Säilitusõunad tuleks noppida puult siis, kui nad pole veel üleküpsenud, ja panna otse säilituskasti – nii saavad nad kõige vähem muljuda ja säilivad paremini. (Joosep Martinson)

"Kes tahab keldris aastavahetuseni kodumaiseid õunu säilitada, peab esiteks valima säilitamiskindlad sordid," ütleb Rebase talu pererahvas, Piia ja Meelis Tiigemäe.

"Talvenauding", "Tellissaare", "Cortland" ja "Liivi sibulõun" on vaid mõned säilitamiseks sobivad sordid. Õige sordi valimine on aga vaid osa säilitustarkustest, head nõu jagub Järvamaal kartuli- ja õunakasvatusega tegeleva Rebase talu peremehel veel – lugege!

Nopi õunad õigel ajal

Säilitamiseks tuleks õunad ära korjata siis, kui seemne ots on pruun või seeme on poolpruun – täiesti pruunide seemnetega õun on säilitamiseks juba liialt küps. Korjamiseks tuleks valida kuiv ilm ning tõmmata selleks tööks kätte pehmed (kummitäppideta) kindad, et õunu võimalikult vähe muljuda ja kahjustada. Puu otsast võttes ei maksa vilja enda poole rebida, vaid kergelt ülespoole keerata – siis tuleb ta kergemini oksa küljest lahti.

Ka kasti pannes tuleb õunu õrnalt kohelda, sest muljutud koht hakkab juba kuu aja jooksul riknema. Kõige parem, kui puu otsast võetud õunad saab kohe paigutada säilituskasti, et neid ei peaks mitu korda ümber tõstma. Kui tahate õunu säilitada kastides, mis olid juba eelmisel aastal kasutusel, tuleb need kindlasti paar nädalat varem puhtaks pesta ja desinfitseerida – kas aianduspoes müügil olevate spetsiaalsete preparaatidega või kaaliumpermanganaadi lahusega – ning lasta päikese käes korralikult kuivada.

Eraldi säilivad kauem

Kui hoiuruumi on piisavalt, võiks kasutada madalaid kaste, kuhu laotakse vaid üks kiht õunu, siis on neid hiljem lihtsam jälgida. Hea on kasutada restkaste, mille vahel õhk vabalt liikuma pääseb. Paremaks säilimiseks võib viljad ka ükshaaval pehmesse paberisse keerata, aga tuleb arvestada, et kui kasutate õunte ümber või vahel paberit, tõuseb säilitustemperatuur. Päris hästi säilivad õunad ka kuivas saepurus. Keldris, kuhu õunakastid viiakse, peaks temperatuur olema alla kuue kraadi. Lühiajaliselt talub enamik säilitusõunu ka kuni viit külmakraadi, sellised sordid aga nagu "Talvenauding" ja "Antonovka", madalat temperatuuri ei taha, siis hakkab nende koor pruunistuma.

Niiskust olgu parasjagu

Kui õunu hoitakse keldris koos kartulite ja teiste juurviljadega, väheneb oluliselt nende säilivusaeg, ka tuleb õuntele õige kähku juurde nii-öelda keldrimaitse. Abi võib olla sellest, kui eraldada õunakastid juurviljadest papi ja tekstiiliga.

Tsementpõrandaga keldrid kipuvad õunte säilitamiseks olema liialt kuivad, seal võiks ruumi nurka panna veeanuma. Vanasti kasutati niiskuse määramiseks kuuseoksi: kui okkad oksalt maha ei pudene, on niiskust piisavalt. Kui aga keldri lakke kogunevad kondensveepiisad, annab see märku üleniiskusest – ka liialt niiske hoiuruum pole hea.

Keldris tuleb kindlasti teha närilisetõrjet ja aeg-ajalt kaste sorteerida ning eemaldada kahjustunud viljad.

Jaga artiklit

0 kommentaari

Päevatoimetaja

Triinu Laan
Telefon 51993733
Triinu.laan@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis