Foto: Viljar Voog
Õhtuleht.ee 3. detsember 2013 14:00
Käes on detsembrikuu ning kõigi mõtted liiguvad vaikselt juba jõulude peale. Nii ka Õhtulehe toidusaates „Nämm-nämm!", kus restoranide Olde Hansa ja Clazz peakokk Emmanuel Wille ehk Manu jagab terve kuu kaks korda nädalas mõtteid, mida panna jõululauale. Alustame suupistetega ning täna on menüüs bruschettad.

Manu retsepti järgimiseks vajate:
Camembert juust
Parmesani viilud
Rõõsk koor 35%
Viie pipra segu
Artišokid
Basiilik
Palsamiäädikas
Sidrun
Suhkur
Õli
Ciabatta sai

Bruschettade võlu peitub selles, kui kergest need valmivad. Nobenäppudest kokad saavad tänased suupisted valmis viie minutiga.

Esmalt võta toasoe Camemberti juust, lõika imeõhukese viiluna pealt ära hallituskoorik ning tõsta pehme sisu lusikaga kaussi.

Teise sammuna kalla sisse väike kogus rõõska koort, puista sekka näpuotsatäis piprasegu ning sega kõik omavahel kokku. "Kui see on valmis, siis ära massi külmkapis hoia. See peaks kreemjas jääma!" õpetab Manu.

Rösti paar viilu ciabattat ning määri segu saia peale. Et jõulumekki toidule juurde anda võiks lusika abil bruschetta peale panna veel pohla- või jõhvikamoosi.

Teine saiakate valmib veel kergemini: lõika artišokid natukene väiksemateks ning pista köögikombaini. Pane juurde natukene õli, basiilik, supilusikatäis äädikat, pipar ning umbes poole sidruni mahl. Kõige lõpus lisa magus-hapu kontrasti saamiseks ka kaks näpuotsatäit suhkrut ning pange masin tööle. "Väga tugevat püreed pole vaja. Peaks olema väike mass, kus on ka tükid sees," selgitab Manu õiget konsistentsi.

Taas läheb segu röstitud ciabatta peale ning seda soovitab mees kaunistada parmesani laastudega.

Nüüd tõsta kõik bruschettad ühe aluse peale, puistake värvi jaoks peale veel natukene ruccolat ning ongi kiired suupisted jõululauale valmis!

Järgmine "Nämm-nämm!" juba tavapäevasel ajal neljapäeval ning siis räägime natukene eestipärasematest suupistetest, kust ei puudu ei leib ega heeringas.