Elu

50 Eesti paremat toidukohta (15)

Kersti Eero, 31. august 2011, 06:58
 
"Kui seni on minu parimad maitseelamused pärinenud välismaalt, siis nüüd on teisiti," kinnitab neljandat aastat 50 Eesti parema toidukoha valimist korraldanud Aivar Hanson.

Nagu eelmiselgi aastal, olid toidukohad jaotatud nelja kategooriasse: ehedalt eestimaised, peened ja kallid ehk fine dining-restoranid ning Tallinna parimad ja Tartu parimad.

Kes allesjäänud päikeselisi päevi mööda Eestit ringisõitmiseks tahab kasutada, siis juba ainuüksi hea söögi pärast tasub seda teha.

Järgnevatel lehekülgedel nimetatud neliteist ehedalt eestimaist toidukohta väärivad portaali Eesti Maitsed/Flavours of Estonia kinnitusel kohalesõitmist ükskõik kui kaugelt (NB! nimekiri on tähestikulises järjekorras).

Samal teemal

Tartussegi jõudes võite kindlad olla, et heade mõtete linnas on mõeldud ka gurmaanidele.

Nii nagu ka kahel eelneval aastal, muutus Taaralinna parimate toidukohtade pingerida ka sel korral põhjalikult. Kuigi uusi kohti eriti juurde ei tekkinud, hakkasid tartlased rohkem rõhutama lihtsust ja autentsust.

Tallinna restoranide juures aga torkab silma, et kolmandik paremateks tunnistatud toidukohtadest on edetabelis esimest korda ja lõpuks on eestlane valmis tunnustama ka rahvuskööke. Kallite ja peente restoranide edetabelile aga avaldas mõju peakokkade liikumine ühest kohast teise ehk teisisõnu – end heaks pidavaid restorane oli rohkem, kui nende jaoks jagus häid peakokki.

Vaatamata viimasele jääb üle vaid tsiteerida restoranide liidu juhatajat Andres Peetsi: "Masu tingimustes tuleb vähem viibida välismaal ja sagedamini süüa Eestimaal."

Fine dining ehk Peened ja kallid

1 Alexander

ISELOOM: Põhjala saarte köök

AADRESS: Muhu, Pädaste mõis

KONTAKT: 454 8800, www.padaste.ee

AVATUD: E-P 13–15 ja 19–21.30

KOHTI: 28, peakoka lauas köögis 2

HINNAD: lõunamenüü 32–41 €, õhtumenüü 42–81 €

Peakokk Peeter Pihel soovitab proovida Rautsi talu tomatitest tehtud tomatikonsomeed, marineeritud angerja terriini värske kurgi vahuga ja Tuuliku talu lammast musta trühvli kreemiga. Magusast aga Muhu apurokka ja Muhu koduõllega tehtud leivasuppi.

2 Tchaikovsky

ISELOOM: 19. sajandi Prantsuse ja Vene köök

AADRESS: Tallinn, Vene 9

KONTAKT: 600 0610, www.telegraafhotel.com

AVATUD: E–R 12–23, L–P 13–23

KOHTI: 55

HINNAD: eelroad 12–15,50 €, pearoad 14–27 €,

3käiguline menüü alates 31 €

Peakokk Vladislav Djatšuk soovitab proovida suitsutatud lõhet lõhemarja ja õunasiidritarretisega, vahust austrisuppi kaaviariga; suitsutatud tuura kartulipüreega ning röstitud hirvefileed pastinaagipüreega; desserdiks Pavlovat ? la Tchaikovsky.

3 Bordoo

ISELOOM: gurmeerestoran

AADRESS: Tallinn, Pikk 71

KONTAKT: 630 6300, www.bordoo.ee

AVATUD: E–P 12–15 ja 18–22.30

KOHTI: 36

HINNAD: lõunamenüü 10–25 €;

4–10käiguline õhtumenüü 53–100 €

Peakokk Tõnis Siigur soovitab proovida degustatsioonimenüüsid, mis iga päev uuenevad ja mille road valmistatakse värskeimast toormest.

4 Ö

ISELOOM: modernne Eesti köök

AADRESS: Tallinn, Mere pst 6e

KONTAKT: 661 6150, www.restoran-o.ee

AVATUD: E–N 12–23, R–L 12–24, P 13–22

KOHTI: 60

HINNAD: eelroad 10–16 €, pearoad 18–24 €,

3käiguline menüü alates 36 €

Peakokad Roman Zaštšerinski ja Igor Andrejev soovitavad proovida eelroaks õunaveinis hautatud angerjat ürdikreemi ja värske kurgiga, pearoaks hirvefileed sibulamarmelaadi-tartelette’i ja juurselleripüreega mustikastmes.

5 Horisont

ISELOOM: rahvusvaheline köök

AADRESS: Tallinn, Tornimäe 3

KONTAKT: 624 3000, www.horisont-restoran.com

AVATUD: baar E–P 17–01, restoran T–L 18–22

KOHTI: 60, privaatsaalis 40, baaris 60

HINNAD: eelroad 11–18 €, pearoad 17–28,50 €,

magustoidud 9–13 €

Peakokk Andrew Stansbie soovitab eelroaks seriooli sashimi’t, kus kalale on kontrastiks vürtsikas ja magus maitse; põhiroaks Püha Peetruse kala mini-Romano karamelliseeritud tomati ja tigudega ning desserdiks marja verrine’i valge šokolaadi ja soolaküpsisega, mis on pärit peakoka enda lapsepõlvest Inglismaal.

6 Stenhus

ISELOOM: rahvusvaheline köök

AADRESS: Tallinn, Pühavaimu 13/15

KONTAKT: 699 7780, www.stenhus.ee

AVATUD: E–P 12–22.30

KOHTI: 40

HINNAD: eelroad 12–19 €, pearoad 19–25 €,

magustoidud 9–14 €

Peakokk Jaroslav Voitsehovski soovitab kindlasti proovida Foie gras tiramisut.

Tartu paremad

1 Cafe Truffe

Iseloom: Vahemere-pärane köök

Aadress: Raekoja plats 16

Kontakt: 742 8840, www.truffe.ee

Avatud: E–N 11–23, R–L 11–01, P 10–22

Kohti: 70, terrassil 50

Hinnad: eelroad 3,50–13 €, pearoad 3,50–12,50 €, desserdid 1,60–3,80 €. Grupimenüüd kokkuleppel.

Peakokad Joel Ostrat ja Jorma Riivald soovitavad eelroaks b?oeuf ? la tartari, pearoaks röstitud pardirinnafileed koorese metsaseene-risotoga ja magustoiduks käsitsivalmistatud itaalia jäätist.

2 La Dolce Vita

Iseloom: Itaalia köök

Aadress: Kompanii 10

Kontakt: 740 7545, www.ladolcevita.ee

Avatud: E–N 11.30–23, R–L 11.30–24, P 12–23

Kohti: 60, terrassil 40

Hinnad: eelroad 3–8 €, pearoad 5–17 €, desserdid 2,49–4,22 €, kolmekäiguline menüü alates 10 €.

Peakokk Rene Faoro soovitab proovida eelroaks sidruni ja peterselliga serveeritud kaheksajalga (Carpaccio di polpo), pearoaks pastat peekoni, seente ja munaga (porcini pancetta) ning magustoiduks vahukoore ja Itaalia jäätisega serveeritud maasikaid ja vaarikaid (lamponi or fragolet).

3 Crepp

Iseloom: Prantsuse köök

Aadress: Rüütli 16

Kontakt: 742 2133, www.crepp.ee

Avatud: E–N 11–00, R–L 11–01, P 11–00

Kohti: 35, terrassil 20

Hinnad: prantsusepärased pannkoogid 3–4 €, soojad salatid 4–7 €.

Peakokk Priit Palk soovitab sooja seasisefileesalatit porru ja seentega.

4 Cafe Noir

Iseloom: sõbralik, omapärane.

Aadress: Ülikooli 7/Raekoja plats 1 (sisehoov)

Kontakt: 744 0055, www.cafenoir.ee

Avatud: E–N 12–23, R–L 12–24, P 12–18

Kohti: 40, terrassil 60

Hinnad: eelroad 4,79–12,78 €, pearoad 9,27–10,86 €, desserdid 2,56–2,88 €.

Peakokk Mia Valge soovitab proovida hanemaksa õuna-pirnisalsaga.

5 Dorpat

Iseloom: põhjamaine ja euroopalik köök

Aadress: Soola 6

Kontakt: tel 733 7189, www.dorpat.ee

Avatud: P–N 12–23, R–L 12–24

Kohti: 100, terrassil 25

Hinnad: eelroad 2,90–5,20 €, pearoad 5,50–12 €, desserdid 2,60–4,50 €; grupimenüüd 12,50–13,50 €.

Peakokk Ahto Kikas soovitab kolmekäigulist einet: õuna-selleri-püreesuppi; pardirinnafileed kruubi-köögiviljavoki ja astelpajumoosiga ning Pavlova beseemaiust.

6 Moka

Iseloom: rahvusvaheline köök

Aadress: Küütri 3

Kontakt: 744 2085, www.moka.ee

Avatud: E–N 10.30–23, R 10.30–24,

L 11.30–24, P 11.30–21

Kohti: 50, terrassil 30

Hinnad: eelroad 6–9 €, pearoad 14–18 €, dessert 5–8 €: grupimenüüd kokkuleppel.

Peakokk Andrus Vaht soovitab Moka de Lux salatit, pearoogadest võikala loomasaba confit`ga, õuna-astelpaju ja banaani-mango pastat ning kolme eri maitsega brüleekreemi.

7 Vilde

Iseloom: rahvusvaheline köök

Aadress: Vallikraavi 4

Kontakt: 734 3400, www.vilde.ee

Avatud: E-N 12-23, R-L 12–01, P 12–22

Kohti: 180

Hinnad: eelroad 5–7,50 €, pearoad 6,50–

15 €, desserdid 2,25–4 €, grupimenüüd 11,20–16,65 €.

Peakokk Nico Lontras soovitab proovida veisesisefileed.

* Edetabelis kuuendaks tulnud Gruusia saatkond on suletud.

Tallinna paremad

1 Chedi

ISELOOM: modernne Aasia köök

AADRESS: Sulevimägi 1

KONTAKT: 646 1676, www.chedi.ee

AVATUD: E–N 12–23, R–L 12–24, P 13–22

KOHTI: 66, privaatruumis 14

HINNAD: eelroad 7,60–16,60 €, pearoad 10,70–27,80 €, desserdid 6,80–7,60 €

Peakokk Chong Chee Loong soovitab eelroaks dim sum’i valikut seene- ja köögiviljatäidisega või krõbedat pardilihasalatit pomeli ja seedermänniseemnetega, põhiroaks röstitud SilverCod’i šampanja ja Hiina meega või Pi Pa parti ja veiseliha stir-fry’d musta pipra ja Merlot’ga.

2 Moon

ISELOOM: modernne Eesti-Vene köök

AADRESS: Võrgu 3

KONTAKT: 631 4575, www.kohvikmoon.ee

AVATUD: T–L 12–23, P 13–21

KOHTI: 50

HINNAD: eelroad 3–10 €, pearoad 7–15 €, desserdid 4–5 €

Peakokad Roman Zaštšerinski ja Igor Andrejev soovitavad proovida sooja haugikooki tartar-kastmega, boeuf ? la tartar’i ja siiafileed hooajalise salatiga.

3 La Bottega

ISELOOM: Itaalia ja Sardiinia köök

AADRESS: Vene 4

KONTAKT: 627 7733, www.labottega.ee

AVATUD: E–N 12–23, R–L 12–24, P 13–22

KOHTI: 68

HINNAD: eelroad 5,50–12,50 €, pearoad 7–19 €, kolmekäiguline menüü alates 25 €

Peakokk Nicolo Tanda soovitab proovida Vahemere kaheksajalgu, kalmaare ja raiuimi, samuti värsket pastat.

4 Sfäär

ISELOOM: lokaalne ja rahvusvaheline köök

AADRESS: Mere pst 6e

KONTAKT: 5 699 2200, www.sfaar.ee

AVATUD: E–N 8–23, R 8–1, L 11.30–1, 

P 11.30–23

KOHTI: 65

HINNAD: eelroad 5,50–10 €, 

pearoad 8–17 €, desserdid 3–5 €

Peakokk Toomas Lääts soovitab kergsoolasiiga, põhiroogadest Saaremaa maheveist ja küpsetatud siiafileed ning magusat oliiviõlijäätist ja karamellikreemi.

5 Museum

ISELOOM: Euroopa ja Jaapani köök

AADRESS: Vana-Viru 14

KONTAKT: 646 0901, www.museum.ee

AVATUD: P–N 12–23, R–L 12–1

KOHTI: 100, privaatruumis 20, lounge’is 35

HINNAD: eelroad ja supid 3,50–20 €, pastad ja risotod 7,50–10 €, praed 10–20 €, sushi’d 1,80–3,50 €

Peakokk Nikita Tšunihhin soovitab proovida kataifi tainas küpsetatud hiidkrevette, Rossini veisesisefileed röstitud aedviljadega ning õuna-toorjuustustruudlit.

6 Neh

ISELOOM: Põhjala saarte köök

AADRESS: Lootsi 4

KONTAKT: 602 2222, www.neh.ee

AVATUD: avatakse taas 1. septembril

KOHTI: 53, peakoka lauas köögis 5

HINNAD: eelroad 8–11 €, pearoad 8–17 €, desserdid 7–8 €, peakoka valikul 2käiguline lõuna 13 €, 3käiguline õhtumenüü 22 €

Peakokk Peeter Pihel soovitab proovida smooritud veise põske röstitud köögiviljadega ning lihuniku terrine spelta sepikuga.

7 Bocca

ISELOOM: Itaalia köök

AADRESS: Olevimägi 9

KONTAKT: 611 7290, www.bocca.ee

AVATUD: E–L 12–24, P 13–22

KOHTI: 54, privaatsaalis 22, baaris 25

HINNAD: eelroad alates 7,99 €, kalleim pearoog 25,25 €

Peakokk Nicolo Tanda soovitab grillitud hiidkrevette meloni, rukola-pestokastme ja salatiga; ahjus küpsetatud metstuvi Gorgonzola juustukartulitega musta trühvli kastmes ning šokolaadisufleed.

8 Ribe

ISELOOM: Euroopa köök Eesti lisandustega

AADRESS: Vene 7

KONTAKT: 631 3084, www.ribe.ee

AVATUD: E–P 12–23

KOHTI: 92

HINNAD: eelroad alates 6 €, pearoad alates 10 €, 3käiguline menüü alates 21 €

Peakokk Jevgeni Jermoškin soovitab kindlasti proovida suitsutatud pardifileed.

9 Mekk

ISELOOM: moodne Eesti köök

AADRESS: Suur-Karja 17/19

KONTAKT: 680 6688, www.mekk.ee

AVATUD: E–L 12–23

KOHTI: 50

HINNAD: eelroad 6–12 €, pearoad 16–25 €, desserdid 5–6 €, lõunamenüü alates 5 €

Peakokk Rene Uusmees soovitab proovida maapirnisupikest seakõrnete ja krõbeda rukkileivaga, küpsetatud Mekk-kala suitsulõhe-kartulipüreega ning mõrušokolaadi-sarapuupähkliparfeed soolase karamelliga.

10 Platz

ISELOOM: Euroopa köök

AADRESS: Roseni 7

KONTAKT: 664 5086, www.platz.ee

AVATUD: P–N 11–22, R–L 11–23

KOHTI: 100

HINNAD: eelroad 5–7 €, pearoad 8–15 €, desserdid 3–5 €

Peakokk Veiko Treumann soovitab proovida Tallinn 2011 menüüd.

11 F-hoone

ISELOOM: Vahemere, Põhjamaade, Eesti ja Aasia köökidest inspireeritud segatud köök

AADRESS: Telliskivi 60a

KONTAKT: 680 1114

AVATUD: P–N 10–24, R–L 10–2

KOHTI: 160

HINNAD: eelroad 1,60–4,60 €, pearoad 4,50–7,50 €, desserdid 1,60–2,90 €

Peakokk Maia Smõslova soovitab proovida läätsesalsat külmsuitsulõhegrissiniga ning kergsoolaheeringat 7minutimuna ja sibulasalatiga.

12 Dominic

ISELOOM: Euroopa köök

AADRESS: Vene 10

KONTAKT: 641 0400, www.restoran.ee

AVATUD: E–L 12–24, P 12–21

KOHTI: 70

HINNAD: eelroad 5–9 €, pearoad 10–18 €, 3käiguline menüü alates 18 €

Peakokk Allar Oeselg soovitab proovida madalal temperatuuril küpsetatud vasikapõske aedoa, peekoni ja kartuli-selleripüreega.

13 Lucca restoran ja vinoteek

ISELOOM: Itaalia ja Vahemere köök

AADRESS: Harjumaa, Tiskre, Keskpäeva tee 1

KONTAKT: 655 5923, www.restoranlucca.ee

AVATUD: E–N 12–22, R–L 12–23, P 12–21

KOHTI: 80, terrassil 80

HINNAD: eelroad 2,80–8,60 €, pearoad 4,70–18,90 €, 3käiguline menüü alates 12,30 €

Peakokk Tarmo Mölder soovitab proovida vasikafileelõike rohelise salati ja tuunikala aioliga (Vitello Tonnato), grillitud kuldmerikokre (Orata alla Griglia con Prezzemolo e Olio), ahjupotis hautatud vasikapõske (Stracotto di Guanciale di Vitello) ja vaarikavahtu värskete marjadega.

14 Balthasar

ISELOOM: küüslaugurestoran

AADRESS: Raekoja plats 11

KONTAKT: 627 6400, www.restaurant.ee

AVATUD: E–P 12–24

KOHTI: 70, terrassil 45

HINNAD: eelroad 4,90–17,60 €, pearoad 11–23,95 €, 3käiguline lõuna alates 21,75 €

Peakokk Sergei Trunov soovitab proovida mahedat soolalõhesalatit tiigerkrevettidega ning meega marineeritud hirveliha Provence’i ürtidega maitsestatud ratatouille ja maheda pohla-mündikastmega.

15 Gloria

ISELOOM: Prantsuse köögi põhjamaine temperament

AADRESS: Müürivahe 2

KONTAKT: 640 6800, www.gloria.ee

AVATUD: E–L 12–23.30

KOHTI: 120

HINNAD: 12€–26 €

Peakokk Dimitri Demjanov soovitab kultuuripealinna aastal proovida selleks puhuks koostatud Tallinna menüüd.

16 Rucola

ISELOOM: klassikaline Itaalia köök

AADRESS: Ehitajate tee 114a

KONTAKT: 564 4100, www.rucola.ee

AVATUD: E–R 8–23, L–P 10–23

KOHTI: 80

HINNAD: eelroad 3,40–8 €, pearoad 4,20–11 €, desserdid 2–4 €

Peakokk Meelis Jääger soovitab proovida kõige ehedamat Itaalia pitsat ning roosat vasikasteiki tuunikala-kapparikastmega.

17 Nero

ISELOOM: julge, maitsemaailma avardav köök

AADRESS: Sadama 11a (Tallink Spa Hotel)

KONTAKT: 630 1018, hotels.tallink.com/ee

AVATUD: E–P 12–23

KOHTI: 180

HINNAD: eelroad 12 €, supid 10 €, pastad 12 €, pearoad 12–17 €, desserdid 8 €

Peakokk Andrus Laaniste soovitab proovida röstitud lihahobusesalatit dehüdreeritud ja grillitud suveköögiviljade ning karulaugu-herne sfääriga; Shabu-Shabu veisefileed udon-nuudlite, yuzu’ga marineeritud köögiviljade ja wasabi-vahuga ning rohelist suve Soomes (klorofüll, piparmünt, lagrits).

18 Spirit

ISELOOM: rahvusvaheline köök

AADRESS: Mere pst 6e

KONTAKT: 661 6151, www.kohvikspirit.ee

AVATUD: E–N 12–23, R–L 12–01, P 13–22

KOHTI: 55

HINNAD: eelroad 6,90–9,90 €, pearoad 9–12,90 €, desserdid 3–4,50 €

Peakokk Dmitri Fomenko soovitab proovida veiseliha-carpaccio’t küpsetatud kirsstomatite ja parmesaniga, praetud kanarinda kartulipüree ja küpsetatud tomatitega ning piimašokolaadi-mandlikooki.

19 Fish & Wine

ISELOOM: kalarestoran

AADRESS: Harju 1

KONTAKT: 662 3013, www.fw.ee

AVATUD: E–N 8–23, R 8–1, L 9–1, P 9–21

KOHTI: 100 + terrassil 40

HINNAD: eelroad 4,80–9 €, pearoad 8–14 €, desserdid 2,60–4,20 €

Peakokk Riho Heinmets soovitab proovida eelroogadest kitsejuustu-mousse’i salatit röstitud peetide ja marineeritud metsapähkliga, pearoogadest tiigerkrevetipastat viina-koorekastmes punase kalamarjaga ning magustoitudest valge šokolaadi-toorjuustukooki vaarikakastmega.

20 Monaco

ISELOOM: rahvusvaheline köök moodsas võtmes

AADRESS: Viru väljak 3

(Nordic Hotel Forum)

AVATUD: E–R 12–23, L 18–23

KOHTI: 152

KONTAKT: 622 2990, nordichotels.eu

HINNAD: eelroad 4,50–9,90 €, pearoad 12,90–17,90 €

Peakokk Oleg Alasi soovitab proovida 3käigulist gurmee-ekspresslõunat, mis koosneb salatist, pastast ja desserdist ja mida saab tellida ka eraldi käikudena.

21 Senso

ISELOOM: rahvusvaheline köök

AADRESS: Liivalaia 33

KONTAKT: 631 5870,

www.restoransenso.ee

AVATUD: P–N 12–23, R–L 12–23.30

KOHTI: 300, banketisaalis 150

HINNAD: eelroad 4–14 €, pearoad 7–19 €, desserdid 4–9 €

Peakokk Andres Rahula soovitab proovida kuumsuitsulõhesalatit kurgi-tilli-gazpacho ja mädarõikaremulaadiga; veisesisefileed maaprini-hanemaksakreemi ja Savoia kapsaga ning apelsini brülee-kreemi kumkvaadimarmelaadiga.

22 Villa Thai

ISELOOM: Tai ja India köök

AADRESS: Vilmsi 6

KONTAKT: 641 9347, www.villathai.ee

AVATUD: E–P 12–23

KOHTI: 70

HINNAD: eelroad 4–7 €, pearoad 7–12 €, desserdid 3–5 €

Peakokk Parshuram Bhandari soovitab proovida krõbedat parti mee-piprakastmes aurutatud basmatiriisiga.

Ehedalt eestimaised

Alatskivi loss

iseloom: ühendab Šoti, Eesti talurahva ja Saksa aadli toidukultuuri

aadress: Tartumaa, Alatskivi, Lossi 10

kontakt: 745 3874, 5303 2485,

www.lossirestoran.eu

avatud: 12–18

kohti: 75, ballisaalis 105, galeriil 120

hinnad: eelroad 3–5,1 €, pearoad 9,9–26,10 €, desserdid 2–4 €. Grupimenüü 11–15 €

(alates 15 inimest)

Peakokk Mart Tammemets soovitab proovida Ninaküla Feodori kohakala, Suurtalu pühadetoitu – karbonaadi ja šotlase üllatusmagustoitu.

Anna Edasi

iseloom: koduselt kodune

aadress: Tartu, Tähe 20

kontakt: 730 4532,

www.annaedasi.ee

avatud: E–R 10–19, L 11–19

kohti: 25

hinnad: eelroad 1–4 €, pearoad 4–7 €,

desserdid 0,5–4 €. Grupimenüüd kokkuleppel.

Peakokk Birjo Urbas soovitab proovida

rummimustikakooki jäätisega.

Lümanda söögimaja

iseloom: Lääne-Saaremaa rahvustoidud

kohalikust toormest

aadress: Saaremaa, Lümanda küla

kontakt: 457 6493, 503 3019,

www.soogimaja.planet.ee

avatud: E–P 10–22, septembrist alates

ainult ettetellimisel

kohti: 50, terrassil 50

hinnad: superkõhutäis 5 €

Omanik Juta Pae soovitab proovida ehedat saaremaist rooga nimega tuhlipuder ja nott, mandrirahva keelde tõlgituna tähendab see ajalooliselt vaeste inimeste rooga kartuliputru kastme ja suitsulihaga, lisandiks toorsalat.

Mahedik

iseloom: võimalikult hooajaline Eesti toit, mille toore pärineb läheduses paiknevatest väiketaludest

aadress: Pärnu, Pühavaimu 20

kontakt: 442 5393, www.mahedik.ee

avatud: E-N 9–21, R 9–24, L 10–24, P

kohti: 42, terrassidel 44

hinnad: eelroad alates 3,40 €, pearoad 5 €, kolmekäiguline menüü 10 €, päevapakkumised 2,50 €

Kokad Merike Mänd ja Raissa Heinluht soovitavad proovida tomatipüreesuppi ürdise vahuga ja koorest kukeseenekastet tillikartulitega.

MerMer

iseloom: kohalikust värskest toorainest Vahemerehõnguline toit. Eelkõige veinirestoran, kust ei leia õlut ega sealiha. Ulukeid aga küll.

aadress: Harjumaa, Kuusalu vald, Kolga-Aabla küla, Jaaniranna talu

kontakt: 513 4590, www.mermer.ee

avatud: T–P 12–23. Ainult broneeringu alusel.

kohti: 20

hinnad: eelroad alates 5 €, pearoad alates

13 €, kolmekäiguline lõunasöök alates 23 €

Peakokk Merrit ja Abikelner Hummer (pere ameeriklasest buldog) soovitavad proovida oma merest püütud lõhest carpaccio’t ja noore lambatalle praadi.

Muhu kalakohvik

iseloom: kodused kalatoidud

aadress: Muhu vald, Liiva küla, Kalapoe talu

kontakt: 454 8551, www.kalakohvik.ee

avatud: suvehooajal E–P 10–18. Kui lipp lehvib ja uks on lahti, astuge julgelt sisse

kohti: 35–70

hinnad: eelroad 0,80–3,30 €, pearoad 5,25–6,90 €, kolmekäiguline menüü alates 12 €

Peakokk Ema Virve soovitab proovida kotlette ja hää seenesaagi korral ka suitsutursa-kukeseenerooga

Nop

iseloom: pood & kohvik, mis nopib võimalikult mahedat ja kvaliteetset tooret

aadress: Tallinn, Köleri 1

kontakt: 603 2270, www.nop.ee

avatud: E–P 8–21

kohti: 40, terrassil 40

HINNAD: 4–9 €, hommikusöögid (erinevad

pudrud, munaroad) 2–5 €

Peakokk soovitab kindlasti proovida kaasamüügiletist eri määrdeid (hummused, pestod) ning salateid ja vrappe.

OKO

iseloom: rannatoidud

aadress: Harjumaa, Kaberneeme

kontakt: 5 300 4440,

www.okoresto.ee

avatud: E–P 12–23

kohti: 50, terrassil 100

hinnad: eelroad 3–10 €, pearoad 9–16 €,

3käiguline menüü 12–20 €

Peakokk Tõnis Siigur soovitab kindlasti proovida sigareid ja triibukooki.

Põhjaka

iseloom: Eesti köök

aadress: Mäeküla küla, Järvamaa

kontakt: 526 7795, www.pohjaka.ee

avatud: K–P 12–20 (paus 15–16)

kohti: 50

hinnad: eelroad 3,50 €, pearoad alates 5,50 €, desserdid alates 2,90 €

Kokad Ott Toomik, Märt Metsallik ja Joel Kannimäe soovitavad kogu aeg kõike proovida. Vastavalt aastaaegade muutumisele muutub ka menüü ehk suvel kergemad, talvel rasvasemad toidud – nagu eestlastele kombeks.

Sangaste Rukki maja

iseloom: nüüdisajastatud Eesti köök, kus suuremal või vähemal määral on kasutatud rukist.

aadress: Valgamaa, Sangaste

kontakt: 766 9323, www.rukkimaja.ee

avatud: E–P 11–23

kohti: 50

hinnad: eelroad 1,85–3,20 €, pearoad 4,35–5,69 €, magustoidud 1,80–2,49 €, grupimenüüd 10–12 €

Peakokk Ingrid Normet soovitab proovida spinati-juustusuppi, rukkišnitslit suitsuse rõõsakoorekastmega ja rukkijahu sisaldavat rabarberikooki jäätisega.

Seto Tsäimaja

iseloom: seto rahvustoidu restoran

aadress: Põlvamaa, Värska, Pikk 56

kontakt: 505 4673,

www.setomuuseum.ee

avatud: 15. septembrini T–P 11-19,

edasi T–L 11–17. Ettetellimisel ka muul ajal.

kohti: 64, terrassil 24, rehe all 60

hinnad: eelroad 2–2,5 €, pearoad 2,5–5,5 €, desserdid 1,5–2,0 €, grupimenüüd 6–15 €

Peakokk Ester Nahkor soovitab pesset tsia-

liha tutuga (paneeritud sealiha lisandiga).

Supelsaksad

iseloom: Euroopa köögiga kohvik-restoran

aadress: Pärnu, Nikolai 32

kontakt: 442 2448, www.supelsaksad.ee

avatud: E–N 8–22, R 8–24, L 9–24, P 9–22

kohti: 45, terrassil 45

hinnad: eelroad 3,5 €, pearoad 7-14 €,

3käiguline menüü alates 13 €

Peakokk soovitab sooja Nizza salatit, rannakarpe valge veini ja koorekastmes ning kindlasti Supelsakste hitte vaarika-vahukoore beseekooki ja pirni rullbiskviiti metsapähklitega.

Tammuri talurestoran

iseloom: traditsiooniline Eesti ja Euroopa köök oma peremehe näoga, lisaks väiksed vihjed ja vimkad kaugematest maailma nurkadest

aadress: Valgamaa, Otepää vald, Mäha küla, Tammuri talu

kontakt: 5 358 5140, www.tammuri.ee

avatud: ettetellimisel

kohti: 20

hinnad: 3käiguline õhtusöök alates 26 €

Peremees Erki Saar soovitab proovida üllatust, sest menüü selgub tavapäraselt alles sama õhtul ja kohapeal.

Vanaema juures

iseloom: Eesti köök

aadress: Tallinn, Rataskaevu 10

kontakt: 626 9080,

www.vonkrahl.ee/vanaemajuures

avatud: E–L 12–22, P 12–18

kohti: 35

hinnad: eelroad 3–8 €, praed 8–16 €,

desserdid 3–4 €.

Peakokk soovitab proovida lambaliha sinihallitusjuustukastmes, vanaema pühapäevapraadi ja ahjulõhe koorekastmes.

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
online@ohtuleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee