Imetabast dieettoitu pole olemas, kuid on toiduaineid, mis tekitavad kiiremini täiskõhutunde ja aitavad vähem süüa, kirjutab everydayhealth.com

Õun päevas ei peleta üksnes haigusi, vaid ka pekki. Ideaalse vahepalana on temas palju vett, ohtralt kiudaineid, mis stabiliseerivad veresuhkrut ja täidavad kõhtu. Õun sisaldab flavonoide, mis võitlevad vähiga, alandavad kolesterooli ja tugevdavad kopse. Eelista õunu, mida ei pea koorima, koores sisaldub pool õuna kiudainekogusest ning suurem osa rauda, magneesiumi ja C-vitamiini.

Muna on suurepärane täiskõhutunnet tekitav valguallikas. Eelista tervisemune, mis sisaldavad oomega-3 rasvhappeid.

Lillkapsast, nagu ka teisi tärklisevabu köögivilju võib piiramatult süüa. Selles leidub vähivastaseid aineid ning kaalukaotust edendavat folaati ja C-vitamiini. Kui lillkapsas ei meeldi, sobivad ka spinat ja brokoli.

Väherasvane jogurt. Jogurtis leiduv kaltsium kombinatsioonis teiste bioaktiivsete komponentidega aeglustab rasva moodustumist ja kiirendab rasvapõletust – iseäranis kõhupiirkonnas.

Kaerahelbepuder tekitab hästi täiskõhutunnet. Kui pole igal hommikul aega putru keeta, kõlbab ka omatehtud müsli: sega õhtul maitsestamata jogurtit kuivatatud puuvilja, kaerahelveste ja vähese mahlaga ning jäta ööseks külmikusse seisma.

Maapähkleid ei maksa mandlite ja Kreeka pähklite kõrval unustada. Katsed on näidanud, et need, kes iga päev maapähkleid krõbistavad, söövad päeva jooksul vähem ning suudavad kehakaalus püsida.

Supp, eelkõige puljongipõhine, aitab kaalus alla võtta, sest vee lisamine toidule täidab rohkem kõhtu kui veejoomine. Nii pruugid päeva jooksul vähem kaloreid. Kiudainerikkad oad muudavad supi veelgi täitvamaks.

Kala, eriti just aurutatud valge kala tekitab tõhusamat täiskõhutunnet kui kaerahelbed ja köögiviljad. Kalavalk vähendab päeva jooksul tarbitud kalorihulka edukamalt kui loomne valk. Tervislik on ka grillkala.

Bulgur on täisteranisu kiirkeeduvorm – kui vesi keeb, kulub toidu valmimiseks vaid kümmekond minutit. Veresuhkrut stabiliseeriv bulgurnisu asendab edukalt valget riisi ja makarone, mis sisaldavad vähe kiudaineid.

Salatid on võimalus lisada menüüsse korraga palju kõhtu täitvaid toiduaineid: värsket köögivilja, lahjat valku, ube ja tervislikke rasvu. Jääsalati asemel eelista Provence’i segu rukolast, lollo rossost, lehtpeedist ja teistest värsketest salatitest või spinatit – need on maitsvamad ning sisaldavad rohkem rauda, kaltsiumi, C-vitamiini ja folaati.

Jaga artiklit

0 kommentaari

Päevatoimetaja

Piret Sarv
Telefon 614 4094
Piret.Sarv@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis