VANAMEISTER: Evald Okas esitles publikule, kuidas tema teosed sünnivad. (Tiina Kõrtsini)

Fahle Restoran & Caffe korraldas söögikoha avamisel söökide-jookide nautimise kõrval ka oksjoni, kus Evald Okase segatehnikas «Naine kübaraga» leidis uue omaniku.

4900 krooniga oksjonile pandud töö hind tõusis viimaks 30 500 kroonini ja selle omandas härra, kes ennast tagasihoidlikult Tiiduks nimetas.

Nelja aasta eest valminud ja praegu 90aastase, ent endiselt vitaalse meistri tööle oli oksjonil kolm-neli tõsist pretendenti. Üks neist oli Heino Enden, kes oli Okase pildi eest valmis välja käima 30 000 krooni. Kui viimaks hind

30 500 krooni juures pidama jäi ja oksjonihaamer kolmandat korda kõmatas, vallandus restorani avamisele tulnute seas tugev aplaus.

Õnnelik ostja sel hetkel veel ei teadnud, et üllatusena oli vanameister maali tagaküljele pannud kaasa veel ühe teose.

SL Õhtulehele graafilise lehe omandanud härra ennast täpsemalt tutvustada ei soovinud. «Olen restorani omaniku Erkki Lille perekonnatuttav, kes mind teab, see teab niigi,» jäi mees tagasihoidlikuks. Lisades siiski, et ta on mõningal määral kunstikoguja ja et Evald Okast on ta oma kollektsiooni juba ammu ihaldanud. «Aga siia tulin ma konkreetselt just selle pildi pärast, sest see meeldib mulle nii väga,» tunnistas ta. «Kuigi arvestasin, et käin ta eest kõige enam välja 25 000 krooni. 30 500 krooni on selle pildi eest ehk natuke palju, aga ma olen päris kindel, et viie aasta pärast maksab see pilt juba palju rohkem.» Tiit hoidis oksjonil pinevust kõrgel, tõstes igat pakkumist 500 krooni võrra alates 6000 kroonist.

Erkki Lille sõnul hakatakse ka tulevikus restorani seintel eksponeerima erinevate kunstnike loomingut. Eilsest avatud Fahle restoranis jääb Okase graafika külastajatele vaadata terve järgmine kuu.

Telekokk Martti Koppel juhatab uut restorani

Tuntud telekokal Martti Koppelil, keda laupäevahommikuti TV3 ekraanil näha võib, on uus väljakutse: teha Tallinnas Tartu maanteel vastavatud kohvikrestoranist Fahle populaarne söögikoht.

«Eks peakoka amet ole igal pool väljakutse,» nendib Martti. «Alustame vaikselt. Pole mõtet võtta kohe avamisjärgsel nädalal menüüsse 100 rooga. Meie toidukaart on suhteliselt lühike, kuid see-eest sisaldab vaid häid ja järeleproovitud roogi.»

Martti erilised lemmikud on kalaroad. Nii ongi menüüs näiteks lõhe-homaari terriin kui ka merikurat mangokastmes. «Ja muidugi saab siit meie enda marineeritud räimi ning šokolaadikooki, mille retsepti ma mitte kellelegi ei avalda,» naerab telekokk.

Räim, eriti värskelt praetuna, on tema sõnul üks paremaid kalatoite üldse. Kodus praadimisest üle jäänud räimed soovitab ta pista kergesse äädikamarinaadi ja nautida seda mitu päeva järjest. «Minu vanaisa armastas teha ka sellist äkkmarinaadi, kus toorestele räimedele visati peale suts kangem äädikalahus, mis maitsestati lihtsalt tilli ja sibulaga. Ka hautatud ahvenat tasub kindlasti proovida ning heas koorekastmes ei leidu sellele kalale vastast.»

Martti enda lemmikkala on koha. «Kenasti luudest puhastatud filee pannil võis praadides annab suurepärase tulemuse,» kiidab kokk.

Armastuse toidutegemise vastu on ta pärinud oma vaaremalt. «Tema oli mõisas kokaks. Võib-olla sealt on see mõjutus tulnud.» Ka ema on Marttil väga hea kokk. «Ma olen rohkem õppinud temalt kui tema minult. Tal on oma road, mida ta teeb: puljong pirukatega ja teised sellised head kodused toidud.»

Martti soovitab perenaistel rohkem katsetada: «Alati tasub proovida. Kui arvad, et midagi kokku ei sobi, siis proovi ära. Eestis ei julgeta näiteks lihatoite maitsestada suhkru ja kaneeliga, mida idamaades kasutatakse väga palju.» Kaire Kenk

Jaga artiklit

0 kommentaari

Päevatoimetaja

Merilyn Närep
Telefon 51993733
merilyn.narep@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis