Kalasaali menüü paneb suu vägisi vett jooksma. (Martin Ahven)

Briti staarkokk Heston Blumenthal, kelle klientide hulka kuulub ka Inglise kuninglik perekond, hüppaks äsja avatud Balti jaama turu lihasaalis rõõmust lakke. Teda kui “ninast sabani” kokkamispõhimõtte pooldajat ootaks seal muljetavaldav rupskivalik. Lisaks gurmaanidele rõõmustab rupskiletti nähes mõnigi rahakott, sest nii kilo kõrvu kui kopsu saab kätte vaid 80 sendiga.

Kui vana Balti jaama turg võinuks UNESCO maailmapärandi nimekirja kandideerida – rääkimata kohaliku muinsuskaitse alla võtmisest -, siis täna avatud Balti jaama turg kuulub ühe jalaga pigem elustiilikeskuste hulka.

Olemas on nii liha- kui kalasaal, virnade viisi värsket puu- ja köögivilja ning kõrgemal korrusel jätkub ka riidekaubandus, aga söögikohad on suunatud pigem mõnusaks ajaveetmiseks kui kiireks ja soodsaks kehakinnituseks. Nii on siin uksed avanud esimene Ristikheina kohvik n.ö. väljapool peamaja, siia on laienenud ka Tokumaru, Uulits ja Wrap`n`Roll, esmakordselt Eestis pakub Taiwani tänavatoitu Baojaan ning taime- ja toortoitu Toormoor. Põnevaid kohti on veel mitu, kaasa arvatud paar restorani.

Linnulihalett kui geograafiatund

Pärast esimest turutiiru sai minu lemmikuks sealne lihasaal. Ja seda nii pakutava valiku kui ka hindade pärast. Loodetavasti polnud need ainult avamishinnad.

Paidest pärit veise hakkliha kilost küsitakse 3,50€, sama palju kodust hakkliha saab kätte 2,80€. Hakklihast hoopis soodsamate hindega torkab silma värske rupskilett. Siinkohal olgu märgitud, et kõrvad-keeled ei tõmba ainult sendisaagijaid, rupskeid väärtustavad ka tõelised gurmaanid. Nii kilo sea kopsu kui kõrvu saab kätte 70 sendiga, neerud maksvad 1,10-1,70€ ja maks 1,70€. Koodikilost küsitakse 2€, sama palju tuleb välja käia ka sea põse ja jalgade eest. Kilo sea südant maksab 3,50€ ja kilo keelt euro võrra enam. Siinkohal olgu märgitud, et kui Soome sea külmutatud neerud on samas hinnas kohaliku seaga, siis kilo südant saab kätte euro võrra soodsamalt.

Veisekeel kuulub juba kallimasse hinnaklassi, kilo pehmet keeleliha kergendab rahakotti kuue ja poole euro võrra. Gurmaanide rõõmuks ei puudu ka hõrgud lambakeeled, nende keelekeste kilohind ulatub juba 15 euroni. Kolm korda odavamalt (täpsemalt 4,70eurose kilohinnaga) pakutakse lamba maksa ja südant. Loomulikult ei puudu Estonian Meat House'is ka n.ö. pärisliha, valdavalt siga. Kilose praetüki kamaraga saab kätte 3,25€, küljetüki 4,30€, välisfilee 5,50€ ja kilo sisefilee eest küsitakse 6.20-6,50€. Eestlase põhitoiduse – kaelakarbonaadi – kilohind algab viiest ja poolest eurost.

Linnulihalett näeb välja kui kolmanda klassi geograafiatund. Eesti supikana (2,95€/kg) ja kanakaelad (1,55€/kg) jagavad sõbralikult vitriini Saksa kalkunisabadega (1,65€/kg), Rootsi broileritibude (2,05€/kg), Ungari pardi (3,90€/kg), Hollandi kalkunisüdamete (2,35€/kg), Poola kanasüdamete (2,35€/kg) ning Soome kanamaksa ja pugudega (mõlemad 2,35€/kg). Jahutatud toodete osas pole pilt pooltki nii põnev: siit leiab valdavalt vaid eestimaist broileri fileed, rinnakuid, (pool) koibi ja tiibu.

Kalasaali menüü avaldab muljet

Üritan ninale lootes kalasaali üles leida, aga see plaan ei tööta – pärast ka kalalettide vahel tuleb tugineda vaid nägemismeelele. Kalasaali menüü on muljetavaldav: jääl pikutavad kohalikud värsked räimed (2,50€/kg), tuulehaugid (4€/kg), angersägad (7,50€/kg), forellid (8,50€/kg), tuurad (10,89€/kg) ja siiad (16,95€/kg). Järgmise leti taga pakub keegi karpkala fileed (11,90€/kg), teine roogitud siiga (14,90€/kg) ja jahutatud siiafileed (24,90€/kg). Kilose kotitäie lõhe supikogu saab kätte euroga, kilo kammkarbi liha maksab 38€.

Ka lõheusku eestlasel ei tule turul pettuda – seda saab nii fileena, suitsutatuna kui ka soolatuna. Kui kuivatatud kaladest jääb silma vaid särg, siis suitsukalade valik on hoopis laiem: lisaks supermarketite stammkundedele (loe: turskadele-heikidele) pakutakse lesta, lutsu, koha, ahvenat, angersäga, tuura ja küllap kedagi veel. Nädala-paari pärast peaks ka kohapeal suitsuahi tööle hakkama. Muidugi ei puudu ka külmutatud kalad, siinkohal olgu nimetatud vaid merihundi steigid ja paltuse filee.

Ajast aega ja riigist riiki on inimesed turul käinud värsket aiakraami ostmas. Seda leiab ka Jaama turult, aga varakevadele omaselt valitseb aiasaaduste osas kaugem kaup. Nii püüavad juba kaugelt pilku hiigelsuured Kreeka maasikad. Pakkujaid on palju, aga hind kõigil sama 4,50€/kilo. Mureli- ja aprikoosikilo maksavad 10€, 100grammise mustikakarbi eest küsitakse 1,39€.

Eestit esindavad rabarber (3,50-3,90€/kg), lühikesed kurgid (3,90-4,50€/kg) ning tomatid (5,90€/kg).

Kes tahab nädalavahetusel värsket kartulit keeta, siis “itaallaste” kilost küsitakse 1,50€ ning sama palju varajast Poola porgandit maksab 1,30€. Mitmel pool pakutakse ka Poola tomateid ja kurke, kilohinnaga vastavalt 3,50€ ja 2,20€.

Juustuletis tundub Leedu-Poola ülemvõim ja soodsad hinnad kehtivat. Näiteks maksab Hollandi juust 4,80€/kg, Šveitsi juust 5,20 €/kg ja Maasdami juust 7,20€/kg. Justkui meenutusena Balti jaama turu eelmisest elust jääb punaste juustukangide vahel silma üks kollane - 4eurose kilohinnaga Poola juustutoode.

Jaga artiklit

34 kommentaari

B
Boooo  /   01:25, 20. mai 2017
Hullumeelne, kohalikud murunäksijatest märsilohistajad ehk hipsterid saavad ju südamerabanduse kui sõrgu-sabasid näevad.
K
kurb  /   00:06, 20. mai 2017
vana turg oli nagu osa okupatsiooni muuseumist, mida seal küll kõike ei olnud. Nüüd on turust saanud koht nagu enamikud kaubanduskeskused, tegellikult kahju isegi.

Päevatoimetaja

Telefon 51993733
online@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis