Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei
Ohtuleht.ee 23. mai 2022 08:45

Täpsemalt Setomaa kuulsa leivatite, mida Obinitsas asuva Taarka Tarõ köögikõse perenaise Rieka Hõrna vanade traditsioonide vaimus küpsetab.

Leivatite tegemine on Setomaal traditsioon ja selle tegemisest on Rieka Hõrna Maalehele rääkinud järgmist: „Vanasti tehti leiba suurele perele nädalaks-paariks. Pätsid olid suured – isegi kuni 12-kilosed. Leib nõudis tööd – juures olemist – südamega ja mõttega.“

Hõrn meenutab, et katsetades vana leivaretsepti, hakkasid sündima suured leivad – taigen oli nii ühes tükis, et poolitada ei saanud.

Vanaaegse retsepti järgi küpsetatud käsitööleiba käiakse kastmas iga 3–4 tunni tagant ning tegemisprotsess ise kestab 32 tundi. Leiva säilivus on vähemalt kaks nädalat.