MÕNUS MAIUS: Ohekatku külas ootavad ka pisimad neid laupäevi, mil külanaised üheskoos pannkooke küpsetavad. Elisabethile meeldivad kõige enam mustikajahuga pannkoogid. (Teet Malsroos)

"Kui kapis on nisujahu otsakorral, võib taignasse julgelt kas nisukliisid, mustikajahu, mitmeviljajahu või suisa musta leiba panna," õpetab toitlustusvaldkonna kutseõpetaja Marika Kutser põnevamaid pannkooke tegema.

Raplamaal asuvas väikeses Ohekatku külas on külarahval komme käia nädalavahetustel üheskoos mõisa rõngastiigi saarel pannkooke söömas. "Alguse sai see mitu aastat tagasi, kui parki puhastades leidsime rõngastiigi ja selle keskelt saare. Siis tuligi idee, et hakkame seal koos käima," jutustab kohalik ettevõtlik naine Mary Hermann.

Pärast seda on nii, et kui kellelgi tuleb mõte pannkoogihommikut pidada, helistatakse sõpruskond õhtul läbi ning hommikul kohtutakse. "See kõik käib väga spontaanselt," naerab Mary.

Las taigen seisab ja kerkib

Kogukonnas levitab oma imelisi retsepte Marika Kutser , kes on varasemalt Kehtna majandus- ja tehnikakooliski õppejõuna oma teadmisi jaganud.

"Ei ole olemas ainult nisujahu! Taignasse võib panna nii nisukliisid, mustikajahu, mitmeviljajahu kui suisa musta leiba. Ainuüksi mitmeviljajahus on nii palju erinevaid asju sees, näiteks seemned, mida ei pea eraldi enam ostma, ja see on ka tervislik," avaldab Marika oma põnevate pannkookide taigna saladusi.

Taignatesse sobivad ka näiteks eestimaisest toodangust astelpajuhelbed, mis annab taignale nii jumet kui maitset.

"Mina isiklikult tarvitan toitudes palju nisukliisid, mida paljud ei julge ja ei oska kasutada, kuid kliid pannkookides on jälle väga tervislikud," ütleb Marika.

Soolaseid pannkooke saab hästi teha mustast leivast. "Kui leib läheb kõvaks, ei pea seda ära viskama, tänapäevane trend on ikka kõik ära kasutada," märgib Marika. Tema on uusi ideid saanud siis, kui kodus tavalist nisujahu vähe ja poodi ei ole tahtnud minna. Siis püüab Marika kapis leiduva ära kasutada.

Lisaks erinevate jahude kasutamisele soovitab Marika lasta koogitaignal enne küpsetamist veidi seista ja kerkida. "See teeb pannkoogi õhulisemaks ja annab taignale hoopis teise, natuke teralisema tekstuuri, annab pähklisemat maitset ning kergust," jutustab Marika, kelle peres on pannkoogid suure au sees.

Ei pea alati toas küpsetama

"Mulle endale meeldivad väga õhukesed koogid, poistele kõva munavalgevahuga tehtud taignast paksud pannkoogid, abikaasale jälle pärmitaignast või keefiri ja soodaga tehtud paksud koogid. Ja sinna juurde armastatavad kõik paksu õunamoosi!" räägib Marika.

Kui kookide vahele lisada hapukoore-kakao-suhkrusegu ning sinna juurde aias leiduvaid marju või sahvris olevaid keediseid, saab õhukestest pannkookidest imelihtsalt uhke tordi.

Kindlasti ei pea pannkookide küpsetamine olema tubane tegevus. Õues saab pannkooke küpsetada elektriliste küpsetajatega, kuid Marika soovitab katsetada mõne vanema panniga ka otse grilli peal.

"Mina ise olen kooke küpsetanud barbeque-ahjus, see annab kookidele suitsuse maitse ja maitseb suisa delikatessina," räägib Marika. Lapsepõlvest mäletab ta jälle, kuidas lõkke peale pandi lapik kivi ja selle peal sai edukalt pannkooke küpsetada.

Milliseid pannkooke Ohekatku naised sel nädalavahetusel söövad, saab oma silmaga järele vaadata juba täna toimuval avatud külaväravate päeval. Rõngastiigi keskel asuva saare leiab ilmselt üles pannkoogilõhna järgi.

Rukkileiva-suitsukala pannkoogid

Vaja läheb: 300 g musta leiba, 300 ml vett, 4 munarebu, 4 munavalget, 300 g kuumsuitsukala, 100 g nisujahu, näpuotsaga soola ja jahvatatud musta pipart, värsket tilli.

Valmistamine: Kuumuta vesi ning leota selles leib. Seejärel hõõru see ühtlaseks massiks, jahuta. Lisa munarebud, sool, pipar, puhastatud suitsukala tükid, hakitud till ja nisujahu. Sega ühtlaseks massiks. Vahusta munavalged tugevaks läikivaks vahuks ja tõsta taignaga segamini. Küpseta süvenditega pannil madalal kuumusel väikesed paksud koogid. Serveeri ürdi-hapukoorekastmega.

Karamellimaitselised mitmeviljajahu pärmipannkoogid

Vaja läheb: 4 dl piima, 2 muna, 0,5 pakki kuivpärmi, 5 dl mitmeviljajahu, soola, 100 g suhkrut, 50 g margariini, praadimiseks õli.

Valmistamine: Esmalt valmista karamell. Selleks kuumuta suhkur pannil kuumaks, lisa margariin, sega ja jahuta. Seejärel klopi munad lahti, lisa piim, karamell, mitmeviljajahu ja sool. Kata taignakauss käterätiga ja lase taignal soojas kerkida.

Küpseta rohkes õlis lusikapannkoogid. Serveeri näiteks rabarberi-maasikakeedisega.

Õhukesed pannkoogid mustikajahu ja nisukliidega

Vaja läheb: 1 l piima, 5 muna, 500 g nisujahu, 100 g nisukliisid, 20 g mustikajahu, 125 dl vett, 60 g suhkrut, soola.

Valmistamine: Klopi muna poole piima kogusega läbi. Lisa jahu, nisukliid, mustikajahu, sool ja sega läbi. Lõpuks sega ülejäänud piim, vesi ja suhkur. Lase taignal enne küpsetamist 2 tundi kile all seista, et jahu saaks paisuda. Küpseta võimalikult õhukesed koogid. Serveeri toorjuustuvahu või jäätisega.

Jaga artiklit

0 kommentaari

Päevatoimetaja

Telefon 614 4072
online@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis