Kas panna keldrisse või teha mahlaks? Selles, kui kaua teie koduaias kasvavad õunad säilivad, tasuks Lauri sõnul uurida vastava sordi aretajalt või puukoolist. Foto: Arno Saar
Piret Parik 12. september 2015 07:00
Mida ubinatega ette võtta, et need puu all lihtsalt ära ei mädaneks? Sõltuvalt sordist saab õunu talveks tallele panna, mahla pressida ning samuti tasub proovida kuivatamist. Pühapäeval võiks aga hommikukohvi kõrvale ühe maitsva koogi küpsetada ning pärast ka mõne purgi moosi keeta.

Mida ubinatega ette võtta, et need puu all lihtsalt ära ei mädaneks? Sõltuvalt sordist saab õunu talveks tallele panna, mahla pressida ning samuti tasub proovida kuivatamist. Pühapäeval võiks aga hommikukohvi kõrvale ühe maitsva koogi küpsetada ning pärast ka mõne purgi moosi keeta.

Õunte säilitamiseks sobivad soojustatud kelder, jahedam sahver ja garaaž. Oluline, et ruum oleks ventileeritav ja temperatuur püsiks alla kuue soojakraadi.

"Algul, kui õun on happeline ja see pidurdab mikroorganismide elutegevust, sobivad ka soojemad temperatuurid, kuid säilivusaja lõpu poole happesus väheneb ning suureneb suhkrusisaldus," tõdeb Halika õunatalu perepoeg Lauri Kasvand.

Edasi lugemiseks:

VÕIDA RAHA!

Telli Õhtuleht Kirjastuse digipakett ja saad

Vaata võimalusi
  • 8 digiväljaande lugemisõiguse
  • Üle 1300 tellijale mõeldud artikli kuus
  • Jagada tellimust 4 sõbraga
  • Võimaluse võita 100 € lisatulu kuus
Näita vähem
1 € / kuu11.99 € / kuu
-92%
Telli

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
  • Ühe artikli lugemisõigus
Näita vähem
3.99