Hurraa! Lumi ei tähenda enam vaid külma, niisket ja ebameeldivat – see võib olla ka soe, hubane ja mõnus. Vähemalt talvepealinna Otepää südames avatud kohvikus L.U.M.I.

Juba uksel tabab sisenejat mõnus äratundmine, et nüüd on talvepealinnas suusamekale omaste pubide kõrval üks hubasem paik, kus võiks nii pärast ränka suusatamist keha kinnitada kui ka niisama kohvitassi taga juttu puhuda.

Laua taha istudes jääb silma saali teises otsas üksi einestav noormees, kes parasjagu limpsib näppe. "Teie rõõm on meie rõõm," teatab kriidiga tahvlile kirjutatud tekst. Algus on igatahes paljutõotav.

Tasuta kannutäis vett

Kohviku menüü on pigem restoranilik ning väga kiiret kõhutäit sealt oodata ei maksa. Kuid kiireks lõunapausiks on oma, soodsam menüü ja selle kasuks Kõhukriitik otsustabki.

Pärast tellimuse esitamist toob ettekandja lauale kannutäie vett. "Ma ju ei tellinud vett?!" on Kõhukriitik hämmeldunud. Kuid naeratav teenindaja teeb asja ruttu klaariks – tegu on majapoolse austusavaldusega külalistele. Enesetunnet tõstab ka ettekandja, kel käes valged kindad.

Järgmise veerandtunni jooksul, mis kulub roa lauda jõudmiseks, jääb aega ka ümbrust vaadata. Valdavalt on ruumikas kohvikus klassikalised söögilauad-toolid, kuid kohvitassi või veinipokaaliga võib end kerra tõmmata ka kamina ees tugitoolis, mõnuleda pehmel diivanil või toimetada lastega ekstra neile mõeldud nurgakeses.

Koos seljankaga (2,75 € ) tuuakse lauda ka ahjusoojad kuklid ja ürdivõi. Seljanka on tõhus ja maitsev ning kohati tundub vaid lihast koosnevatki. Pärast supi söömist tahaks veidi hinge tõmmata, kuid köögis on tegevus täpselt ajastatud – praad jõuab lauale kohe, kui supp söödud. Kanafilee juustu-küüslaugukatte, köögivilja-julienne’i ja tartarkastmega (5 €) on roog, mis suudab värve lisada ka kõige hallimale argilõunale.

Lisaks hõrgutavale väljanägemisele on ka roogade maitsed täpselt paigas: vürtsikad juurviljad ja kaste täiendavad mahedat kartulit ja kana. Kanafilee valmistamisel on säilinud selle mahlasus ja pehmus.

Kurss triibulisele korstnale

Lõunale paneb hõrgu punkti jäine mustika-toorjuustukook (3 €). Koogis on ühtaegu aimata nii jäisust kui ka soojust, see on nii pehme ja kreemine, et sõna otseses mõttes sulab suus. Mustika ning toorjuustu mahedale maitsele sekundeerib piparkoogivürtsine põhi.

Ka Kõhukriitik lahkub sellest kohvikust sõrmi limpsides ja nõustub igati kohviku külalisraamatusse kirjutatud ridadega: "Otepää hakkas mulle kohe veel rohkem meeldima, kui siinseid toite maitsesin." Ning soovitab talvepealinna minnes kurssi hoida rahvariidetriibulisel korstnal – just selle all L.U.M.I asubki.

Jaga artiklit

0 kommentaari

Päevatoimetaja

Marge Sillaots
Telefon 51993733
marge.sillaots@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis