Miks toob marjakauss kärbsepilve? (Vida Press)

Putukateadlane Urmas Tartes on pidanud rohkem kui üks kord selgitama, et päris tühjast kohast puuviljakärbsed, keda ka äädikakärbesteks kutsutakse, siiski ei sigine.

Tema selgitust mööda on nende kärbeste munad kõikidel puuviljadel, mis koju tuuakse, ­viimast kui ühte neist on peaaegu võimatu maha pesta ja umbes nädalaga saavad munadest kärbsed.

Kui kärbsepilv tekib marjakausi kohale aga juba esimese tunni jooksul, siis on selge, et majapidamises siin-seal olnud kärbsed on nüüd lihtsalt üksmeelselt uue toidukoha juurde koondunud.

Usinad perenaised on neist tülikaist külalistest vabanemiseks katsetanud mitmeid nippe ja tunnistanud, et päriselt neist lahti ei saa, aga kärbsepilve kahandada on võimalik.

Ära jäta marju-puuvilju lahtiselt lauale, hoia neid külmikus või tihedalt suletud paberkottides.

Hoia kraanikauss ja köögi tööpind võimalikult puhtana, tühjenda ja pese sageli prügikasti.

Väga tõhus abiline on tolmuimeja – kogu parve saab lennult tolmuimejasse püüda.

Määri papptaldrikule õhuke kiht mett – puuviljakärbsed jäävad peibutava kihi sisse kinni.

Kalla pudelisse pisut õunaäädikat või veini, lisa mõni tilk nõudepesuvahendit, kata pudelisuu paberi või toidukilega ja tee sellesse mõned augud. Kärbsed jäävad purki lõksu.

Võta klaaspurk ja paberileht. Paber keera vastavalt purgisuu suurusele parajaks koonuseks.

Pane purgi põhja tükk üliküpset banaani või mõni juba mädanema hakanud puuvili ja säti paberkoonus purgisuud katma nii, et koonuse terav ots jääb purgi sisse.

Purgi sisu meelitab kärbsed kohale, välja nad enam nii lihtsalt ei pääse.

Jaga artiklit

0 kommentaari

Päevatoimetaja

Silja Ratt
Telefon 51993733
silja.ratt@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis