2
fotot
Merilin Taimre (Jörgen Norkroos)

Merilin Taimre on trenni- ja toitumisblogi Paljas Porgand eestvedaja. Ta on kirjutanud mitu raamatut, mis on pühendatud kõikidele kokkamishuvilistele, kel on vähegi soovi köögis rohkem katsetada ja uusi põnevaid maitseid proovida. Õhtuleht annab Trennikoolis teieni mõned Merilin Taimre lemmikretseptid ühe päeva menüüst.

Hommikusöök:

Piparkoogipuder (ühele)

  • 100 g riivitud suvikõrvitsat
  • 100 g munavalgeid
  • 35 g kaerahelbeid
  • 1 spl toorkakaopulbrit
  • ½ tl kaneeli
  • ¼ tl piparkoogivürtsisegu
  • ¼ tl ingveripulbrit
  • noaotsatäis Himaalaja soola
  • mandlipiima keetmiseks
  • metspähkleid kaunistamiseks
  • vahtrasiirupit kaunistamiseks
  • piparkooke kaunistamiseks

Keeda kaerahelbed ja suvikõrvits mandlipiimas pehmeks. Alanda kuumust ja klopi sisse munavalged. Seejärel lisa kakao, vürtsid ja soovikorral veel vahtrasiirupi (koguseid kohandada maitse-eelistuste järgi). Serveeri purustatud pähklite, vahtrasiirupi ja piparkookidega.

Lõunasöök:

Vegan kõrvitsa-kookoselakse musta oa nuudlitega (kahele)

Laksa:

  • 400 ml kookoskoort 
  • 200 g kõrvitsat
  • *200 g kollaseid + rohelisi ube
  • 2 spl laimimahla (1 väike laim)
  • 2 spl kookospalmi suhkrut 
  • 1 tl sulatatud extra virgin kookosõli
  • 1 tl rohelist karripastat
  • 1 tl Lien Ying Garam Masala vürtsi 
  • 1 tl Lien Ying jahvatatud vürtsikööment 
  • 1 tl Lien Ying karrit 
  • 1 tl Lien Ying jahvatatud kurkumit 
  • 1 tl Himaalaja roosisoola
  • ½ tl küüslaugupulbrit 
  • ½ tl jahvatatud ingverit

Serveerimiseks:

  • 70 g a la eco mustadest ubadest spagette 
  • seesamiseemneid
  • 2 laimisektorit
  • koriandrit

Lõika kõrvits ampsusuurusteks kuubikuteks. Määri sisse kookosõliga ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Puista üle soola ja pipraga ning küpseta 185 kraadi juures, kuni täiesti läbi küpsenud ning pealt vähe krõbedam. Samal ajal valmista ette laksa. Selleks too kookoskoor keemiseni, maitsesta karripasta, kookossuhkru, laimimahla, vürtside ja maitseainetega. Lisa hulka oad ning ahjus röstitud kõrvits ja jäta kaane alla vaiksel tulel 10 minutiks podisema. Kui laksa tundub liiga kreemjas ja paks, siis lisa vett, et konsistents oleks voolavam. Valmista tootja juhendi järgi pasta ning jaga kahe kausi vahel.
Kata laksaga ning serveerides puista üle seesamiseemnetega ja kaunista koriandri ning laimisektoriga.

Snäkk:

Müslibatoonid kolme koostisainega

  • 1 tass kaerahelbeid
  • ½ tassi leotatud datleid
  • ⅓ tassi šokolaadimaapähklivõid
  • 1 spl vanilliekstrakti
  • näputäis meresoola

Leota datleid kuumas vees kuni 10 minutit ning jäta leovesi alles. Aseta kõik koostisained köögikombaini ning mikserda, kuni moodustub tükiline taignataoline mass. Kui taigen on liiga kuiv ja ei taha väga ringi liikuda, siis lisa paar supilusikat leovett. Veendu, et segu üle ei mikserdaks, kuna batoonid peaksid olema üpriski tükilised. Suru taigen väikesesse küpsetuspaberiga kaetud vormi ning aseta tunniks sügavkülma. Lõika ristkülikukujulisteks batoonideks ning naudi!

Õhtusöök:

Rosmariini-sidruni ahjulõhe (kahele)

  • 2 lõhefileed (u 200g)
  • ½ viilutatud sidrunit
  • 1 spl hakitud rosmariini
  • 1 tl küüslaugumaitselist oliiviõli
  • meresoola
  • musta pipart

Eelkuumuta ahi 200 kraadi juurde. Määri lõhefileed oliiviõliga kokku ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Maitsesta meresoola, pipra ja rosmariiniga. Seejärel kata sidruniviiludega ning küpseta ahjus umbes 20-30 minutit, kuni lõhe on läbinisti küps. Serveeri seda tervislike rasvhapete allikat värske salatiga!

Paljas Porgand kirjutab oma tegemistest ja uutest retseptidest blogis, mida saad lugeda SIIT!

Jaga artiklit

0 kommentaari

Päevatoimetaja

Triinu Laan
Telefon 51993733
Triinu.laan@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis