kihistust näha). 

11. Määri tainale ühtlase kihina pestokaste. Säti ülemisse äärde kanaribad ning neist allapoole tomatikuubikud ja feta. Keera ülevalt alustades tainas koos täidisega üsna tugevalt rulli ja lõika umbes 5 cm laiused jupid.

Hoiatus! Nuga olgu terav, et tainakihid kokku ei kleepuks ja kihistust ei rikuks.

12. Lao rullsaiad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, alustades altpoolt ehk kuuse laiemast osast. 

Hoiatus! Jälgi, et rullsaiade lahtised otsad oleksid üksteise vastas, et rullid ei saaks kerkides ja küpsedes end lahti kerida. 

13. Jäta kuuseke vähemalt tunniks ajaks kile alla kerkima.

14. Määri kuuseke pealt ja külgedelt muna-veeseguga ja küpseta 180kraadises (pöördõhuga) ahjus 20– 30 minutit, ehk kuni kuuseke on pealt kuldne. Küpsemise lõpus võid ahjuukse avada ja puistata peale seedrimänniseemned.

Nipp! Kui muna segada sama koguse külma veega ja sellega pirukat määrida, ei pruunistu see liiga ruttu.

Idee: Tartu KHK pagarid Marit Loorits ja Anneli Soop.

Samal teemal

20. jaanuar 2018, 00:01
Pirukameistri peavalu: millist jahu kasutada ja millist vormi eelistada
23. detsember 2017, 00:01
Parimad jõuluküpsetised: Pavlova ja kapsa-kartulipirukas

REKLAAM JA KUULUTUSED

reklaam@ohtulehtkirjastus.ee