2
fotot
(Jörgen Norkroos)

Merilin Taimre on trenni- ja toitumisblogi Paljas Porgand eestvedaja. Ta on kirjutanud mitu raamatut, mis on pühendatud kõikidele kokkamishuvilistele, kel on vähegi soovi köögis rohkem katsetada ja uusi põnevaid maitseid proovida. Õhtuleht annab Trennikoolis teieni mõned Merilin Taimre lemmikretseptid ühe päeva menüüst.

Hommikusöök äsjailmunud pudruraamatust „Mu süda kuulub pudrule – soolasele ja magusale“:

Porgandikoogi-tahini-puder (ühele)

  • 1 banaan
  • (100 g munavalgeid – veganitel välja jätta)
  • 100 g riivitud porgandit
  • 35 g kaerahelbeid
  • 15 g tahinit
  • 300 ml vett/mandlipiima
  • 1 spl vahtrasiirupit
  • ½ tl kaneeli
  • ¼ tl ingveripulbrit
  • noaotsatäis Himaalaja soola
  • Kreeka pähkleid

Keeda kaerahelbed ja riivitud porgand vees/mandlipiimas pehmeks. Lisa munavalged ja klopi vahtu. Püreesta pool banaani kahvliga ja lisa pudrule. Maitsesta puder kaneeli, ingveri ja soolaga. Serveerides nirista puder üle tahini ja vahtrasiirupiga ning kaunista purustatud Kreeka pähklite ja ülejäänud viilutatud banaaniga.

Lõunasöök:

Baklažaanipitsa

(Jake Farra)
  • ½ baklažaani
  • oliiviõli
  • meresoola
  • pipart
  • soovipäraseid pitsakatteid

Lõika baklažaan pikuti u 2 cm paksusteks viiludeks, puista peale soola ning lase 30 minutit seista. Seejärel kuivata paberrätiga. Pintselda üle oliiviõliga ning maitsesta soola ja pipraga. Aseta 180-kraadisesse ahju u 5 minutiks, võta välja ning lisa soovipärased pitsakatted (mida soovid küpsetada). Seejärel aseta järjekordseks 5 minutiks ahju ning kata veel soovipäraste lisanditega (mida küpsetada ei soovi). Serveeri, kuni baklažaan on veel soe!

Snäkk:

Vietnamipärased värsked kevadrullid meelepärasega

  • 9 lehte Lien Ying riisipaberit
  • 100 g viilutatud graaviforelli 
  • 50 g Thai Choice pruuni riisi Vermicelli nuudleid 
  • 1 porgand
  • ½ peeti
  • ¼ kurki
  • rohelisi lehti (spinat, rukola vms)
  • seesamiseemneid
  • Serveerimiseks: satay kastet (kodutehtut)

Valmista nuudlid ette pakendil antud juhiste järg ning lase neil maha jahtuda.
Kasutades spiraalimasinat*, tee porgandist ja peedist nuudlid ning kurgist spiraalid. Täida laiem kauss sooja (mitte kuuma!) keedetud veega. Kasta riisipaber sooja vette kaheks sekundiks (tõesti pole rohkem vaja!) ja seejärel aseta enda ette rullimisalusele sile külg allapoole. Nüüd paiguta oma ilusad köögiviljad, lõhe ja nuudlid väiksemas koguses lehe keskele enda poole. Raputa üle seesamiseemnetega ja keera endapoolne äär kergelt üle täidise. Seejärel lappa mõlemad küljepoolsed ääred sinna peale kokku ja keeradki rulli! Serveerides soovitan rullid pooleks lõigata, nii on neid lihtsam süüa! Naudi kodutehtud satay kastmega!

Õhtusöök:

Vegan kikerherne karri

  • 400 g sügavkülmutatud porgandi, brokkoli, lillkapsa segu
  • 300 g keedetud kikerherneid
  • 75 g maapähklivõid
  • 3 küüslauguküünt
  • 1 laimi mahl
  • 500 ml kookospiima
  • 3 spl rohelist karripastat
  • 3 spl sojakastet
  • 1 tl karri pulbrit
  • ½ tl garammasala pulbrit
  • ½ tl jahvatatud kurkumit
  • ½ tl jahvatatud vürtskööment
  • Himaalaja soola
  • musta pipart
    Lillkapsariis:
  • 600 g lillkapsaõisikuid
  • 3 küüslauguküünt
  • 1 tl neitsioliiviõli
  • Himaalaja soola
  • musta pipart
  • Kaunistamiseks koriandrit

Vala kookospiim potti ja too keemiseni koos külmutatud köögiviljadega.
Kui köögiviljad on üles soojenenud ja pehmenenud, lisa hulka küüslauk ning püreesta saumiksriga ühtlaseks püreeks. Seejärel sega hulka kõik ülejäänud koostisained, maitsestades soola ja pipraga tunde järgi. Jäta riisi valmistamise ajaks potti podisema, et kaste pakseneks. Lillkapsariisi jaoks purusta lillkapsaõisikud koos küüslauguga köögikombainis peeneks riisitaoliseks massiks. Kuumuta pannil väheke õli ja prae riis madalal kuumusel kuldseks, maitsestades seda soola ja pipraga. Serveeri karrit koos lillkapsariisi ja koriandriga!

Paljas Porgand kirjutab oma tegemistest ja uutest retseptidest blogis, mida saad lugeda SIIT!

Jaga artiklit

4 kommentaari

K
kaetud kaalikas  /   13:10, 5. dets 2017
lõpetage selle ersats-saagimi pressimine, täielik tühisuste tühisus
E
eestlane  /   13:08, 5. dets 2017
Ei soovi mingit porgandipudru! Meeldib iga päev süüa liha, kartuleid, hapukapsast, verivorsti ja juua kõrvale koduõlut või koduveini - selline on ÕIGE EESTLASE toit olnud sajandeid!

Päevatoimetaja

Telefon 51993733
online@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis