Eesti köök

Presidendi vastuvõtul söödi ilvest (58)

Liis Vaksmann, 26. veebruar 2016 20:49
KOKK: Indrek Kõverik leidis inspiratsiooni Eesti vabariigi sünnipäevaks metsas elavast ilvesest. Foto: Kuvatõmmid Delfi TV-st
Kolmapäeval pakuti Estonia kontserdimajas vabariigi 98. sünnipäeva vastuvõtul külalistele kodumaist ilveseliha.

Ida-Virumaa kokk Indrek Kõverik kasutas ilveseliha ühe toormena oma suupistete valmistamisel. Liha oli pärit Virumaalt Toila vallast.

Samal teemal

Kokk ütleb, et kokku langes paar õnnelikku juhust: „Juba see on haruldane, kui kokal õnnestub sellist tooret saada, ja teiseks – võimalus minna presidendi vastuvõtule süüa tegema. Kui need kaks asja ühendada, siis tekkiski mõte ilveseliha kasutada. Ilveseliha on õrn ja väga maitsev. Küll ulukiliha, aga sellegipoolest väga õrn. Kui metssiga või põder on sellise hästi intensiivse, võib öelda spetsiifilise maitsega, siis ilvesel sellist maitset ei ole.“

Kõverik kergitas ka saladusloori, millest suupisted – suitsutatud ilveselihatrühvlid murakamoosi ja tšilliga – valmistatud olid. „Tegemist oli suitsutatud ilveselihaga, mida keedeti koores. Osa sellest oli ka n-ö hakitud ehk püreestatud. Peale liha hangumist sai pasteedilaadse massi, millest voolida trühvleid ehk rahvakeeli kommi.“

Kokku valmistati 600 kommi – ühtegi ei jäänud alles. Kõverik ütleb siiski, et  külaliste seas oli inimesi, kes suupisteid ei julgenud proovida. „Neile nagu põhimõtteliselt ei meeldinud mõte, et nii ilusat looma süüakse. Need aga, kes sõid, need kiitsid.“

REKLAAM JA KUULUTUSED

reklaam@ohtulehtkirjastus.ee