Just selline armsake näeb välja vahtrasiirupi komm. Pildil poseerib Epp koos kommiga, et anda aimu, kui suured nad on. (Erakogu)

Kirjastaja ja (aja)kirjanik Epp Petrone, kes hetkel perega USAs on, tunnistas, et Halloweeni ajal saadud laste kommihunnik tekitas peres paraja kommitüli ja lõpuks otsustas ta kommid jagada kolmeks – enamvähem kõlbulikud lastele, osad heategevuskasti ja osad neist otse prügisse.

Nüüd on Epp leidnud lastele kommide asemele hea alternatiivi – vahtrasiirupikommid.

„Kogu asi saigi alguse sellest, et meil hakkasid kodus tekkima kommitülid, need kulmineerusid halloweeni ajal, kui pidin konkreetselt vaatama seda kohutavat kommihunnikut, mis lastele "kommi-või-pommi" retke tagajärjel oli kokku kingitud, ja otsustama: kas ma luban neil tõesti selle jama ära süüa? Või viskan prügisse? Või annan niiöelda heategevuseks, kedagi teist mürgitama?"

Epp tunnistab, et tegemist oli raske valikuga, eriti kui lapsed nõudsid kommi. „Vist minu praeguse Ameerika-perioodi kõige valusam õhtupoolik, ja lõpuks valisin natuke kõike... said meiegi lapsed kuigivõrd seda niiöelda "kräppi", aga muidugi kisasid ikkagi, kui ma suure osa heategevuskasti viisin ja päris hullud asjad prügisse viskasin."

Kuna lapsed magusata olla ei taha, siis pidi Epp välja mõtlema kuidas maiasmokkade meelt tervislikult rahuldada. „Ka Eestis elades tarbisime palju vahtrasiirupit, tõime seda alati Ameerika reisidelt kaasa. Ja nüüd siis avastasin selle, kui imehead on kuumutatud siirupist tehtud kommid ja võidekreemid. Vahtrakreemi saab kasutada ka küpsetamisel ja näiteks kana maitsestamisel. Me oleme täiesti vahtra-kraami fänniks siin muutunud."

Lisaks sellele, et Petronede pere riiulid on täis vahtrasiirupi tooteid, ei mõelnud Epp kaua, et hakata neid ka Eesti saatma. „Minu andmetel on Eestisse küll varemgi vahtrasiirupit müügile toodud, aga mitte tahkel kujul, kommide-kreemidena. See vahtramaiustuste Eestisse toomine juhtus konkreetselt tänu sellele, et ma otsisin oma lastele siin Ameerikas midagi magusat ja samas tervislikku. See on ilmselt üks tervislikumaid komme maailmas üldse."

Kas eestlane tahab olla või on „öko"?

„Mulle eriti ei meeldi ei eestlasi üldistada ega "öko" silti panna. On nagu on. Aga võiks olla rohkem valikuvõimalusi, ja rohkem infot. Evelin Ilvese sõnu kasutades, ei pea kräppi sööma," räägib Epp.

„Kräpi all pean ma silmas näiteks toiduvärvidega komme, need on väga kahjulikud. Samuti transrasvadega ja fruktoosisiirupiga magustooted. Kõige sellega võrreldes on tavaline valge suhkur maiustuste koostises isegi enamvähem talutav, aga ei ole ju ka tegelikult hea. Samas vahtramahlast tehtud vahtrasiirup ja selle kuumutamisel tehtud kommid ja kreemid on tervislikud! Täis mineraalaineid. Just lugesin ühte võrdlustabelit, et need on isegi veel vingema sisaldusega kui mesi. Me sööme neid kodus nagu vitamiine, annan lastele igal hommikul."

Kuna Petroned on asja juba käima tõmmanud, siis saab vahtramaiuseid osta ka Eestist. „Need on mitmetes ökopoodides ja tulevad ka nii mõneski kohvikus kohvikõrvaseks," lubab naine.

Lisaks saab vahtramaiustega end kursis hoida Facebookis (vaata siia!), kust leiab nii müügikohad kui võimaluse otse tellida.

Jaga artiklit

49 kommentaari

M
Mutt  /   17:28, 15. jaan 2014
Alles hiljaaegu lugesin kusagilt, et vahtrasiirup pole teps mitte kasulik tervisele, hoopis vastupidi. Siunati veel, et Ameerikas topitakse seda just igale poole, ka müslidesse ja paljudesse maiustustesse. Katsun selle infoallika meelde tuletada ja uuesti lugeda. Aga meie rahval ei tasu ühe tanta reklaami peale pöördesse minna, tasuks enne veidike asja uurida.
V
Väga  /   17:51, 24. dets 2013
tuttav nägu,kas ma ei ole selle naisterahvaga koos hullumajas olnud.

Päevatoimetaja

Triinu Laan
Telefon 51993733
Triinu.laan@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis