6
fotot
Maitsev üllatus isadepäevaks. (Stanislav Moškov)

(Stanislav Moškov)

Mehine võileivatort 

(kuuele) 

Vaja läheb: 8 viilu musta leiba, 6 viilu saia ning lahtikäivat tordivormi (parim on 17 cm läbimõõduga). 

Puljong niisutamiseks: 1 puljongikuubik (sobib ka puljongipulber), 200 ml kuuma vett.

Singitäidis: 100 g maasuitsusinki, 100 g värsket kurki, 100 g marineeritud kurki, 150 g maitsestamata Kreeka jogurtit, 25 g porrulauku või rohelist sibulat, ½  sl sinepit, soola, pipart.

Juustutäidis: 100 g riivjuustu, 2 küüslauguküünt, umbes 70 g majoneesi, tilli või peterselli.

Kaunistamiseks: 200 ml vahustuvat köögikoort (sobib ka 35% rõõsk koor), 50 g sulatatud juustu (sobib ka maitsestatud sulajuust), 3 viilu ehk umbes 50 g sinki, 3-4 kirsstomatit, 20 g värsket kurki.

Valmistamine: Keeda vesi ja lahusta selles puljongikuubik või -pulber. Jahuta ja maitse, et puljong poleks liiga soolane.  

Singitäidis: Tükelda sink, värske ja marineeritud kurk ning porrulauk väikesteks kuubikuteks. Kalla kuubikud ühte suuremasse kaussi. Lisa Kreeka jogurt ja sinep ning sega. Maitse ja kui vaja, lisa soola ja pipart. 

Juustutäidis: Nüüd võta teine kauss. Haki küüslauk ja maitseroheline hästi peeneks ning kalla kaussi. Lisa riivjuust ja majonees ning sega ühtlaseks. Maitse ja kui vaja, lisa ka veidi soola. 

Tordi kokkupanek: Lõika leival ja saial ära koorikud. Võta tordivorm ning vooderda põhi nelja leivaviiluga.Niisuta leib jahtunud puljongiga ning laota sellele pool singitäidisest. 

Kata singitäidis kolme saiaviiluga ning niisuta seegi puljongiga. Laota saiakihile kogu juustutäidis. 

Kata juustutäidis allesolevate leivaviiludega ning niisuta puljongiga. Tõsta peale teine pool singitäidist. 

Lao täidisele saiakiht ning niisuta see puljongiga. 

Vahusta koor tugevaks vahuks ning tõsta pool sellest teise kaussi. Ühte kaussi lisa ka sulajuust ja sega ühtlaseks.  Kata tort koore-juustu seguga.

Teine pool vahukoorest pane pritskotti ning pritsi tordile toredad mustrid. Keera singiviiludest tordile lilled vms ja lisa värvi kirsstomatite ning kurgiribade või -viiludega. 

Nipp! Valmista tort juba täna, siis on see süües veelgi mahlasem ja maitsvam. Kurgi asemel võid kaunistades kasutada ka tilli ja/või peterselli. 

Allikas: Pärnumaa kutsehariduskeskuse õpilane Andra Holland

(Stanislav Moškov)

Šokolaadikattega pulgakoogid

(6 kooki)

Vaja läheb: 50 g toorjuustu, 5 digestive-küpsist, 15 g mustsõstraid (sobivad ka muud marjad), 20 g halvaad, 10 g röstitud sarapuupähkleid, 1sl tuhksuhkurt, 100 g tumedat šokolaadi, 6 pulka, klaasi ja odrakruupe (sobivad ka muud kuivained).

Valmistamine: Purusta küpsised, röstitud pähklid ja halvaa. Tõsta kuus kõige ilusamat mustsõstart kõrvale ja pane ülejäänud kaussi. Lisa marjadele toorjuust, purustatud küpsised, pähklid ja halvaa ning sega, nii et tekiks ühtlane mass. Jaga see kuueks osaks ja veereta igast portsust üks pulgakommisuurune pall. Pane iga palli sisse mustsõstar.

Suru iga palli sisse pulk ning torka need otsapidi kruupidega täidetud klaasi seisma. Pane see umbes 10 minutiks külmkappi tahenema.

Samal ajal sulata vesivannil šokolaad ja lase veidi jahtuda. 

Võta pallid külmikust välja ja kasta sulatatud šokolaadi. Puista peale pähklipuru või nonparelle ja pane siis külmkappi 15 minutiks tahenema.

Nipp! Pulgakoogid võib eelmisel päeval valmis teha.

Allikas: Pärnumaa kutsehariduskeskuse õpilane Andra Holland

Neil, kes ei julge torditegu ette võtta, soovitab Andra homme hommikul küpsetada isale maitsva omleti. (Stanislav Moškov)

Võileivatordi asemel sobib ka omlett

„Kui pulgakommid on jõukohased pigem 10–12aastastele, siis võileivatordiga tulevad toime ka nooremad, ainult hakkimistöö peaks keegi teine ära tegema,“ arvab Pärnumaa kutsehariduskeskuse õpilane Andra Holland. Ta tunnistati paar nädalat tagasi Eesti aasta parimaks noorkokaks.   

„Pulgakooke tehes on vaja šokolaadi sulatada, aga kui suurem õde või vend aitab, saavad kaheksa-aastasedki sellega väga hästi hakkama,“ usub Andra, kes näeb kodus oma nelja-aastase väikevenna pealt, kui agar kokk võib mudilane vahel olla. Šokolaadi tuleks sulatada kindlasti vesivannil, mikroahjus kipub see kiiresti kõrbema minema ja tekkinud känkrat on võimatu uuesti sulatada. 

Kuigi Andra plaanis Õhtulehega vesteldes teha isale magusa tordi, kahtlustab ta, et rohkem on neid mehi, kes eelistavad soolast üllatust. Neil, kes ei julge torditegu ette võtta, soovitab Andra homme hommikul küpsetada isale maitsva omleti. „Selle teevad maitsvaks sink ja natukene maitserohelist. Hoidmaks isa tervist, võiks lisada ka köögivilju, näiteks porgandit, porrut ja brokolit,“ soovitab Andra. Munad klopib Eesti parim noorkokk lahti piimaga ega pane omletti pliidil praadides pannile kaant peale. 

ÕL

Jaga artiklit

0 kommentaari

Päevatoimetaja

Triinu Laan
Telefon 51993733
Triinu.laan@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis