HOIAME PÖIALT: Kuidas Heidi Pinnakul läheb, saab kolmapäeval südapäevast jälgida Eesti Kulinaaria Instituudi Facebooki lehel. (Mati Hiis)

Kolmapäeval astub Lyonis maineka kokandusvõistluse Bocus d`0r finaalis maailma tugevamate tegijatega mõõtu võtma restorani Egoist peakokk Heidi Pinnak. Õbluke eestlanna on ainus naine neil võistlustel.

"See oli ikka suur rõõm. Juba see oli väga suur võit," mäletab Heidi Pinnak oma esimest emotsiooni mullu märtsis Bocus d`Ori Euroopa eelvoorus Brüsselis finaalipääsust kuuldes.

Kuigi eelvooruks valmistudes oli kuus kuud möödunud treeningute tähe all, oli Heidil vaim valmis samas rütmis jätkama. Ehk teisisõnu kaks korda nädalas viis ja pool tundi treenima. Vanas vaimus olid valmis jätkama ka islandlasest abikokk Ari Gunnarson ja treener Ragnar Omarsson, detsembri algul käis Heidi end täiendamas ka tema juures Islandil.

Jaanipäevast uue hooga harjutama

"Kohe pärast jaanipäeva hakkasime plaane tegema ja nagu juuli lõpus esimene tooraine teada anti, hakkasime lihaga kohe ka harjutama. Kalaga jäi harjutamisaeg lühemaks, täpne tooraine avalikustati alles 1. detsembril. Küllap eeldatakse, et me oleme seda kala oma kokakogemuses ka varem kasutanud," ütleb Heidi.

Kui eelvoorus Brüsselis olid kaks põhitoorainet Bresse kana ja merikeel, siis nüüd tuleb oma meisterlikkust näidata kalavoorus paltuse ja homaariga ning lihavoorus Iiri veisesisefilee ja -seljatükiga. "Mina treenisin Liivimaa Lihaveisega ja minu meelest on see isegi parem kui Iiri lihaveise liha," kinnitab Pinnak.

Sellist statistikat ? la mitu ämbrit rõõska koort on kulunud mingi roa harjutamiseks või ööpäeva piisavalt õhukeste leivatšipside kuivatamiseks, Heidi teinud pole. Aga küllap tuleks ajakulu rehkendada kuudes, sest igaks treeninguks kulus koos tooraine hankimise ja töövahendite ettevalmistamisega kaks päeva. Treening ise nägi välja täpselt selline nagu pärisvõistlus – tund aega varem kohale, viis ja pool tundi toidu valmistamist ja kandikutele serveerimist ning lõpuks poolteist tundi koristamist.

"Tegelikult on kaks viimast aastat võistlusteks valmistumise tähe all möödunud, sest mingi asi aju väikses nurgas ju pidevalt tiksub," tõdeb Pinnak, et pea teeb pidevalt vaikset trenni.

Kõige olulisem on võistlustel roa maitse – 100 võimalikust punktist 40 annab 14liikmeline žürii just maitse eest. "Lisaks töötab köögižürii, hinnatakse rahvuslikku eripära. Kindlasti on ka aeg väga oluline – kui ma hilinen roogade väljapanekuga kolm minutit või teen seda 3 minutit varem, saan juba 10 miinuspunkti," teab Pinnak. Aga see õblukest eestlannat ei hirmuta. Nagu ka kuus ja pool tundi pidevalt püstijalu??? võistlusboksis ning ümberringi valitsev kohutav müra. "Mikserid mürisevad, fännid karjuvad, eelmisel korral ei saanud ma isegi oma abilisega rääkida, ainus võimalus oli talle midagi kõrva karjuda," mäletab Pinnak aasta tagasi Brüsselis valitsenud "töötingimusi".

Koor ja kartulid kodust kaasa

Iga võistleja võib võtta kaasa midagi oma maale iseloomulikku ja rahvusliku omapära eest on võimalik žüriilt ka lisapunkte teenida. "Võtame kaasa Eesti võid, vahukoort, Vana Tallinna likööri, vutimune, endaküpsetatud tumedat leiba ning kartuleid, samuti kadakamarju ja -oksi," loetleb Pinnak, millega meie rahvuslikku omapära rõhutada plaanitakse. Leivast saavad tšipsid ja Vana Tallinn läheb mitte klaasi, vaid kastmesse. Muide, kartulitest kaitseb kokandusolümpial eestlaste au "Laura".

Kui meie "rahvuslik omapära" reisib põhiliselt Pinnaku pagasis, siis juba neljapäeva südaöösel asus Tallinnast Lyoni pool teele ka kaubikutäis tootmisvahendeid. "Kuigi nüüd on tehnikat kohapeal rohkem kasutada ja käsimiksereid enam kaasa võtma ei pea, sai buss ikka maast laeni asju täis," tõmbab Pinnak taas Brüsseliga paralleele. Juba ükshaaval karpidesse pakitud klaasist kuplid, mida eestlased esimest korda serveerimisel kasutada plaanivad, laiutavad kõvasti. Homme hommikul kell kaheksa stardib Tallinnast ka Heidi Pinnak, et kolmapäeval kell.. Lyonis koos tippkokaga võistlustulle asuda.

Otseülekannet saab jälgida 29.-30. jaanuarini aadressil http://www.bocusedor.com/web-tv

Heidi serveerib töö: 30.01 kell 13.20 ja 13.55 ja lõputseremooniat näeb kell 17.30 - 19.00

Jooksvad uudised leiab SIIT.

Jaga artiklit

0 kommentaari

Päevatoimetaja

Geidi Raud
Telefon 51993733
geidi.raud@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis