Midagi pole teha – jäätiseisu käib soojade ilmadega paratamatult kaasas. Õnneks on ka kodus jäätist imelihtne teha.

Eriti tasub kodus jäätisevalmistamisele mõelda kõigil neil, kes tahavad vahelduseks kahtlase koostisega kaubale nautida midagi tõeliselt puhast ja naturaalset. Ning mis kõige parem – mingit jäätisemasinat pole tarvis.

"Kodus on jäätist valmistada imelihtne!" kinnitab Eesti piimandusmuuseumi giid-pedagoog Tiina Lippant .

Tarvis polegi muud kui rõõska koort, kondenspiima, vahustamiseks kaussi ja visplit. "Mikserit võib muidugi ka kasutada, saab veidi kiiremini," lausub Lippant.

Jäätise valmistamiseks tuleb rõõsk koor valada kaussi ja vahustada tugevaks vahuks. Tiina Lippanti sõnul teeb harjutamine meistriks. Kuid ta lausub siiski õpetuseks, et kui vahukoorevaht jääb nõrk, teeb kondenspiim segu vedelaks ja külmumise ajal vajub viimane põhja.

Marju hauka parem kõrvale

Seega – kui vahukoor on parajalt vahus, tuleb sellele õrnalt juurde segada kondenspiim.

"Kui kasutada iiriseks keedetud kondenspiima, saab iirisemaitselise jäätise," annab Lippant kasuliku nipi.

Seejuures märgib ta, et figuurile mõeldes võib 400 milliliitrile vahukoorele lisada ka vaid pool kondenspiima kogusest. Kuid ilma selleta ei saa – külmunud vahukoor meenutab süües suurekristallilist lund ega ole maitsev.

Kogu sellele jäätisemassile võib lisada vaarika- või mustasõstramoosi või röstitud kookoshelmeid, mis lisavad jäätisele õhulisust.

Värskeid marju ei soovita ta jäätise sisse panna, sest need muutuvad samuti kristalselt lumiseks ja pole väga mugavad süüa. Kui, siis peaksid marjad olema jäätisesse panekuks hakitud peeneks.

"Aga ka marjarohkel ajal võib jäätise eraldi valmis teha ja marju juurde serveerida," märgib ta.

Veidi keerulisem on munajäätise valmistamine, mida Lippant mäletab juba oma lapsepõlvest – siis tuleb jäätist käia kreemise tekstuuri saavutamiseks pidevalt külmkapis vahustamas. "Kuid see on tõeliselt maitsev, ka seda tasub proovida," julgustab ta.

Munajäätise valmistamisel on kõige keerulisem kuumutamise koht, kuid kui poti kõrval seista ja potisisu pidevalt segada, ei tohiks muna niisama lihtsalt tükki minna.

Külmkappi soovitab Lippant jäätise pista näiteks kaheliitrises karbis (umbes nii palju lihtsat kodust jäätist selle retsepti järgi saabki) või portsjonite kaupa. Ka see on imelihtne – paar lusikatäit jäätisesegu pisikestesse plasttopsikestesse, väike plastlusikas sisse püsti ja külma.

Pärast võib topsi sooja vee alt läbi lasta ja jäätise saabki lihtsalt kätte.

Kodujäätis sulab kiiremini

Karpi saab teha aga ka kahekihilist jäätist, kui panna sellesse alumine kiht valget jäätisesegu ja ülemine mõne moosilisandiga segu. Ka selle karbi võib enne serveerimist sooja vee alt läbi lasta, taldrikule kummutada ning meelepäraselt kaunistada.

Kuid arvestama peab, et kodune jäätis sulab kiiremini kui poe oma.

Kodune jäätis seisab tema sõnul sügavkülmas kuni nädal. Kuid – nagu näitab Lippanti kogemus – kui jäätis on juba välja võetud, ei saa selle söömist lõpetada enne, kui karp tühi.

Lihtne kodune jäätis

Vaja läheb: 400 ml 35%list vahukoort, 1 purk suhkruga kondenspiima. Lisandiks maitse järgi vaarika- või mustasõstramoosi, röstitud kookoshelbeid, rosinaid, lahustuvat kohvi vms.

Valmistamine: Vahusta koor tugevaks vahuks. Nõrista hulka kondenspiim ja sega õrnalt – vahustada enam ei tohi. Lõpuks sega hulka meelepärane lisand. Vala segu plastkarpi ning pista sügavkülma. 6–8 tunni pärast on jäätis valmis.

Allikas: Tiina Lippant

Munajäätis

Vaja läheb: 2 dl piima, 4 dl 35%list koort, 4 munakollast, 2,5 dl suhkrut, 2 tl vanillsuhkrut.

Valmistamine: Et laupäeva õhtul saaks külalisi suussulava hõrgutisega lummata, alusta jäätise valmistamist reedel.

Reede õhtul: vahusta munakollased suhkruga. Kuumuta piim ja kooresegu. Lisa munasegusse ca 1 dl kuuma piima-kooresegu ja sega hoolega. Siis lisa munasegu piima-kooresegusse. Kuumuta nõrgal kuumusel, kuni segu pakseneb. Sega pidevalt ja valva poti juures: segu ei tohi keema minna, sest siis tekivad munatükid segusse ja kogu jäätisetegu on untsus.

Kui segu on paks, jahuta see toatemperatuurile ja kurna läbi tiheda sõela, et ei jääks tükke. Lisa segule vanillsuhkur ja pane segu tavalisse külmkappi hommikuni jahtuma.

Laupäeva hommikul pista segu karbiga paariks tunniks sügavkülma. Iga 45 minuti tagant tuleks käia seda vahustamas. Ära unusta, et karbi servadest kipub segu enne külmuma, kuid ka seda tuleb pidevalt vahustada. Iga kord peaks vahustama u 5 minutit, kokku peaks vahustamiskordi olema 8–10. Umbes neljandal-viiendal korral hakkab karpi tekkima hõrk kreem. Vahustamise võiks lõpetada paar tundi enne jäätise söömist. Siis on ta pehme ja kreemine.

Soovi korral võib jäätisele söömise ajal lisada marju, riivitud šokolaadi või kookoshelbeid, kuid jäätis maitseb hea ka ilma nendeta.

Allikas: Tiina Lippant

Jaga artiklit

0 kommentaari

Päevatoimetaja

Maria Rozbaum
Telefon 51993733
maria.rozbaum@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis