Eesti uudised

Salmonelloos taandub 

KAI TÄNAVSUU, 11. veebruar 1999 00:00
Viimasel ajal on salmonelloosi haigestumine vähenenud, kuid sellest hoolimata tuleb toidu töötlemise nõudeid hoolikalt järgida. Harjumaa ja Tallinna Tervisekaitsetalituse direktor Rein Rannamäe rääkis, et eelmisel aastal oli salmonelloosi haigestunuid 156, 1997. aastal 230. ”Selle aasta esimese kuu jooksul on esinenud 20 haigusjuhtumit, eelmisel aastal samal ajal 12,” märkis Rannamäe. ”Oht on olemas ning seetõttu tuleb arvestada toidu valmistamise ja käsitlemise nõudeid.”

Salmonelloosi haigestusid põhiliselt lapsed sõimeealistest koolilasteni välja, sest lapsed on soolenakkustele vastuvõtlikumad. Haigused esinevad tavaliselt üksikjuhtudena ning peamisteks haiguskolleteks olid kodud. Vanemad teevad lapsele kogelmogelit või puutub liha ümbritsevate asjadega kokku ja nii levib haigus. Enamasti saavad lapsed nakkuse munadest ja linnulihast.



Rannamäe kinnitusel kontrolliti 2784 toiduainet, neist 601 olid toored. ”Kontrollitutest avastati kaheteistkümnes toiduaines haigusetekitaja,” ütles Rannamäe. ”Neist seitse olid imporditud ja viis kohalikud.” Valmistoodangust salmonellat ei leitud.

REKLAAM JA KUULUTUSED

reklaam@ohtulehtkirjastus.ee