PÜHAD KALAGA: Kopsakas karp näeb jõululaual riisi ja kuivatatud puuviljade keskel uhkem välja kui keskmine seapraad hapukapsaga. (Mati Hiis)

Kala sobib jõululauale täpselt sama hästi kui seapraad või verivorst, kinnitab kalakokk Kaarel Koržets. Jõuluaegu on eriti oivaline karpkala, sest talvehooajal pole tal ka muidu omast mudamaitset.

Meie jõululaua tänane kangelane on poolteisekilone peegelkarpkala, kes veel kaks tundi tagasi poeakvaariumis tiire tegi. Aga nüüd on Koržetsite perepoeg Kaarel ta juba puhastanud, soolaga kokku hõõrunud, seest jõuluhõrgutisi täis toppinud ja kõhule toetudes ahjuplaadile seisma sättinud. Vladislav jõulukala valmistamisel seekord ei osale, küll aga pärast tulemuse degusteerimisel.

Kaks kalakokka ühes köögis

Kuigi Vladislav on kuulus kui kirglik kalamees, pole tal aastavahetuse paiku selleks üldse mahti. Kaarel ei ole enda sõnul aga suurem asi kalapüüdja, küll aga on ta Tallinna Teeninduskoolis kokaks õppinud ja armastab isa eeskujul kalaroogi valmistada.

Tänase karpkalaretsepti idee pärineb vanalt Koržetsilt, teostus ja jõulupärased lisandid aga noorelt.

Kahekesi koos peavad isa ja poeg ka Koržetsi õpikööki, kus valmistavad koos huvilistega kuni kümme kalarooga jutti. Kala nii kodusele toidulauale kui ka õppematerjaliks üritustele hangivad nad praegusel ajal peamiselt Nõmme turult. Eluskala aga tasub otsida Tallinnast Haabersti, Ülemiste ja Mustakivi Rimist, Tartu Lõunakeskuse Rimist ja Pärnu Rimist.

Kaarel leiab, et just karpkala on palju paslikum roog jõululauale kui tundidepikkust valmistamist nõudvad hõrgutised. Ahjukala ettevalmistamine ei võta kaua ja kala küpseb kiiresti. "Nii saad ise ka jõulutunnet nautida, mitte ei pea pikalt köögis olema," põhjendab Kaarel.

Käed eemale kalamaitseainest!

Kui kala on ahjust välja võetud ja vaagnale teisaldatud, sätime end Kaarli, tema kaasa Merle ja nende poegade Kaspari (6) ja Johannesega (1,6) laua ümber. Johannes nõuab taati ja loomulikult hüütakse sööma-arvustama ka Vladislav ise. Kelle arvamus siis veel loeb, kui mitte tema!

Kalaliha on hõrk, õrnalt soolakas – ja nii uskumatu kui see ka ei ole, sobib kuivatatud puuviljade magusus sellise puhta kalamaitsega hästi. Antud juhul tundub – ja Vladislavi sõnul käib see kalaroogade kohta laiemalt –, et õnnestumiseks on oluline igasugused piprad ja kalamaitseained eemal hoida. "Aga inimesed puistavad neid purgist lahtise käega ja tapavad hea kalamaitse," kahetseb Eesti kõvemaid kalakokki.

Need aga, kes magusa täidisega kala siiski ei taha, võivad sama retsepti proovida hapukapsaste ja tatrapudruga. Just sellise retseptiarenduse käib Vladislav söögilauas välja.

Jaga artiklit

0 kommentaari

Päevatoimetaja

Triinu Laan
Telefon 51993733
Triinu.laan@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis