Rimi kauplustes saab kulinaarialetist toitu osta lisaks ühekordsele pakendile ka oma karpi. Kõikides poodides pole see aga nii enesest mõistetav.
Foto: Stanislav MoshkovKeskkonnaministeeriumi planeeritava eelnõu järgi tuleb kulinaarialetis või muu lahtise toidu ostmisel ühekordse plastkarbi eest tasuda isegi kuni 50 senti. See summa peaks motiveerima ostjat kasutama hoopiski enda anumat. Ometi leiavad kaupmehed, et selline käik paneb inimesi valima juba pakendatud tooteid. Tagatipuks ei saagi igas poes salatit või hakkliha oma karpi lasta pakendata. Milles näevad siis poeketid lahendust?
Kuigi otsest seadust, mis keelaks toitu panna kliendi isiklikku karpi ei ole, leiavad osad poed, et toiduohutust arvesse võttes pole see mõistlik. Nimelt võib tekkida ristsaastumine ja kliendid võivad saada toidumürgistuse. Kaupmeeste liidu tegevjuht Nele Peil selgitab, et ristsaastumisel võivad teatud bakterid levida ka teiste klientide toitu. „Juhul, kui klient tuleb saastunud karbiga, kus on mingisugused bakterid sees, siis need levivad tõstmislusika kaudu või pindade kokkupuutel kaupluse enda toitu ja tekib oht, et bakter võib kaupluses levida,“ räägib ta.
Kommentaarid (10)