29
fotot
NAGU UUS: Neljapäevast uuesti tööle asuvad kauplejad uudistavad valgeks vuntsitud turuhoonet. (Reigo teervalt)

Tartu linna üks tuntumaid maju – turuhoone –muutus seestpoolt suuremaks ja valgemaks, ülehomme saab seda juba igaüks vaatama minna. Juurde tuli tervenisti viiendiku võrra kauplemispinda, sest seni kasutuseta olnud keldrisse koliti kõik laod ja riietusruumid.

„Ehitajad on väga head tööd teinud, praegu on vaja mööbel veel paika saada,“ ütleb Tartu turu tegevjuht Ivo Tombak. „Kolme kuuga selline töö ära teha ja sealjuures hoida alles kõik kultuuriväärtuslik, tubli töö. 25. juunil pidid algama lammutustööd ja mina küll ei uskunud, et kohe pärast jaanipäeva siia mõni töömees jõuab, aga eksisin. Tugevad mehed olid kohal ja töö läks kohe käima.“

Igasugune igamehe sildimajandus on kadunud, kõikide lettide kohal on ühtselt kujundatud viidad. Kaubad on grupeeritud – liha ühes kohas, piim teises, küpsetised kolmandas. Uut maja uudistama tulnud müüjad on elevil, sest õhku ja valgust jagub igale poole.

„Esialgu oli tööde jaoks ette nähtud 2,5 miljonit eurot, lõplikuks hinnaks kujuneb umber 2,8 miljonit,“ räägib Tombak. „Aga sellise vana ja unikaalse objekti puhul, kus alati tuleb ette ootamatusi, on kallinemine paratamatu.“

Igasugused seosed lähenevate valimiste ja ülehomse avamisega Tombak välistab, kiiret tööd selgitab ta turu spetsiifikaga.

„Turul on kaks kõrgperioodi – jõulud ja jaanipäev,“ seletab ta. „Suvisel ajal oli toeks avaturg, mitu müüjat mahutasime teisele turule. Pealegi on turg paljude kauplejatega põhisissetulek. Järgmisel aastal tähistab turuhoone 80. aastapäeva ja ega siis palju variante hoone kordategemiseks jäänudki.“

Varjamatu uhkusega näitab Tombak turuhoone keldrit, mis on suur ja lai, siledate põrandate, suurte külmkambritega ning kaupa toimetavad põhikorrusele mitu kaubalifti. Siin põrkus ehitaja ka kõige suurema probleemi otsa.

„Umbes kuu aega tagasi hakkas vesi keldrisse tulema ja mitte immitsema, vaid ikka paar sentimeetrit vett oli põrandal,“ räägib Tombak. „79 aastat pole keldrisse vett tulnud. Õnneks olid arhiivis dokumendid olemas ja selle järgi saime teada, et majale on ehitatud korralik drenaaž. See oli paarist kohast aastate jooksul katki läinud. Kui sadas palju vihma ja Emajões tõusis vesi kõrgele, siis jõudiski vesi keldrisse.“

Uuendusena avab turuhoone uksed pruulikoda, kus õlut küll kohapeal ei tehta, kuid spetsiaalset turu õlut hakkab pruulima ja müüma Käbliku pruulikoda. Õllenautlejatele on paik avatud ka siis, kui turuhoones kauplemine juba lõppenud.

Jaga artiklit

16 kommentaari

O
ostja  /   06:01, 12. okt 2017
ei taha saarepiiga letis näha annet muidu on okey
T
tore  /   11:22, 11. okt 2017
ostjaskonna seisukohalt on Tartu suur turuhoone väga tähtis, ainult sealt saab Tartus kvaliteetset liha, valik on suur.

Päevatoimetaja

Telefon 51993733
online@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis