Kui säilitusainena on tegemist eeterlike õlidega, siis lisaks säilivusele annab see tootele ka meeldiva lõhna. Mahedatel säilitusainetel on eelis toimida laiema ph-spektri ulatuses, mis sünteetiliste säilitajate puhul jääb kitsaks. See tähendab, et toodete erineva happelisuse tõttu on parem variant kasutada ökoloogiliselt puhast säilitusainet.


Mahedate säilitajate puhul on valik muidugi tunduvalt väiksem, mis muudab kättesaadavuse ja tootmise toote loojate jaoks raskemaks. Nagu eelmises postituses mainitud, siis sünteetilised säilitajad hävitavad märksa suuremas ulatuses baktereid ja „seenelisi“. Öko-säilitajate toime on oluliselt väiksem. Näiteks võib mahedamat päritolu säilitusaine pidurdada stafülokokk(ld. k. Staphylococcus Aureus – põhjustab peamiselt toidumürgitust) bakteri paljunemist, kuid siiski on jõuetu seente leviku vastu.


Eesmärgi täitmiseks on mahedamaid säilitajaid tootesse vaja lisada tavaliselt suurem kogus kui sünteetilisi. Kui see mõjutab arvestataval määral toote hinda ja ka näiteks lõhna
-, värvi-, tekstuuri omadusi, siis kujuneb sellest juba puudus mitte ainult tarbija vaid ka tootja seisukohalt. Samas, kui toode sisaldab suuremal määral mingit „looduslikku“ koostisosa ja inimesel on selle aine vastu allergia muutub nö looduslik toode pigem tooteks, mida tarbija väldib. Ökoloogilist päritolu säilitusainete vastu võib allergiat esineda päris tihti. Seetõttu ei saa paljud inimesed kasutada öko-jumestuskreeme, sest tekib reaktsioon või näiteks huulehooldustooteid(enamlevinud on näiteks mesilasvaha allergia).


Üheks väga suureks puuduseks ja kvaliteedi allaviijaks öko-säilitajate puhul on kindlasti partiide erinevused. Tavakosmeetika puhul, milles kasutatakse sünteetilisi säilitajaid üldiselt erinevust erinevates väljalasetes pole, küll aga esineb seda öko-säilitajatega toodetes, mis on nii mõnigi kord mõjuvaks põhjuseks valida sünteetilisi säilitusaineid sisaldav toode. Kosmeetika puhul mängib olulist rolli stabiilsus. Kui aga partiid erinevad näiteks konsistentsi poolest võib see saada muude toodete eelistamise põhjuseks.
Sünteetilised säilitajad on turul olnud aastakümneid ning selle aja jooksul rahuldanud ka kõige nõudlikumate tarbijate vajadusi. Õnneks toimub pidev areng ka ökotoodete hulgas. Sünteetiliste säilitusainete toksilisuse uuringud on suurendanud tendentsi eelistamaks nö looduslikke säilitajaid.


Pikas perspektiivis vaadatuna leian, et tervise ja looduse hoidmise seisukohalt on kasulikum eelistada siiski mahedamaid säilitusaineid sisaldavaid tooted.
See kirjatükk võib kohati kõlada isegi „ökovastaselt“, aga üheks põhjuseks, miks ma neid kirjutisi üldse koostan on lugejate kriitikameele ergutamine. Kõik, mis on „roheline“ või selleks sildistatud, pole alati hea. Vajalik on, et tunneksime nii ökotoodete, kui ka tavatoodete sisu, tegemaks parimaid valikuid enda jaoks.

 

Jaga artiklit

1 kommentaar

T
tänud,  /   22:13, 30. juuni 2014
huvitav ja kasulik teada.

Päevatoimetaja

Silja Ratt
Telefon 51993733
silja.ratt@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis