Eesti uudised

SEGANE SÜSTEEM VÕI KOKKUMÄNG? Miks jäid 2015 Eesti parimate söögikohtade edetabelist välja mainekad restoranid? (51)

Katrin Rohtla, 7. mai 2015, 12:15
La Dolce Vita restoral Tartus.Foto: Aldo Luud
Juba mitmendat aastat koostati Eesti parimate söögikohtade edetabel, kuhu mahtus mitu uut tulijat, kuid välja jäid mitmed mainekad ja klientide poolt hinnatud söögikohad. 

Tartus asuva populaarse söögikoha La Dolce Vita üks omanikke, Danilo Venturini, tunnistab, et eks nimekirjast välja jäämine tekitas nördimust küll.

"Me ei saanud piisavalt punkte, aga meil on piisavalt kliente,“ kinnitab Venturini, et tuleval aastal üritatakse taas TOP 50 olla.

"Peamine on oma kliente hoida õnnelike ja rahulolevatena," lisab Venturini, et La Dolce Vital külastajatest puudust pole.

Aastal 2014 nimekirjas restoraniga Sfäär 30. kohal olnud omanik Norman Lõuk on tuntavalt löödud häälega, kui teemat kuuleb.

"Ei ole Aivar Hansoni pundis sees. Mina ei saa aru, mul on kaks restorani (lisaks restoranile Sfäär peab ka söögikohta Rucola), ja mis alusel täpselt hinnatakse,“ tunnistab mees, et ta küll eeldas, et Sfäär nimekirja pääseb.

Samas ei pelga Lõuk tunnistada, et juurde on tulnud palju uusi ja häid restorane. See on tema arvates normaalne, et kui tekib terve konkurents. Kuid samas on ta ka kindel, et TOP 50 on restorane, kel sinna tegelikult asja pole.

"Kindlasti on paljud sees, kes ei vääri seal olla,“ selgitab Lõuk, et on seda teemat juba enne Õhtulehe kõnet oma peakoka ja töötajatega arutanud.

Mehe sõnul oli aastate eest hindamisel süsteemsus, kui hinnati gurmeekohti eraldi. Ta on nimelt veendunud, et kõiki erinevaid kohti ei tohiks taolises konkursis ühte patta panna. Samas ta ei muretse, et kleebise puudumisel äri halveneks.

"Me ajame oma asja," kinnitab Lõuk ja selgitab, et kui osadel restoranidel on tehtud teatud firmadega kokkulepped ja näiteks joogikaardid n-ö suisa maha müüdud, siis Sfääris sellist asja ei toimu. "Hoiame oma stabiiilsust. Meil on üks parimaid veinikaarte," rõhutab Lõuk, et joogikaart peab olema heas restoranis hästi läbi mõeldud.

"Meil on käive tõusnud ja hea stabiilsus. Palju välismaalasi ja välismaa ajakirjades ja ajalehtedes siiani artikleid,“  välsiama ajakrijedes ja ajalehtedes siiani artikleid.

Kleeps ja märge, et restoran kuulub TOP 50 sekka – see meelitavat enamasti pigem juurde välismaist klienti. "On nagu kahju, aga midagi teha ei ole," võtab Lõuk asja kokku. 

Mullu 21. kohal, tänavu nimekirja ei mahtunud 

Restorani Diip omanik Marek selgitab, et nemad võisid tänavu listist välja jääda seetõttu, et neil toimus meeskonnavahetus.

"Arvan, et selle põhjustas 60% meeskonnavahetus eesotsas peakokaga ning lahkunud meeskonna kuulujutud linnas, kuidas Diip on juba peale nende lahkumist suletud ning kui ebaausad omanikud ettevõtet juhivad (olgu mainitud, et pinge hakkas hoopis sellest, kui palusime vähendada kulusid ja vahetada menüüd jne)," selgitab Marek, et eks asi oli ka endise peakoka stiilis (menüüs puudus uudsus – Diip).

"Kindlasti ei ole ebaõiglust sügisesel pingerea valimisel, kuna valiku teevad muu hulgas ka mitte Eesti restoranidesse kuuluvad inimesed. TOP 50 saamine aga on rohkem restoranide omavaheline häälte andmine," leiab Marek ja selgitab, et kui sul on rohkem kui üks restoran, oled sa kindlasti TOPis, sest mõlemast restoranist saavad anda kolm töötajat hääli.

"Olulised on suhted ja see, kellega läbi käid," kinnitab sarnaselt Sfääri omanikule ka Diipi esindav Marek ja pakub, et TOP 50 pääsemise peaksid otsustama ka inimesed väljaspool restorane: toidukriitikud, blogijad jne. "Need ei ole kindlasti hapud viinamarjad, kuna arvasime seda ette teades, et meid on nii palju materdatud. Meie põhimõted on teised." 

Nõuded muutuvad sügisel 

Korraldaja Aivar Hansoni sõnul on hääletamisel kaks vooru. "Esimeses on hääletamine. Hääletavad restoranide töötajad – ise saad volitada kolm inimest," selgitab Hanson ja lisab täpsustuseks, et iga hääletaja koostab oma isikliku, seitsme tema meelest Eesti kõige parema söögikoha edetabeli, kus ta peab olema ka ise käinud. Siit osutuvad valituks need, kes kõige rohkem hääli saavad.

Hansoni sõnul külastatakse söögikohti ilma nende teadmata ja hindamiseks kasutatakse metoodikat, mille on aastate jooksul välja arendanud Rootsi restoranigiid "White Guide". Ehk siis: toidu eest saab maksimaalselt 40 punkti, jookide eest maksimaalselt 20, teeninduse maksimum on 25 punkti, miljöö eest saab maksimaalselt 15.

Hanson ei nõustu, et gurmeed ja kõiki erinevusi toidukohtade juures peaks arvestama.

"Praegu on nii, et kontseptsioon on see, millega võisteldakse. Restorani ei minda niivõrd kõhtu täis sööma, vaid ka elamust saama. Elamuse läbi kontseptsiooni tulebki," peab Hanson oluliseks, et hinnatavad oleks erinevad ja lisab: "Tähtis on eristumine ja see on edu kohalt tähtis kriteerium."

Ühes on ta aga kindel, et arv 50 on jäänud Eesti jaoks kitsaks. Sügisest ootab ees aga muudatus, sest piirav number kaotatakse. "Tuleb punktide süsteem ja seal on hea restorani miinimumpunkti nõue 22 toidu eest ja 54 kokku. Kõik, kes sellest latist üle saavad, pääsevad nimekirja," lisab Hanson. 

Tänavused 50 parimat Eesti toidukohta tähestikulises järjekorras:

  • Aed
  • Alexander
  • Antonius
  • Bocca
  • Cafe Lyon
  • Chedi
  • Cru
  • D.O.M. (Uus!)
  • Dominic
  • Enzo (Uus!)
  • Fellin
  • GMP Pühajärve
  • Gianni
  • Hapsal Dietrich
  • Hermitage (Uus!)
  • Horisont
  • Kaheksa Jalga
  • Kaks Kokka (Uus!)
  • Kalamajaka kohvik (Uus!)
  • Kolm Sibulat
  • Konrad (Uus!)
  • La Bottega
  • Leib Resto & Aed
  • Lime Lounge (Uus!)
  • MEKK
  • Manna La Roosa (Uus!)
  • Meat Market
  • Moon
  • Mr Jakob
  • NOA
  • Neh
  • OKO
  • Pegasus (Uus!)
  • Piparmünt (Uus!)
  • Polpo
  • Põhjaka
  • Raimond (Uus!)
  • Rataskaevu (Uus!)
  • Retro
  • Ribe
  • Ruhe
  • Salt
  • Tammuri
  • Tchaikovsky
  • Truffe
  • Umami (Uus!)
  • Villa Mary
  • Wicca
  • Ö
  • Ööbiku Gastronoomiatalu

51 KOMMENTAARI

b
Britt 9. mai 2015, 23:56
Kui on nn top 50, siis eeldaks stabiilset kõrges taset. Fellinis seda pole. Oleme seal söönud väga maitsvaid toite, aga ka selliseid, mis ei kannata mingit kriitikat.
m
Mia 8. mai 2015, 18:39
Huvitav, et eelmistel aastatel kui Diip ja Sfäär jne nimekirjas sees olid, siis polnud mingit vingu, et ebaaus ja blablabla aga nüüd järsku on kõik halvasti. Maa külm ja kärss kärnas.
Loe kõiki (51)

TOIMETAJA

+372 5199 3733
online@ohtuleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee