UURI LIHASISALDUST: Saaremaa sealihašašlõki lihasisaldus on 64%, jogurtimaitselises marinaadis šašlõkil aga 77%. ()

Poodides on müügil pikk rivi erinevaid šašlõkke. Erinevas marinaadis šašlõkkide lihasisaldus võib olla väga erinev ja marinaad määrab isegi kilohinna arvutamise põhimõtted.

Poes lihaämbreid uurides tundus, et klassikalist äädikašašlõkki ostes saad rohkem vedelikku ja vähem liha. Suurema lihasisaldusega jäid silma marja- ja keefirimarinaadides tooted.

Rakvere Lihakombinaadi turundusdirektor Triin Lõoke tunnistas tähelepaneku õigeks. "Klassikaline marinaad eeldab, et liha on täiesti marinaadi sees," selgitas Lõoke. Seevastu marjamarinaadid kujutavad endast paksu segu, millega liha ainult kokku määritakse.

Nii ongi Rakvere klassikalises šašlõkis liha 75 protsenti, granaatõunamarinaadiga šašlõkis aga 86 protsenti. Viimasel toote puhul on pakendil küll kirjas, et 500grammises ämbris on lihasisaldus vähemalt 430 grammi. Osadel toodetel on lisasisaldus välja toodud protsendina, osadel grammidena. Seda isegi sama tootja puhul. Lisaks Rakverele on šašlõkkide lihasisaldus kord protsendi ja kord kaaluga märgitud ka Vastse-Kuuste ja Oskari toodetel.

Kui isu käib klassikalise šašlõki järele, siis ei maksa seda veel väiksema lihasisalduse pärast ära põlata, kui hind on kooskõlas lihasisaldusega. Nii näiteks maksis Rakvere 75protsendilise lihasisaldusega 2kilone perešašlõki ämber Prismas 9,29 €. Sama koguse kümme protsenti rohkem liha sisaldava keefirimarinaadis šašlõki eest küsiti 12,45 €.

Mida näitab šašlõki kilohind?

Segadust tekitab, et erinevad poeketid kajastavad toote kilohinda erinevalt. Nii märgib Rimides ja Selverites kilohind šašlõkiämbris sisalduva liha kilohinda, Prismades aga kogu ämbri sisu kilohinda.

Õhtuleht küsis tarbijakaitseametilt, millest peaks kauplused kilohinda näidates lähtuma? Vastusest selgub, et vastavalt Toiduseadusele peab šašlõki kilohinda märkima hinnasildil hoopis vastavalt sellele, millega seda koos pakutakse.

"Kui tegemist on vee baasil marinaadiga, näiteks äädikamarinaadi või sooveega, siis peab šašlõki kilohind olema arvestatud liha järgi. Kui aga tegemist on paksema kastmega, nagu jogurt või tomatikaste, arvestatakse kilohinda selle järgi, kui palju kogu materjal kaalub," edastab tarbijakaitseameti avalike suhete osakonna praktikant Annika Andresen.

Jaga artiklit

Pildista loomaaias ja võida väga vinge fotokas!

Tallinna loomaaed, Fotoluks ja Õhtuleht kutsuvad 1. -31. augustini osalema loomaaia 75. sünnipäeva puhul korraldataval fotovõistlusel ZoFo 2014! Peaauhinna Sigma DP2 Merrill paneb välja Fotolux AS, lisaks auhinnad Tallinna loomaaia ja Õhtulehe poolt.

Lae pildid
Auhind

0 kommentaari

Päevatoimetaja

Marge Sillaots
Telefon 614 4029
Marge.Sillaots@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis