Foto: Viljar Voog
Õhtuleht.ee 10. detsember 2013 14:06
Sült ei pea olema poest ostetud mage tarretis, kust liha tuleb otsida tikutulega. Õhtulehe toidukooli „Nämm-nämm!" tänases osas õpetab restoranide Olde Hansa ja Clazz peakokk Emmanuel Wille, kuidas kodus üks maitsev ja lihav* sült valmis teha.* Kaameramehe garantii

Manu retsepti järgimiseks vajate:
Kaks seajalga
Seakoot
Vasikaliha kondiga
Porrulauk
Seller
Sibul
Küüslauk
Porgand
Tüümian
Tšillikaun
Terapipar
Loorber
Kaneel
Meresool

Sülti peaksid peres tegema mehed. Puhtalt selle pärast, et selleks kulub terve päev, aga samas ei ole vaja midagi teha. Niisama istumine ja ootamine ning pärast kogu au endale võtmine käib meeste iseloomuga ideaalselt kokku.

Kõigepealt pista sea- ja vasikaliha külma vee sisse ligunema ning raputa peale meresoola. Esitaks võtab liha nii soola maitse sisse ja teiseks tuleb välja viimanegi veri, mis liha sisse on jäänud. Ja nüüd oodake kolm tundi.

Kui kaks võrkpallimängu on vaadatud, pane liha potti, lõika sibul ja porgand neljaks ning viska koos terve selleri ja porruga potti. Juurde veel tüümian, natukene tšillit, paar lehte loorberit ja kaks pulka kaneeli, mõned küüned küüslauku ning suurem näpuotsatäis pipart.

Täida pott veega nii, et kõik seesolev oleks nibin-nabin kaetud, ja siis jäta kolmeks tunniks kaane all hauduma. Valva ainult, et vesi ei keeks vaid oleks umbes 95 kraadi juures.

Kui ka kaks korvpalliülekannet on vaadatud, siis on aeg pott tulelt võtta. Tõsta lihatükid leeme seest välja. Kalla vedelik läbi sõela, et roheline välja saada ning pane seniks tagasi pliidile, kuni sa lihaga tegeled. Lisa puljongisse ka natukene soola, sest lihast väljuv želatiin on väga mage. Küüslaugusõber Manu soovitab sisse panna ka veel mõned küüned valget, ent ta tõdeb, et mitte kõik ei pruugi nii käituda.

Võta liha kontide küljest ja lõika väikesteks tükkideks. "Kõige parem maitseelamus tuleb kootidest, põskedest – kõik, mis pole pehme vaid me hautame aeglaselt. See on tõeline slow cooking!" naudib Manu süldi mekki. Eriline boonus on muidugi ka, et millegi pärast on see kõige maitsvam liha ka harilikult kõige odavam.

Haki natukene peterselli, kalla selle ja liha peale natukene puljongit ning ülejäänust keeda näiteks supp. Pane kõik süldivormi ja siis külmkappi tarduma. Nüüd on käes aeg jalgpalli vaadata!

Serveerige sülti Manu soovitusel sinepiga. Kõrvale panna kartulit ja/või rohelist, ent miks mitte nõnda mõnusat ja liharikast kraami panna lihtsa ampsuna võileiva peale?

Jõulud on kohe-kohe ukse ees, mis tähendab, et on viimane aeg valmis teha prae kõrvale lisandiks marineeritud kõrvits. Sellest juba neljapäeval!

Samal teemal

Kommentaarid  (20)

17. detsember 2013 11:00
Inimesed, kui teil haridust pole, kirjaoskust pole, teadmisi pole, haritust samuti mitte, silmanägemisest ja mõtlemisvõimest rääkimata, MIKS tulete te oma madallaupsust internetti eksponeerima?
Kui mina oleksin düsgraafik, häbeneksin ma oma silmad peast välja, aga nii kõik peabki olema, et "sitta sellest, et ma kirjutada ei oska, mõtlemisvõime puudub ja üldse olen ilgelt lahe tegelane, ikka kommenteerin ja pudrutan ilma selge mõtteta teksti"
Jube, kole, kohutav, õudne lugemine...
volts 16. detsember 2013 18:34
Üks korralik sült ei vaja äädikat ega ka sinepit kõrvale. Seda kasutatid nõukaajal, et kamara ja kõõma maitset tunda ei oleks.
Kõik kommentaarid

SISUTURUNDUS