Kodu

Aeg jõuluaskeldustega alustada (2)

Ia Mihkels, 5. detsember 2014, 07:00
Varakult valmis: Kiiskav lauahõbe – aga ka laitmatult säravaks poleeritud tavalised noad-kahvlid – lisavad pühadelauale pidulikkust.Foto: Alamy/AOP
Mäletate, mida mullu pühaderutus endale tõotasite: tuleval aastal alustan ettevalmistustega aegsasti, et jõululaupäeval saaks hommikust saati rahulikult perega aega veeta. Nüüd on viimane aeg alustada!

Pole tõesti üldse tore, kui aasta tähtsaimal päeval, kus pere kokku tuleb, pead jooksma praeahju ja kraanikausi vahet, pakkima vahepeal kingitusi, katma lauda – ja avastama siis, et noad-kahvlid on plekilised ja kristall­pokaalid tuhmid.

Kristall, klaas ja portselan

Kiiskav lauahõbe ja säravpuhas klaas ning kristall üksi jätab lauast piduliku mulje, kehvasti pestud või veeplekiliseks kuivanud pokaal aga võib kõik rikkuda. Pokaalide-klaaside säramalöömisega tasub vaeva näha! Peske klaasi ja kristalli sooja veega, millesse on lisatud noaotsatäis sinepit või sinepipulbrit. Viimase klantsi andmiseks loputage neid pärast pesu külma veega, millele on lisatud sorts äädikat, ning kuivatage hoolikalt köögirätiga, mis ei jäta ebemeid.

Portselani saab laitmatult puhtaks kuuma soodaveega, see eemaldab kangest teest tekkinud plekid ja randid. Jonnakamate juttide mahasaamiseks võib pesukäsnale raputada kuiva söögisoodat ja pinda sellega hõõruda.

Vasknõude tähetund

Sõltuvalt kodukujundusest võivad jõulupühad olla parim aeg vasknõude aukohale asetamiseks, enne tasub need aga klantsima lüüa. Pisut tuhmunud vasknõud ja küünla­jalad löövad särama, kui puhastada neid äädika ja peene soolaga või soola sisse kastetud sidrunilõiguga. Pärast seda tuleb nõud tingimata korralikult üle pesta ja loputada, sest muidu kaotavad nad happe mõjul uuesti läike.

Endistel aegadel puhastati vask- ja pronksesemeid, näiteks küünlajalgu, ka toore kartuliga: poolitage kartul, hõõruge puhastatav ese lõikepinnaga hoolikalt üle, laske mahlal kuivada, siis peske puhtaks ja pühkige üle piirituses niisutatud lapiga. Kui ese on keerulisema vormiga, võib eseme mätsida kokku riivitud toore kartuliga ja lasta pisut aega seista, siis lõpetada puhastamine samamoodi kui eespool kirjeldatud.

Messingile annab suurepärase läike sidrun, poleerimiseks kasutatavale lapile võib tilgutada ühtlasi pisut toiduõli.

Toit läks kõrbema?

Kiirel ajal juhtub ikka mõni nõu liiga kauaks ahju või pliidile ununema – ja tulemuseks on põhjakõrbenud toit. Mingil juhul ei tohi põhja hakata kohe näiteks metallnuustikuga puhtaks küürima – pärast tõhusat vaevanägemist võib see töö isegi vilja kanda, kuid juba järgmisel kasutamisel hakkab toit kiiresti samas kohas nõu põhja kinni.

Täida nõu kuuma veega (võid lisada ka soola või söögisoodat), lase seista järgmise päevani, siis tõsta pliidile ja aja vesi nõus keema. Pärast seda on juba lihtne põhi puhtaks saada.

Malmpotid ja -pannid

Jõuluroogade tegemiseks võetakse mõnes peres alati välja malmpott, mida muidu kasutatakse harva. Kui ahjupott (aga ka malmpann) on muutunud kuivaks ja karedaks, tuleks seda rasvaga töödelda – seegi võtab aega, mistõttu on hea, kui vahetult jõulude eel on nõu kasutamisvalmilt ootamas.

Kõigepealt tuleks malmnõu pind mustusest korralikult puhastada, loputada puhta veega ja kuivatada kuumal pliidil või ahjus. Seejärel määritakse kogu poti või panni sisepind ohtralt rasvaga kokku – selleks on hea kasutada searasva, mis talub kõige paremini kõrget põletamistemperatuuri – ja asetatakse nõu umbes pooleks tunniks kuuma (250kraadisesse) ahju. Samamoodi võiks rasvapõletuse läbi teha ka enne uue malmnõu kasutamist, uuema aja malmnõud on küll enamasti juba tehases töödeldud. Pärast kasutamist tuleks malmnõud lihtsalt köögipaberiga puhtaks pühkida, kui sellest aga ei piisa, siis pesta jooksva vee all ilma pesuvahendita ja kuivatada pliidil soojendades, et nõu sisemusse niiskust ei jääks.

Noad-kahvlid läikima

Lauahõbeda ja muud hõbenõud saab puhtaks keetes. Selleks tuleb emailnõusse valada tulist vett ning lisada söögisoodat ja keedusoola (kumbagi 1 sl liitri vee kohta) ning tõsta sellesse puhastamist vajavad hõbeesemed. 10–20 minuti keemise järel peaks hõbe olema puhas, siis tuleb esemed kuuma veega üle loputada, kuivatada ja villase lapiga läikima hõõruda. Särava tulemuse võib saada ka siis, kui hõbedast või melhiorist tuhmunud söögiriistu hoida 10–15 minutit kartulikeeduvees. Väga mustad hõbeesemed, samuti need, mida keeta ei saa, saab puhtaks hambapasta ja nuuskpiirituse seguga.

2 KOMMENTAARI

b
Brita 6. detsember 2014, 06:50
kõlab ikka väga trööstitult. lühemalt ei saaks ? et naine - ole ori ! Õhtuleht. see siin on 21 sajand. olete tähele pannud äkki ?:P
e
ettevalmistused 5. detsember 2014, 13:29
Minu peres valmistatakse aasta lõppu näiteks ka teistmoodi ette: lauahõbeda läikima löömise asemel peame hoopis pereringis aru, kuidas 2014. aasta möö...
(loe edasi)

TOIMETAJA

+372 5199 3733
online@ohtuleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee