2
fotot
Merilin Taimre (Jörgen Norkroos)

Merilin Taimre on trenni- ja toitumisblogi Paljas Porgand eestvedaja. Ta on kirjutanud mitu raamatut, mis on pühendatud kõikidele kokkamishuvilistele, kel on vähegi soovi köögis rohkem katsetada ja uusi põnevaid maitseid proovida. Õhtuleht annab Trennikoolis teile mõned Merilin Taimre lemmikretseptid ühe päeva menüüst.

Hommikusöök:

Šokolaadiomlett (ühele)

Omlett:

  • 2 muna
  • 60 ml metspähklipiima
  • 1 spl magustamata toorkakaopulbrit
  • 1 spl banaanijahu
  • ¼ tl extra virgin kookosõli 
  • näputäis Himaalaja roosisoola

Täidis:

  • 1 banaan
  • 1 tl kookospalmi suhkrut
  • **2 spl maasika-tšiiamoosi
  • 1 spl maapähklivõid
  • näputäis Himaalaja roosisoola 

Serveerimiseks:

  • kakaonibse 
  • šokolaadi proteiinisegu

Klopi munad piimaga. Sega hulka kuivained. Kuumuta pannil kookosõli ning vala pannile kogu taigen. Kinnita kaanega ning lase vaiksel tulel praadida, kuni omlett on pealt küps. Samal ajal karamelliseeri banaanid. Selleks lõika banaan neljaks sektoriks ning kasta lõikega küljed kookossuhkrusse. Pane teisele pannile tükike küpsetuspaberit ning aseta peale banaaniviilud, suhkrune pool pannile. Kuumuta, kuni suhkur on sulanud ja banaanid pruunikad. Tõsta omlett lahtiselt taldrikule, aseta ühele poolele banaanilõigud, vala üle soolatud maapähklivõi ja maasikamoosiga. Tõsta teine pool peale ning kaunista šokolaadi proteiinisegu ja kakaonibsidega. Lase heal maitsta!

Lõunasöök:

Baklažaanilasanje (neljale)

  • 1 pikuti ja peenelt viilutatud baklažaan
  • 1 hakitud sibul
  • 4 purustatud küüslauguküünt
  • 1 tass punaseid keedetud või koservube
  • 500 g kalkunihakkliha
  • 750 g tomatipüreed
  • 3 spl sojakastet
  • ~3 spl teravat tšillikastet
  • oliiviõli praadimiseks
  • teravat vürtsisegu
  • parmesani juustu
  • meresoola
  • pipart

Eelkuumuta ahi 200 kraadi juurde. Pruunista õlitatud pannil hakkliha ning maitsesta terava vürtsisegu, meresoola ja pipraga. Lisa hulka sibul ja küüslauk ning prae veel mõni minut. Seejärel vala hulka tomatipüree, sojakaste, tšillikaste ja punased oad. Lase kastmel haududa kaane all u 10 minutit. Senikaua viiluta köögiviljakoorijaga baklažaan peenteks ent pikkadeks ribadeks. Alustades kastmest, kata kandilise ahjuvormi põhi kordamööda hakklihakastme ja baklažaaniribadega. Kõige lõpuks puista üle parmesaniga ning küpseta ahjus umbes 15 minutit. Serveeri kohe!

Snäkk:

Paleo ja toorvegan piparkoogid

  • 300 g kivideta datleid
  • 150 g indiapähklivõid
  • 2½ spl kookosjahu
  • 2 spl magustamata toorkakaopulbrit
  • 1 spl vanilliekstrakti
  • 1 tl piparkoogivürtsi
  • ¾ tl kaneeli
  • ¾ tl ingveripulbrit
  • ½ tl mandliekstrakti
  • noaotsatäis Himaalaja soola

Pane datlid keeduvette likku. Sega suuremas kausis kokku kõik kuivained.
Seejärel purusta pehmeks leotatud datlid ühtlaseks pastaks ning lisa kaussi koos ülejäänud koostisainetega. Sega hoolikalt, kuni moodustub ühtlane taignapall. Kileta ning jäta üleöö külma seisma. Järgmisel päeval valmista sellest piparkooke nii nagu piparkooke ikka!
Tee laud, taignarull ja taigna pind (kookos)jahuseks. Rulli taigen õhemaks (u 2 cm paksuseks – selle taignaga maitsevad paksemad piparkoogid paremini), vorme kasutades tee oma lemmikud piparkoogikujukesed ning pista 175kraadisesse ahju u 15–20 minutiks!

Õhtusöök:

Röstitud kõrvitsa ja porgandi püreesupp (kaheksale)

  • 1 kg kooritud, seemnetest eemaldatud kõrvitsat
  • 800 g kooritud porgandit
  • ¼ tassi oliiviõli
  • 2 purustatud küüslauguküünt
  • 1 hakitud punane sibul
  • 1 spl röstitud sinepiseemneid
  • 2 tl jahvatatud koriandriseemneid
  • 1 tl jahvatatud röstitud vürtsköömneid
  • 1 tl jahvatatud kurkumit
  • ½ tl jahvatatud röstitud kardemoni
  • ¼ tl jahvatatud cayenne'i pipart
  • 4 tassi vett
  • ½ tassi kookoskoort

Serveerimiseks:

  • kookosjogurtit
  • röstitud seemnesegu
  • viilutatud punast tšillipipart
  • meresoola
  • pipart

Eelkuumuta ahi 220 kraadi juurde. Lõika kõrvits ja porgand kuubikuteks ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vala üle vähese oliiviõliga ning raputa peale soola ja pipart. Küpseta ahjus, kuni köögiviljad on kuldsed ja pehmed. Vürtside röstimiseks, kuumuta pann ning rösti seemneid kuival pannil, kuni pruunistunud ning tunda on tugevat vürtsi lõhna. Koriandriseemneid röstides hakkavad need praksuma. Kuumuta pannil õli ning pruunista madalal tulel küüslauk ja sibul. Lisa hulka kõik vürtsid ning lase umbes viis minutit maitsel süveneda. Seejärel lisa hulka vesi ning ahjus valminud köögiviljad
Kata pott kaanega ning keeda õrnalt umbes 25 minutit. Eemalda tulelt ja püreesta blenderis osade kaupa ühtlaseks. Aseta suurema nõu/poti/konteineri kohale väga tihe sõel ning vala blenderdatud püreed sealt läbi. Sega lusikaga sõelapealset, et suruda võimalikult palju läbi. Pinnale peaks jääma vaid veidi paksemat jääki. Viska see prügikasti enne, kui valad peale ülejäänud supi.
Korda, kuni kogu supp on sõelutud. Sega hulka kookoskoor. Serveeri kookosjogurti või kookoskoorega ja röstitud lemmikseemneseguga, lisades vähe värvi ja vürtsi punase tšilliga!

Paljas Porgand kirjutab oma tegemistest ja uutest retseptidest blogis, mida saad lugeda SIIT!

Jaga artiklit

0 kommentaari

Päevatoimetaja

Maria Rozbaum
Telefon 51993733
maria.rozbaum@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis