Jõulud | Sisuturundus

Olivia 5 retsepti, mis aitavad katta jõululauda ja täita kingikotti  

Scanola Baltic, 21. detsember 2020 11:48
Foto: Envato Elements
Jõulud on kohe-kohe ukse ees, mistõttu pani Olivia kokku kõige väärtuslikumad retseptid, mille abil katta jõululaud või teha kallile inimesele maitsev kingitus.

Jõulude aeg on perega olemiseks, puhkamiseks ja väikeste rõõmude nautimiseks. Paratamatult tuleb aga igal aastal pead vaevata selle üle, mida pista jõuluvana kingikotti või mida sättida jõululauale? Kui ka sina ei ole nendele küsimustele veel kõiki vastuseid leidnud, siis vaata allpool olevaid retsepte. Kingituseks sobivad suurepäraselt näiteks:

Lumehelbe-küpsised

-1,7 dl Olivia rapsiõli
- 2 muna
- 1,25 dl tavalist suhkrut
- 1,25 dl pruuni suhkrut
- 325 g nisujahu
- 0,5 tl soola
- 1 tl küpsetuspulbrit

Sega rapsiõli, munad ja suhkrud. Sega eraldi kausis jahu, sool ja küpsetuspulber ning ühenda muna-õli seguga. Tõsta umbes 4 cm suurused pätsikesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja kaunista soovi korral pähklitega. Küpseta 190-kraadises ahjus ca 13 minutit (või kuniks alt pruunid). Kingitusena jääb kaunis, kui küpsised laduda üksteise otsa ja siduda laia paelaga.

Röstitud kikerherned mee ja kaneeliga

- 2 tassi keedetud kikerherneid
- 1 tl jahvatatud kaneeli
- 1 spl granuleeritud suhkrut
- 2 tl Olivia rapsiõli
- 1 spl mett

Eelkuumuta ahi 190 kraadini. Loputa kikerherned külmas vees ja kuivata ära. Sega väikeses kausis kokku õli, kaneel ja suhkur. Lisa kikerherned kaussi ja sega, kuni need on ühtlaselt kaetud. Laota oad suurele küpsetusplaadile ja küpseta 35–40 minutit või kuni need on krõmpsud. Kinkimiseks kasuta näiteks purki, millele ülaossa võid siduda efektsema välimuse saavutamiseks lehvi.

Kingituste juurde sobib hästi kingikotti ka Olivia rapsiõlide komplekt – üks praadimiseks ja teine salatisse/küpsetamiseks, et kingi saaja võiks pühade ajal ise isuäratavaid roogasid, magustoite või suupisteid valmistada. Neid leiab poeletilt hõlpsalt etikettide värvi järgi: pruunika sildiga Olivia rapsiõli on praadimiseks ning roheline salatisse ja küpsetamiseks.

Praadimiseks, küpsetamiseks või salatisse – rapsiõlide valik poeletil võib võtta silme eest lausa kirjuks. Selleks, et kodukokkade elu lihtsamaks teha, uuendas Olivia hiljuti rapsiõli pakendeid ja tõi nendel välja sobiva valmistusviisi. Nüüd saab haarata rohelise sildiga pudeli küpsetamiseks ja salati sisse ning pruuni sildiga pudeli praadimiseks või frittimiseks.

Olivia rapsiõlidest leiad alati sobiva õli vastavalt valmistusviisile.

Miks mitte jagada kingi saajaga inspiratsiooniks ka oma lemmikretsepte?

Siin on maitsvad retseptid jõululauale:

Seakaelakarbonaad

- 600 g sea kaelakarbonaadi
- Olivia rapsiõli praadimiseks
- 500 g värskeid pruune šampinjone
- 3-4 šarlottsibulat
- 1⁄4 klaasi konjakit või brändit1⁄4 klaasi kuiva valget veini200 g 35% rõõska koort soola, piprasegu

Lõika kaelakarbonaadist viilud ning pruunista Olivia küpsetusõliga pannil mõlemalt poolt. Tõsta kõrvale. Lisa kastrulisse küpsetusõli ning pruunista viilutatud seened ja šarlottsibul. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa konjak ja vein ning hauta aeg-ajalt segades kõrgel kuumusel 4–5 minutit. Lisa koor ja kuumuta veel 1–2 minutit. Aseta liha küpsetusvormi ja vala sibula-seenekastmega üle. Küpseta kaane või fooliumiga kaetud vormis eelkuumutatud 175 °C ahjus umbes pool tundi. Kasuta liha valmistamisel alati mahedat Olivia küpsetusõli, mis ei jäta toidule kõrvalmaitset.

Juustutäidisega jalapenod

Lõika jalapenod pikuti pooleks ning eemalda seemned. Täida toorjuustuga ning suru tšillipoolikud uuesti kokku. Sega munad, vesi ja sool ning kasta jalapenod munasegusse. Kasta seejärel riivsaia sisse, aseta küpsetusplaadile ning pane 2 tunniks sügavkülma. Kuumuta fritüüris õli temperatuurile 180 °C. Friti jalapenosid paarikaupa umbes 3 minutit, kuni need on kuldpruunid. Nõruta liigsest rasvast köögipaberil ja serveeri endale meelepärase dipikastmega.

Pohlatort toorjuustukreemiga: retsepti uudista veebist SIIT! Tort säilib mõnusalt mahlane ka mitu päeva külmas hoides. 

Foto: KRISTEL'BELINETS

SOOVITUS: kuidas valida sobiv rapsiõli?

Praadimiseks ja küpsetamiseks mõeldud rapsiõlide kombo võiks leiduda igas kodus, et valida õige õli vastavalt valmistusviisile. Tõelise kodukoka köögis peaks olema aga kolme sorti Olivia rapsiõli: praadimiseks, küpsetamiseks või salatisse lisamiseks ja frittimiseks. Nende abil on võimalik valmistada põhimõtteliselt kõiki toite: praadida pannkooke, küpsetada krõbedaid ahjukartuleid, frittida kanatiibu või segada kokku värske ja mahlane salat.

Praadimiseks sobiv Olivia rapsiõli on kergesti äratuntava pruunika sildiga ja selle eripäraks on õli, mis pritsib ja vahutab võrreldes küpsetamiseks mõeldud Olivia rapsiõliga vähem. Vähem pritsimist tähendab, et ka pliit jääb puhtam. Maitselt on tegemist neutraalse õliga, et mitte konkureerida toidu enda maitsenüanssidega. Praadimise kõrval saab seda õli kasutada ka frittimiseks.

Lisaks pudelil nähtavale etiketile on Olivia juba varasemast uuendanud ka rapsiõli pudelite korki. Multifunktsionaalne kork võimaldab hõlpsasti reguleerida õlijoa suurust ja pudeli kasutamist. Täpselt nii, kuidas valad, muutub ka pudelist väljuv õlijuga. Nõnda saab iga toidutegija vältida liigse õli sattumist pannile või salatisse.

Küpsetamiseks ja salatitesse sobiva õli tunneb ära tumerohelise sildi järgi. Tegemist on klassikalise Olivia rapsiõliga, milles on sarnaselt praadimiseks mõeldud õliga rohkelt tervisele kasulikke oomega-3 ja oomega-6 rasvhappeid. Kuigi toodet tasuks eelistada küpsetamiseks ja salatisse lisamiseks, saab ka sellega edukalt toitu praadida.

Kõige spetsiifilisem neist kolmest on oranžika sildiga Olivia fritüürõli, mille leiab kergesti selle mahuka 5-liitrise pudeli järgi. Fritüürõli säilitab maheda maitse, lõhna ja heleda värvi ning võimaldab kasutada õli rohkem kordi. Frittimisel täiusliku küpsetustulemuse saavutamiseks on rapsiõlile lisatud päevalilleõli, mis võimaldab kuumutada õli kõrgemal temperatuuril.

REKLAAM JA KUULUTUSED

reklaam@ohtulehtkirjastus.ee